Tag Archive | vitamin C

CARA TANGANI DAN KURANGKAN STRESS DI TEMPAT KERJA

Salam dan hai semua.. Bulan yang memang busy buat saya dan suami kerana kami terlibat dengan satu acara di pejabat yang agak besar juga dan 2 minggu ni juga Farhah pula demam berlanjutan. Mana lagi maid pula sakit dan bagitahu mahu berhenti kerja. Memang agak mencabar kerana semuanya berlaku dalam minggu yang sama

Pun begitu, hidup dan perjuangan dalam hidup tetap perlu diteruskan. Berkat doa dan izin Allah, maid tidak jadi berhenti dan Farhah semakin sihat. Tapi kerja pejabat menang sentiasa banyak

Selain menyiapkan kerja-kerja berkaiatan tugas hakiki, tugas- sebagai ahli jawatankuasa acara besar di pejabat juga buat saya tidak menang tangan

Hal ini menyebabkan saya mudah stres dan cepat letih. Dan kasihannya, apabila balik rumah anak-anak pula jadi mangsa. Saya jadi semakin tertekan

shaklee sabah, shaklee kk, shaklee kota kinabalu

Stress boleh ditangani. Ketahui cara-caranya

Akan tetapi, saya fikir benda ini tidak boleh dibiarkan berlanjutan. Kerjapun ikut terjejas dan begitu juga hubungan dengan anak-anak. So, saya lakukan beberapa perkara ini bagi mengawal keadaan. Antaranya adalah;

1 . Banyakkan berzikir

Dalam keadaan ini, saya percaya ini adalah satu ujian untuk saya sebagai tanda Allah rindu untuk saya  mengingatiNya. Saya banyakkan zikir dan kurangkan memikirkan masalah di tempat kerja

2 . Banyakkan solat sunat

Saya konsistenkan solat Dhuha dan sedaya upaya bangun awal untuk solat Tahajjud sambil berdoa dengan sepenuh hati. Ternyata ia memang menenangkan hati apa lagi bila semua masalah diadukan kepadaNya dengan diriingi air mata

3 . Amalkan surah Al-Waqiah

Pernah seorang teman kongsikan jika beliau sakit kepala beliau amalkan membaca Al-Waqiah. Saya akan berusaha untuk membaca Al-Waqiah setiap pagi dan ia ternyata benar kerana selalunya sakit kepala akan berkurang dan kerja akan mudah dilakukan

4 . Selalu fikirkan tentang sesuatu yang menenangkan dan positif

Saya selalu mengalihkan fikiran saya daripada memikirkan kerja-kerja pejabat terutama ketika di rumah dengan memikirkan tentang apa aktiviti yang sesuai dilakukan bersama  anak-anak. Meluangkan masa bersama anak-anak adalah sesuatu yang menyeronokkan dan sangat saya hargai kerana masa bersama mereka setiap hari adalah terhad

5 . Berjalan-jalan

Keluar makan dan berjalan-jalan bersama keluarga merupakan salah satu cara saya untuk melupakan hal-hal kerja.

6 . Talk to somebody

Pelase, jika anda rasa terlalu stress dengan hal-hal kerja, please talk to somebody yang anda percayai dan memahami anda. Ini akan sangat-sangat membantu. Saya suka share everything dengan suami dan jika perlu saya akan berkongsi dengan Supervisor saya yang dipercayai

7. Balik kampung

Jumpa mami adalah benda yang sangat menggembirakan. Even saya tidak berkongsi tentang hal kerja yang membebankan, berkongsi cerita tentang hal lain dengan beliau sangat menenangkan

8. Ambil makanan dan suplemen yang betul

Saya juga cuba kurangkan makanan dan minuman manis yang bagi saya boleh menjejaskan kesihatan diri seperti minuman manis dan berkarbonat. Ini kerana ia juga boleh mempengaruhi cara saya berfikir. Dan saya pastikan saya mengambil basic multivitamin, vitamin B, Vitamin C dan Ostematrix untuk membantu badan saya kekal cergas

Ada pelbagai cara lagi untuk mengurangkan stres di tempat kerja but please, jangan biarkan ia terus menggangu kehidupan seharian anda. Buatlah sesuatu untuk mengurangkannya. Jangan biarkan ia semakin teruk. Anda boleh mengubahnya 🙂

With Love;

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

Share

IBU BERPANTANG CEPAT CERGAS DENGAN SET BERPANTANG / BERSALIN SHAKLEE

Salam dan hai semua.. Hari ini masuk hari ke 13 saya berpantang. Alhamdulillah.. Setakat hari ni, tiada sudah rasa sakit-sakit badan atau badan rasa tidak best. Sampai ada orang tegur saya berjalan bukan macam  orang baru bersalin atau beranak, bilang orang Sabah. 🙂

Alhamdulillah.. Masa bersalin hari tu, memang saya tidak ada luka dan tiada sebarang jahitan. Mungkin sebab tu saya cepat untuk recover dan juga sebab seawal hari pertama baby lahir saya terus ambil Set Berpantang Shaklee yang terdiri daripada ESP, Vita Lea, B Complex, Vitamin C, Ostematrix dan Zinc Complex

set brpantang shaklee

Sebenarnya suplemen-suplemen ini juga adalah suplemen yang sama yang saya ambil semasa mengandung. So, bila sudah bersalin, saya continue jala. Jimat sebab dalam 1 botol, tabletnya ada yang  120 – 180 bij. Kalau ambil sebiji sehari, dapatlah guna untuk 4-6 bulan 🙂

Ok, apa yang saya perasan bila ambil Set Berpantang best ini, saya cepat rasa bertenaga, tidak mudah stres, tidak mudah lapar, badan cepat rasa cergas dan luka dalaman pun cepat bagus. Kelebihan setiap suplemen dalam Set Berpantang ini adalah;

1 . ESP

Minuman tenaga segera yang bantu ibu tidak mudah lapar dan penat, juga salah satu Milk Booster yang sedap

2 . Vita Lea

Multivitamin yang bantu cukupkan nutrisi dan vitamin dalam badan ibu agar ibu dapat hasilkan susu ibu berkualiti. Juga Energy Booster yang best

3 . B complex

Viamin antistres. Penting untuk elak meroyan dan beri tenaga pada ibu. B Complex sangat sesuai diambil selepas makan kerana ia akan memproses makanan untuk menjadi tenaga

4 . Vitamin C

Vitamin yang bnatu kuatan pertahahanan badan agar ibu tidakmudah jatuh sakit dan percepatkan penyenbuhan luka

5 . Ostematrix

Kalsium yang bantu agar badan ibu tidak mudah sakit dan mudah lawas. Kalsium penting kerana apabila bayi menyusu, kalsium adalah antara yang paling banyak bayi serap daripada ibu.

6. Zinc complex

Suplemen yang membantu percepatkan peyembuha luka dan kuatkan pertahanaan badan. Juga untuk elak rambut cepat gugur

Saya memang suka set ini kerana ia banyak membantu saya. Susu ccepat banyak, bayi cepat kenyang dan bayi juga tidak mempunyai masalah kuning tinggi. Paling best rasa sakit selepas bersalin cepat hilang dan rahim cepat kecut. Selalu orang cakap, lepas beranak ramai ni badan cepat letih dan sakit-sakit. Alhamdulillah, dengan mengamalkan set ini saya berpantang dengan sihatnya. Dan saya sangat-sangat bersyukur kerana Allah pertemukan saya dengan set ini 🙂

Sekiranya anda berminat dengan Set Berpantang atau Set Ibu Bersalin ini, boleh terus hubungi saya di talian 016-587 9882 ya 🙂

With Love,

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

Share

KERAP KENA ULSER? ANDA PATUT AMBIL VITAMIN C SEMULAJADI INI

Salam dan hai semua… Minggu lepas saya ada menulis tentang cara kurangkan ulser mulut agar tidak mengganggu tugas seharian. Ulser ni kecil ja dalam mulut tu tapi kalau dah terkena memang rasa sakit ja dan rasa tidak selesa lebih-lebih lagi masa berus gigi, kan? Hehe..

So, hari ni saya mau share vitamin yang sesuai anda ambil untuk percepatkan ulser ni sembuh. Dengan izin Allah juga ya. Ini berdasarkan testimoni pengguna-pengguna produk semulajadi ini sendiri. Jom tengok di bawah

testimoni ulser

Pengguna ni kerap kena ulser

 

testimoni ulser

Mengikut kajian, antara penyebab ulser kerap dan mudah berada di dalam mulut adalah kerana lemahnya sistem pertahanan badan. Dengan meningkatkan jumlah pengambilan Vitamin C seharian, ia membantu memperkuatkan sistem pertahanan dan antibodi badan. Ini sangat-sangat membantu percepatkan proses penyembuhan ulser itu sendiri

Selain itu, anda juga digalakkan mengambil makanan yang mengandungi zat besi, asid folik dan vitamin B bagi membantu badan jadi lebih kuat. Dan yang paling penting adalah banyakkan minum air untuk elakkan badan dehidrasi atau panas, yang juga merupakan antara punca ulser terjadi atau lambat sembuh

Selain itu, pengambilan Vitamin C semulajadi ini juga membantu luka cepat baik, lebam-lebam cepat berkurang atau bekas pembedahan atau luka selepas bersalin cepat sembuh. Vitamin C juga membantu kulit semakin sihat dan segar yang membuatkan pengamal vitamin C akan keihatan lebih menawan dan kulit lebih glowing. Jangan tak percaya 🙂

Saya juga sangat-sangat cadangkan jika anda rasa mau demam, selsema atau gata-gatal hidung/badan kerana alergik, ambil Vit C dua biji untuk elakkan demam , selsema atau gatal-gatal makin menjadi. Mau tahu lagi pasal Vitamin C, klik di sini ya 🙂

Vitamin untuk gusi bengkak dan kulit cantik juga :)

Vitamin untuk gusi bengkak dan kulit cantik juga 🙂

Oh ya, bulan ni promsi Vitamin C ini ya. So, ada HARGA ISTIMEWA menanti pelanggan saya dari blog ini. Jadi terus ja hubungi saya di talian 016-587 9882 ya! 🙂

With Love;

Aryn Fadz Lee

Share

VITAMIN CANTIK PROMOSI NOVEMBER

Salam dan hai semua. Welcome to Nevember u olls!!! Tinggal 2 bulan lagi saya bercuti tanpa gaji dan menjaga anak di rumah. Cepatnya masa berlalu, tidak sedar sudah setahun lebih saya menjadi Fulltime Housewife di samping menjalankan bisnes Online dari rumah dan dalam masa yang sama menjaga anak-anak

So, bulan ni Shaklee promosikan produk idaman ramai para wanita. Apa lagi kalau bukan VITA C Sustained Released 500 mg yang terkenal sebagai vitamin cantik ini

vitamin c shaklee

Wow! Saya pun suka vitamin C Shaklee ni. Antara yang best pasal vitamin ini adalah ia banyak tolong kurangkan masalah alergik dan resdung saya. Kalau dulu hampir setiap hari saya akan bersin berpanjangan dan tanpa berhenti. Hidung pun jadi merah dan kembang sebab balik-balik gosok. Tapi, Alhamdulilah.. Sejak konsisten dengan Vitamin ini, masalah resdung dan alergik saya semakin berkurangan. Kecualilah kalau saya makan banyak makanan yang saya alergik seperti udang, memang keluarlah dia berpesta. Hehe..

Selain tu, apa yang best tentang suplemen ini adalah;

  1. Bantu kulti semakin sihat dan lembut kerana ia merangsang pembentukan kolagen
  2. Bantu kurangkan jerawat
  3. Bantu tingkatkan imunisasi badan
  4. Bantu lambatkan penuaan keran viatmin C Shaklee adalah vitamin antioksida terbaik
  5. Bantu perbaiki simptom pendarahan seperti gusi berdarah, lebam di kulit, kulit kering dan kulit kasar
  6. Bantu kekalkan kolestrol sihat
  7. Bantu perbaiki insomnia
testimoni vitamin c shaklee

Gusi dah tak berdarah sejak konsisten dengan Vitamin C

 

vit c kurangkan sakit tekak

Demam atau sakit tekak tidak jadi bila ambil vitamin C sebagai langkah pencegahan

 

vit c kurangkan ulser

Konsisten dengan vitamin C buat ulser tidak teruk seperti dulu

Ada yang cakap, tidak payah lah ambil vitamin C ni. Saya makan buah banyak-banyak ja setiap hari.

Well, untuk info semua, setiap hidangan buah-buahan membekalkan sekitar 45-60mg vitamin c. Buah-buahan akan menghasilkan vitamin c yang lengkap dalam masa 10 hari selepas buah itu ranum. Oleh itu, buah yang tidak ranum akan menghasilkan kandungan vitamin c yang sedikit. Manakala, apabila buah dipetik kandungan vitamin c pada buah akan separuh berkurangan dan akan musnah apabila terdedah kepada kepanasan

Jadi? Cukupkah dengan mengambil beberapa biji buah sehari sedangkan sebiji pun belum tentu kandungan vitamin C nya lengkap?? Fikir-fikirkan dan selamat beramal. Hehe..

Jika inginkan harga istimewa Vitamin C untuk bulan ini, hubungi saya cepat-cepat tau! Dan saya akan berikan SESUATU YANG ISTIMEWA untuk pelanggan dari blog saya ini 🙂

Love,

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

Share

KURUS LEPAS BERSALIN? BAGAIMANA MENJADIKANNYA SUATU REALITI???

Kurus lepas bersalin? Bolehkah? Turun 20kg? Biar betullll?

IBU MENYUSUKAN ANAK BOLEH KURUS! Anda juga boleh melakukannya

IBU MENYUSUKAN ANAK BOLEH KURUS! Anda juga boleh melakukannya

Sememangnya  selepas bersalin wanita akan mengalami masalah peningkatan berat badan yang cepat. Ini berlaku disebabkan antaranya perubahan hormon, peningkatan selera makan kerana menyusukan anak atau kerana cepat letih semasa menjaga anak-anak di rumah

Tapi berbeza dengan saya, selepas melahirkan anak, berat badan saya susah pula untuk bertambah. Mahu tahu rahsianya? Jom usha video ni dulu 🙂

Kurus Selepas Bersalin Sampai Turun 20kg!

Amacam? Dah dapat jawapannya?

Iya, saya juga mempunyai sebab yang sama dengan ibu di atas.

Antara sebab berat badan saya tidak mudah naik adalah;

1) Saya menyusukan anak dengan susu ibu sepenuhnya. Tidak bercampur dengan formula

2) Tanderm Nursing. Saya telah mengamalkan Tanderm Nursing iaitu menyusukan anak secara  serentak sejak anak ke-2 saya lahir. Kini, anak saya kedua dan ketiga pula berkongsi susu ibu mereka ini

3) Saya ambil suplemen yang sesuai. Suplemen penting bagi memastikan kita mempunyai tenaga dan mendapat nutrisi yang secukupnya. Kekurangan nutrisi membuatkan kita mudah letih yang akhirnya menyebabkan kita ingin makan tidak kira masa

4) Saya makan ikut keperluan. Bukan kerana lapar semata. Pengambilan suplemen yang betul membuatkan saya tidak mudah lapar dan  stres. Antara punca kita mudah lapar adalah kerana mudah letih dan stres. Sebab itu saya mengamalkan suplemen yang sesuai untuk ibu yang menyusu

5) Bersabar. Ibu yang mengamalkan Tanderm Nursing memerlukan kesabaran yang tinggi. Jika kita mudah marah, kita akan mudah letih. Yang akhirnya membawa kepada cepat lapar 🙂

6) Bersenam? Yes! Mengejar anak ke hulu ke hilir, menyapu dan mop rumah setiap hari itu saya kira bersenam 🙂

Untuk ibu-ibu di luar sana, saya nasihatkan, makanlah secara kerap akan tetapi sedikit-sedikit. Ini membantu untuk mengekalkan perut agar tidak terus-terus rasa ingin makan tanpa henti. Banyakkan pengambilan air. Air sangat penting dalam misi menjayakan program penurunan berat badan anda. Lebihkan dari 3 liter sehari. Dan amalkan SENYUM selalu. Jangan garang sangat tau!

Oh ya! Saya amalkan Minuman soya , Multivitamin, Folik Asid, VITAMIN C, KalsiumMilk Booster dan ZINC COMPLEX setiap hari tau 🙂

Share

CUACA PANAS MELAMPAU – APA YANG BOLEH KITA LAKUKAN

Cuaca panas melampau melanda negara ketika ini disebabkan oleh Fenomena Ekuinoks yang terjadi apabila matahari berada tegak di atas garisan Khatulistiwa pada bulan Mac dan September. Dijangkakan ia berlaku bermula minggu ini sehingga bulan April

Perkara ini menyebabkan kita mengalami cuaca panas yang melampau, peningkatan suhu dan hari siang yang lebih panjang daripada malam.

Sehubungan dengan itu, adalah dinasihatkan kita untuk;

  • Minum air kosong dengan banyak tanpa mengira tahap aktiviti yang kita lakukan. Jangan tunggu sehingga dahaga
  •  Minum minuman isotonik kerana ia boleh menggantikan garam dan mineral yag hilang semasa berpeluh
  • Seeloknya minum jus buah-buahan yang kurang gula
  • Hadkan aktiviti luar
  • Kerap berehat
  • Lebihkan masa berada di dalam rumah
  • Pakai topi atau payung untuk mengelak pancaran haba terus ke badan kita
  • Buka kipas / penghawa dingin utnuk menyejukkan badan
  • Pakai pakaian yang ringan, berwarna terang dan longgar
  • Pakai losyen pelindung suria ( seeloknya lebih dari SPF 30 ke atas)
Cuaca panas yang melampau membuatkan kita cepat berpeluh dan tidak selesa

Cuaca panas yang melampau membuatkan kita cepat berpeluh dan tidak selesa walaupun berada di dalam pejabat atau di dalam rumah

Sebaiknya elak atau kurangkan;

  • Minum minuman berkafein, alkohol dan minuman berkarbonat
  • Kurangkan makanan pedas
  • Duduk di dalam kenderaan yang bertutup tanpa pendingin udara
  • Bersenam dalam cuaca panas

Anda juga boleh mengambil Vitamin C Shaklee untuk menguatkan sisitem imunisasi badan dan Performance Drink sebagai minuman isotonik anda setiap hari dan badan tidak cepat mengalami dehidrasi.

Untuk kanak-kanak pula, ibu bapa boleh memberikan mereka Vita Lea For Children dan Chewable Vit C bagi menguatkan sistem pertahanan tubuh mereka. Kurangkan aktiviti anak-anak di luar rumah dan pastikan mereka kerap minum air

Share