PROLONGED JAUNDICE

Posted on

Prolonged jaundice didefinisikan sebagai kuning yang berlaku kepada bayi berusia lebih dari 2minggu (matang) atau 3 minggu (pra-matang).

Kedua-dua anak saya mengalami Prolonged Jaundice di mana mereka masing-masing mengalami jaundice atau kuning yang lama dan melebihi 2 dan 3 minggu.. Anak saya yang pertama lahir normal dan ke dua adalah bayi pra-matang. Memang sabagai ibu saya sangat risau tentang kunign mereka yang lama ini akan tetapi selepas 1 bulan lebih kunign mereka mulai hilang.. Alhamdulillah..

Di sini saya kongsikan antara hasil bacaan saya mengenai Prolonged Jaundice.. Mana tau bagi manfaat pada ibu-ibu di luar sana lebih-lebih lagi yang mengamalkan FULL BREASTFEEDING 🙂

Kekuningan ini berlaku atas banyak faktor akan tetapi punca yg paling biasa adalah disebabkan susu ibu (breast milk jaundice). Walaupun begitu diagnosis breast milk jaundice hanya boleh dibuat setelah semua punca yang lain di siasat melalui ujian darah.


KEKUNINGAN BERTERUSAN "Hi docs, my son 2 months now. when he was born, he had jaundice but after last check, his reading jaundice was 10.6. right now, my problem was his eyes still have yellow color kat hujung mata, is’t normal? kulit dia jugak kuning. but one of my neighbour (she is a doc) bagitau kulit dia memang color macam tu, kuning langsat, pelik jugak sebab ramai yang jumpa dia mesti cakap kulit dia kuning, so it worries me. hope doc boleh bantu saya”  Prolonged jaundice didefinisikan sebagai kuning yang berlaku kepada bayi berusia lebih dari 2minggu (matang) atau 3 minggu (pra-matang). Kekuningan ini berlaku atas banyak faktor akan tetapi punca yg paling biasa adalah disebabkan susu ibu (breast milk jaundice). Walaupun begitu diagnosis breast milk jaundice hanya boleh dibuat setelah semua punca yang lain di siasat melalui ujian darah. Punca-punca utama prolonged jaundice adalah :- 1. Masalah hati – biliary atresia, neonatal hepatitis, choledochal cyst 2. Masalah jangkitan saluran kencing 3. Jangkitan semasa dalam kandungan ( TORCHES) 4. Masalah metabolic ( galactosemia) 5. Sindrom-sindrom tertentu yang berkaitan dgn masalah hati 6. Masalah kelenjar tiroid Dalam banyak keadaan semua bayi yg mengalami prolonged jaundice akan disiasat berdasarkan clinical suspicion berdasarkan berat lahir, dan perkembangan bayi tersebut. Setelah semua siasatan melalui ujian darah dan air kencing adalah normal maka diagnosis utama adalah breast milk jaundice dan tiada rawatan diperlukan kerana ia akan hilang sehingga umur bayi berusia 2 bulan. Ada pun begitu tanda yang merbahaya adalah sekiranya najis bayi bewarna pucat kuning atau pun warna air kencing gelap seperti teh pekat kerana itu mungkin masalah hati tersumbat. Selain itu tiada tanda yg sepatutnya merisaukan. Saya berpandangan tiada keperluan untuk berhenti dari susu ibu walaupun mungkin ada doktor yang mensarankan demikian.  Dr Mohd Zaqrul Razmal  http://drzubaidi.com/blogPunca-punca utama prolonged jaundice adalah :-

1. Masalah hati – biliary atresia, neonatal hepatitis, choledochal cyst

2. Masalah jangkitan saluran kencing

3. Jangkitan semasa dalam kandungan ( TORCHES)

4. Masalah metabolic ( galactosemia)

5. Sindrom-sindrom tertentu yang berkaitan dgn masalah hati

6. Masalah kelenjar tiroid

Dalam banyak keadaan semua bayi yg mengalami prolonged jaundice akan disiasat berdasarkan clinical suspicion berdasarkan berat lahir, dan perkembangan bayi tersebut.

Setelah semua siasatan melalui ujian darah dan air kencing adalah normal maka diagnosis utama adalah breast milk jaundice dan tiada rawatan diperlukan kerana ia akan hilang sehingga umur bayi berusia 2 bulan.

Ada pun begitu tanda yang merbahaya adalah sekiranya najis bayi bewarna pucat kuning atau pun warna air kencing gelap seperti teh pekat kerana itu mungkin masalah hati tersumbat. Selain itu tiada tanda yg sepatutnya merisaukan.

Saya berpandangan tiada keperluan untuk berhenti dari susu ibu walaupun mungkin ada doktor yang mensarankan demikian.

Dr Mohd Zaqrul Razmal

Saya merupakan Agen Shaklee di Sabah kawasan Kota Kinabalu, Papar dan Beaufort serta seluruh Malaysia. Hubungi saya jika anda ingin mendapatkan info lanjut tentang produk Shaklee atau ingin mengetahui Pengedar Shaklee berdekatan anda melalui cara-cara berikut;

Call/Msg/Whatsapp: 016-587 9882
FB : Aryn Fadz Lee
Page : Vitaminku Sefamilee
Email : kawan_sya@yahoo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge