APA ITU SENGGUGUT ???

Posted on

Antara masalah yang kerap dialami oleh golongan wanita yang masih datang haid adalah masalah senggugut. Ia sering kali menjadi keluhan kerana ia menganggu kerja-kerja seharian dan menjadi sebab utama mereka tidak pergi ke sekolah atau kerja.

senggugut
Sengggugut sering dialami oleh wanita yang mempunyai haid tidak teratur

Apakah itu Senggugut?

Senggugut adalah kesakitan yang dialami di bahagian bawah perut atau pelvis semasa datang haid. Pelvis adalah tempat di mana terdapatnya rahim, ovari (kilang telur),saluran falopio, dan pundi kencing.

Dalam bahasa Inggeris, senggugut dipanggil “dysmenorrhoea”. Terdapat dua jenis senggugut iaitu Senggugut Primer dan Senggugut Sekunder.

Senggugut Primer adalah senggugut yang berlaku kepada kebanyakan remaja perempuan tetapi tidak mempunyai patologi di pelvis dan rahim, setelah pemeriksaan oleh doktor. Ia biasanya berlaku selepas 6 hingga 12 bulan dari akil baligh apabila kitaran ovulasi bermula. Tetapi ia juga boleh berlaku dikalangan wanita yang masih subur.

Manakala Senggugut Sekunder pula disebabkan oleh patologi di pelvis dan rahim yang biasanya berlaku di kalangan wanita yang lebih berumur dan masih subur.

Antara sebab-sebab berlakunya senggugut adalah kerana :

1) Penyakit endometriosis.
Penyakit ini dihidapi oleh 5-15% wanita yang mempunyai haid.Cyst Ovari dan tumorFibroid (kebengkakan pada rahim). Kesakitan ini berlaku semasa kedatangan haid yang banyak.Jangkitan ke rahim atau saluran dari rahim ke kilang telur (penyakit radang pelvis)Kongenital (contoh: Rahim bicornuate, rahim subsepta)Alat pencegah kehamilan dalam rahim (IUCD). Senggugut boleh jadi lebih teruk semasa penggunaan ini pada sekumpulan kecil wanita.

2) Epidemiologi
Lebih daripada 60% perempuan remaja mengalami senggugut primer. Satu dalam 10 wanita mengalami kesakitan yang teruk sehingga menganggu aktiviti seharian. Ia adalah lebih kerap berlaku kepada seseorang yang merokok, mereka yang mengalami akil baligh yang lebih awal, dan yang mempunyai haid yang banyak2. Senggugut lebih jarang berlaku di kalangan wanita yang pernah atau baru bersalin, dan yang menggunakan pil perancang.

Tanda-tanda yang anda mengalami senggugut ;

Sakit di bahagian bawah perut. Kesakitan ini biasanya sederhana dan mengejang, yang boleh merebak ke belakang dan bahagian peha.Senggugut primer. Ia biasanya paling sakit pada dua hari pertama datang haid yang diikuti dengan sakit yang berkurangan beberapa hari selepas itu, dan berhenti apabila haid berhenti. Biasanya berlaku selama 12 ke 24 jam, ada yang selama 2 ke 3 hari. Kesakitan ini berkurangan apabila umur meningkat dan selepas bersalin.Senggugut sekunder. Senggugut ini mempunyai tanda seperti senggugut primer tetapi sakitnya berpanjangan, bermula beberapa hari sebelum haid and bertambah teruk. Senggugut ini menjadi semakin teruk selepas beberapa tahun haid biasa.

Berikut adalah tanda yang menyatakan kemungkinan anda mengalami Senggugut Sekundar
1) Haid yang tidak tetap
2) Kesakitan antara haid
3) Pendarahan yang bertambah banyak
4) Lelehan dari faraj
5) Sakit kepala, pening, letih, sakit belakang
6) Loya dan muntah, cirit-birit.

Antara komplikasi akibat senggugut ini adalah;
a) Physical – Infertiliti (Tidak dapat mengandung)
b) Mental – stres, tidur terganggu

Rawatan

1) Ubat pengurang radang. (Contoh: Mefanemic acid, Naproxen)
Sebanyak 80% perempuan yang mengalami senggugut boleh dikurangkan atau dihentikan dengan mengunakan ubat ini. Ia hendaklah dimakan sebaik sahaja sakit bermula atau pada permulaan haid.

2) Ubat tahan sakit. (Contoh: Paracetamol)
Digunakan sekiranya ubat pengurang radang tidak sesuai untuk dimakan disebabkan oleh kesan sampingan atau kontraindikasi penggunaan ubat. Ubat ini boleh digunakan bersama dengan ubat pengurang radang sekiranya sejenis ubat tidak mencukupi untuk mengurangkan kesakitan.

3) Pil perancang.
Ia biasanya digunakan untuk senggugut primer untuk bagi mengurangkan dan memendekkan tempoh haid dengan menghindari ovulasi. Mengurangkan atau menghilangkan sakit senggugut dengan mengurangkan penghasilan prostaglandin di selaput rahim.Kegunaan lainnya adalah sebagai ubat pencegah kehamilan.

4) Penggunaan Haba
Senggugut sering kali dialami untuk seketika sahaja. Kesakitan sementara ini dapat diredakan menggunakan haba dari botol yang berisikan air suam, atau pek panas yang boleh diletakkan pada bahagian bawah perut, atau dengan mandi air suam.

5) Mesin TENS (“Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation”)
Boleh digunakan sekiranya tidak ingin menggunakan ubat. Mesin in menghasilkan pengaliran kuasa elektrik kecil yang menghindari tanda sakit dari saraf sakit dari disampaikan ke otak. Dengan ini sakit mungkin berkurangan.

Apakah rawatan yang boleh digunakan untuk Senggugut Sekunder?

Perubatan yang digunakan adalah bergantung kepada sebab Senggugut Sekunder dialami. Sila berjumpa dengan doktor untuk rawatan selanjutnya.

Anda juga boleh mengambil GLA COMPLEX, B COMPLEX dan OSTEMATRIX bagi melegakan kesakitan akibat senggugut ini

Rujukan
www.myheath.gov.my
Saya adalah Pengedar Sah Shaklee di kawasan Kota Kinabalu, Papar dan Beaufort Sabah, Sarawak serta seluruh Malaysia. Sila hubungi saya sekiranya anda ingin mengetahui  dengan lebih lanjut tentang produk SHAKLEE..

Call/Msg/Whatsapp : 016-587 9882
Email : arynfadzlee@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge