Kelebihan Surah Al-Waqiah

Posted on

Salam dan selamat pagi semua.. Entry pagi ni lain ckit.hihi..kenapa? Sebab saya sangat suka amalkan Surah Al-Waqiah ni setiap hari dan saya percaya dengan berkongsi kelebihan dan kebaikan mengamalkan Surah ini, Saya dapat membantu ramai orang terutama sekali yang mempunyai hajat seperti ingin murah rezeki, dikurniakan zuriat, mengurangkan migrain dan banyak lagi..

Surah Al Waqiah
Surah Al- Waqi’ah yang bermaksud Hari Kiamat

Surah Al-Waqi’ah adalah surah yang ke-56 dalam Al-Quran, terletak pada juzuk ke 27 dan terdiri dari 96 ayat. Surah yang diturunkan selepas Surah Taahaa ini dinamakan dengan Al-Waaqi’ah (Hari Kiamat), diambil dari perkataan Al-Waaqi’ah yang terdapat pada ayat pertama. Di dalam surah Al-Waqi’ah ini menerangkan tentang hari kiamat, balasan yang diterima oleh orang-orang mukmin dan orang-orang kafir. Diterangkan pula penciptaan manusia, tumbuh-tumbuhan, dan api sebagai bukti kekuasaan Allah dan adanya hari kebangkitan.


Dengan membaca surah al-Waqiah dalam aspek jiwa, jiwa akan menjadi lebih tenang. al-Quran dapat mengubah peribadi seseorang manusia daripada negatif kepada positif sekiranya diamalkan dengan cara istiqamah dan tawaduk. Surah al-Waqiah yang dibaca mampu merawat jiwa yang gelisah menjadi tenang, fikiran yang kacau menjadi rapi dan tersusun.

Selain itu, antara kelebihan surah ini adalah :

1.  Dengan mewiridkan surah Al-Waqiah sebagai bacaan rutin setiap hari dan malam, maka Allah menjauhkan kefakiran selamanya. Sa’ad Al Mufti mengatakan, bahawa hadis ini sahih.
Rasulullah SAW bersabda:
“Sesiapa (membiasakan) membaca surah Al-Waqiah, maka ia tidak akan kefakiran selamanya.”
 .
2.  Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa membaca surah Al-Waqiah setiap hari, ia tidak akan ditimpa kefakiran.”

3.  Daripada Ibnu Mas’ud r.a., Rasulullah SAW bersabda:  “Sesiapa membaca surah Al-Waqiah setiap malam, maka dia tidak akan ditimpa kesusahan atau kemiskinan selama-lamanya.” (HR: Al- Baihaqi)

4.  Rasulullah SAW bersabda:  “Ajarkanlah surah Al-Waqiah kepada isteri-isterimu. Kerana sesungguhnya ia adalah surah Kekayaan.” (Hadis riwayat Ibnu Ady)

5. Bila kita biasakan membaca surah ini setiap malam satu kali, maka dijauhkan dari kemiskinan selamanya

6. Bila ia dibaca 14 kali setiap selesai Solat Asar, maka orang yang membacanya itu akan memperoleh kekayaan yang melimpah ruah

7. Jika ia dibaca sebnayak 41 kali dalam satu majlis ( sekali duduk),Insha Allah ditunakan segala hajatna khususnya yang berkaitan dengan rezeki

8. Supaya menjadi orang kaya yang sentias bersyukur, amalkan membca surah ini sebanyak 3 kli selepas solat subuh  dan 3 kali selepas solat Isyak . InshaAllah tidak akan berlalu masa setahu itu melainkan ia akan dijadikan seorang hartawan lagi dermawan

Inshaallah..sama-samala kita amalkannya seikhlas hati ya..bukan kerana ingin dimurahkan rezeki semata-mata. Sesungguhnya amalan yang ikhlas itu yang mampu menarik perhatian allah kepada kita dan seterusnya mudah untuk Allah makbulkan doa kita itu.. amin Ya Rabbal Alamin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge