TIPS KURANGKAN SERANGAN JANTUNG UNTUK LELAKI

Posted on

Penyakit jantung merupakan pembunuh nombor 1 di Malaysia berdasarkan kepada jumlah 37 % jumlah kematian disebabkan penyakit ini.

Diet yang sihat, bersenam dan berhenti merokok boleh meningkatkan kesihatan jantung. Perubahan gaya hidup kecil boleh membuahkan hasil yang besar apabila ia datang untuk memperbaiki kesihatan jantung anda. Berikut adalah lima perubahan mudah atau tips yang boleh anda buat bagi mengurangkan risiko penyakit atau risiko serangan jantung terutama kepada lelaki ini:

1- Bersenam selama 30 minit

Lelaki pertengahan umur yang bersungguh-sungguh bersenam selama dua jam seminggu (bertujuan untuk 30 minit, empat kali seminggu) mempunyai risiko 60 peratus lebih rendah mendapat  serangan jantung berbanding lelaki kurang aktif.

2- Kurangkan lemak

Jika anda gemuk, pengurangan 10-20 pounds dapat mengurangkan risiko mati akibat serangan jantung. Malah, menurut satu kajian selama 10 tahun mendapati bahawa orang gemuk mempunyai serangan jantung 8 sehingga 2 tahun lebih awal daripada mereka yang mempunyai berat badan normal.

Bagaimana terjadinya serangan jantung

3- Minum 5 gelas air kosong sehari.
 Lelaki yang minum air 5 gelas ke atas sehari, adalah 54 peratus kurang mendapat serangan jantung maut berbanding mereka yang minum dua gelas atau kurang. Menurut kajian , air mencairkan darah, menjadikan ia kurang cenderung untuk beku.

4- Kurangkan marah dan lebih bersabar

Penyimpanan sejuk (sabar) anda di bawah tekanan boleh membuat anda hidup lama. Lelaki yang bertindak balas dengan kemarahan adalah tiga kali lebih berkemungkinan untuk mempunyai penyakit jantung dan lima kali lebih cenderung untuk mempunyai serangan jantung sebelum umur mencecah 55 tahun (kerja kerajaan dah boleh pencen).

5- Berhenti merokok.

Faktor ini tak perlulah saya terangkan lagi, rasanya semua sudah tahu tentang bahayanya merokok pada kesihatan anda dan juga orang di sekeliling. Jadi tepuk dada tanya akal kita sama ada nak sihat atau sebaliknya.

Saya merupakan Pengedar Shaklee di Sabah kawasan Kota Kinabalu, Papar dan Beaufort serta seluruh Malaysia. Hubungi saya jika anda perlukan tips-tips kesihatan atau review Shaklee products atau sebarang konsultasi tentang produk Shaklee. Anda juga boleh menggunakan ID saya (592034) di mana-mana cawangan Shaklee berdekatan anda dan maklumkan saya terlebih dahulu agar saya boleh memaklumkan anda tentang cara pengambilan Vitamin Shaklee yang terbaik 

Call/Msg/Whatsapp : 016-587 9882
FB : Aryn Fadz Lee
FB Page : Vitaminku Sefamilee
Email : kawan_sya@yahoo.com
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    CommentLuv badge