Tag Archive | SHAKLEE KOTA KINABALU

BILA SUSU IBUKU SEMAKIN KURANG

Salam dan hai semua.. Baru-baru ini dilanda kesibukan yang amat di pejabat hinggakan saya ‘terlari’ daripada jadual mengepam harian dan menyebabkan jumlah susu ibu yang diperah pun berkurangan. Ia terjadi apabila berlakunya pengurangan dalam Demand dan akhirnya Supply pun kurang dan ditambah dengan faktor badan dan otak yang letih menjadikan thing getting worse

Hal ini menyebabkan stok EBM (Expreessed Breatmilk) saya semakin berkurang hinggakan stok yang ada adalah stok yang baru saya perah sehari sebelum itu.

Benda ini sangat menakutkan bagi ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu kerana stok susu ibu perlu ada di rumah untuk pastikan bayi mempunyai stok susu ibu yag mencukupi semasa ibu bekerja

Risau dengan keadaan ini, saya segera mengambil beberapa langkah untuk meningkatkan demand susu ibu saya. Ia adalah;

1 . Ambil masa untuk mengepam di rumah

Benda ini sangat jarang saya lakukan kerana kebanyakan masa saya tidak sempat untuk lakukannya kerana anak-anak suka mengempeng. Tapi saya paksa juga diri untuk melakukannya dengan mengepam semasa anak-anak bermain dan ada sedikit masa untuk mengepam

2.  Ikut semula jadual mengepam susu

Saya ikut semula jadual mengepam yang saya sediakan di pejabat dan cuba untuk tidak skip jadual ini

3. Berfikiran positif

Memang agak stres bila lihat stok susu ibu semakin berkurang tapi stressla antara penyebab utama susu ibu semakin kurang. Saya pastikan diri saya tidak terlalu stres dan cuba untuk lakukan aktiviti bersama anak-anak seperti melukis dan mengaji

Terus release stress bila tengok muka budak kecik ni 🙂

4. Ambil Milk Booster

Saya sangat serasi sebenarnya dengan minuman protein Shaklee. Cumanya kadang-kadang saya tidak punya masa untuk membancuh minuman protein ini terutama di rumah. So, saya pastikan saya ambil 2 sudu ESP Shaklee pada waktu pagi agar ia boleh membantu saya dalam hal ini

5. Doa

Pada ketika ini memang saya rasa down tapi saya pasti saya boleh lakukannya. Saya meminta dengan Allah untuk permudahkan saya dalam perjuangan ini dan mengadu hanya padaNya

shaklee kk,shaklee sabah

Alhamdulillah.. Senang hati bila tengok macam ni 🙂

Alhamdulillah.. Dalam masa 3 hari nampak peningkatan yang ketara dalam jumlah susu ibu yang dipam. Saya bersyukur sangat-sangat dan kini perlahan-lahan stok di peti sejuk mula bertambah. Terima kasih Allah 🙂

Pada ibu-ibu yang mengepam sewaktu bekerja, jangan pernah putus asa dan yakin pada diri sendiri. Paling penting jangan skip jadual mengepam..hihi..

Mahu order ESP Shaklee? Klik di sini ya 🙂

With Love,

Aryn Fadz Lee l  016-5879882

Share

SET PENYUSUAN SHAKLEE BANTU PERJUANGAN 6 TAHUN MENYUSUKAN ANAK

Salam dan hai semua.. Jarang sudah saya share tentang anak-anak di sini.. Ibu anak empat ini sekarang mengalami fasa ‘Asal bangun anak ikut bangun’.. Hihihi..

Alhamdulillah. Saya masih teruskan penyusuan susu ibu buat anak-anak saya., Putri dan Farhah. 6 tahun sudah melaluinya cuma kali ini saya harapkan Farhah dapat saya susukan susu ibu sepenuhnya lebih dari 2 tahun. Doakan saya ya..

Shaklee kk,shaklee sabah,shaklee papar

Luangkan masa bersama anak-anak adalah sesuatu yang sangat menyeronokkan

6 tahun di dalam perjuangan susu ibu bukan mudah. Dan ada juga bertanya bagaimana saya bertahan melakukannya. Antara sebab utamanya adalah kerana ingin anak saya mendapatkan yang terbaik dan susu ibu penuh dengan khasiat yang anak-anak saya perlukan biarpun saya akan rasa sakit elakang, sakit gigi, letih dan macam-macam lagi 🙂 Dan syukur Alhamdulillah, suami sangat-sangat memahami dan membantu sepanjang perjuangan ini.

Dan saya sangat-sangat bersyukur kerana dipertemukan dengan Set Penyusuan Shaklee kerana set ini banyak membantu agar saya tidak mudah penat, lapar , stres dan mampu bertahan walaupun perjuangan susu ibu ini tidak pernah mudah

Ejen shaklee sabah

Inilah suplemen yang banyak membantu saya sepanjang perjalanan dan perjuangan saya dalam Breastfeeding

Ibu-ibu yang Breastfeeding, anda perlukan semangat yang kuat. Galilah ilmu tentang penyusuan susu ibu, abaikan kata-kata yang membuatkan kita lemah semnagat. Susu ibu adalah anugerah istimewa dari Illahi khas untuk insan yang bergelar ibu. Gunakanlah ia sebaiknya dan berikanlah ia kepada anak-anak anda, orang yang paling berhak untuk menerimanya

Buat para suami, ambilah tahu tentang isteri anda. Menyusukan anak dengan susu ibu perlukan sokongan suami yang kuat. Sokongan suami menentukan sekuat mana semangat si isteri. Jika isteri lapar sediakanlah hidangan yang sepatutnya, jika si isteri mengadu sakit belakang, urutlah belakang isteri. Jika isteri perlu masa rehat sebentar, ambillah anak anda sebenatar dan jagalah ia.

Belikan si isteri suplemen atau produk yang boleh menyokong perjuangan si isteri itu. Set Penyusuan Shaklee misalnya. Ingatkan isteri selalu untuk kurangkan minuman berkafein dan yang sejuk sejuk ya:)

Good Luck buat anda. Teruskan perjuangan dan jangan pernah berputus asa

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882 🙂

Share

IBU BERPANTANG CEPAT CERGAS DENGAN SET BERPANTANG / BERSALIN SHAKLEE

Salam dan hai semua.. Hari ini masuk hari ke 13 saya berpantang. Alhamdulillah.. Setakat hari ni, tiada sudah rasa sakit-sakit badan atau badan rasa tidak best. Sampai ada orang tegur saya berjalan bukan macam  orang baru bersalin atau beranak, bilang orang Sabah. 🙂

Alhamdulillah.. Masa bersalin hari tu, memang saya tidak ada luka dan tiada sebarang jahitan. Mungkin sebab tu saya cepat untuk recover dan juga sebab seawal hari pertama baby lahir saya terus ambil Set Berpantang Shaklee yang terdiri daripada ESP, Vita Lea, B Complex, Vitamin C, Ostematrix dan Zinc Complex

set brpantang shaklee

Sebenarnya suplemen-suplemen ini juga adalah suplemen yang sama yang saya ambil semasa mengandung. So, bila sudah bersalin, saya continue jala. Jimat sebab dalam 1 botol, tabletnya ada yang  120 – 180 bij. Kalau ambil sebiji sehari, dapatlah guna untuk 4-6 bulan 🙂

Ok, apa yang saya perasan bila ambil Set Berpantang best ini, saya cepat rasa bertenaga, tidak mudah stres, tidak mudah lapar, badan cepat rasa cergas dan luka dalaman pun cepat bagus. Kelebihan setiap suplemen dalam Set Berpantang ini adalah;

1 . ESP

Minuman tenaga segera yang bantu ibu tidak mudah lapar dan penat, juga salah satu Milk Booster yang sedap

2 . Vita Lea

Multivitamin yang bantu cukupkan nutrisi dan vitamin dalam badan ibu agar ibu dapat hasilkan susu ibu berkualiti. Juga Energy Booster yang best

3 . B complex

Viamin antistres. Penting untuk elak meroyan dan beri tenaga pada ibu. B Complex sangat sesuai diambil selepas makan kerana ia akan memproses makanan untuk menjadi tenaga

4 . Vitamin C

Vitamin yang bnatu kuatan pertahahanan badan agar ibu tidakmudah jatuh sakit dan percepatkan penyenbuhan luka

5 . Ostematrix

Kalsium yang bantu agar badan ibu tidak mudah sakit dan mudah lawas. Kalsium penting kerana apabila bayi menyusu, kalsium adalah antara yang paling banyak bayi serap daripada ibu.

6. Zinc complex

Suplemen yang membantu percepatkan peyembuha luka dan kuatkan pertahanaan badan. Juga untuk elak rambut cepat gugur

Saya memang suka set ini kerana ia banyak membantu saya. Susu ccepat banyak, bayi cepat kenyang dan bayi juga tidak mempunyai masalah kuning tinggi. Paling best rasa sakit selepas bersalin cepat hilang dan rahim cepat kecut. Selalu orang cakap, lepas beranak ramai ni badan cepat letih dan sakit-sakit. Alhamdulillah, dengan mengamalkan set ini saya berpantang dengan sihatnya. Dan saya sangat-sangat bersyukur kerana Allah pertemukan saya dengan set ini 🙂

Sekiranya anda berminat dengan Set Berpantang atau Set Ibu Bersalin ini, boleh terus hubungi saya di talian 016-587 9882 ya 🙂

With Love,

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

Share

APAKAH PERBEZAAN UBAT DAN VITAMIN ATAU SUPLEMEN

Salam dan hai semua. Harap-harap anda semua sihat sentiasa. Baru-baru ni terima whatsapp dari pengguna produk Shaklee yang risau jika pengambil vitamin atau suplemen Shaklee ini boleh menjejaskan kesihatan jika diambil secara berterusan

Seringkali orang ramai menganggap suplemen atau vitamin Shaklee adalah ubat . Sebagai Pengedar yang sah, adalah menjadi tanggungjawab saya untuk menerangkan perbezaan vitamin atau suplemen Shaklee dengan ubat agar pengguna produk ini tidak ragu dan berasa selamat ketika mengambil produk ini

ubat vs vitamin

Bentuk vitamin seperti pil sering membuatkan orang menganggapnya sebagai ubat

UBAT VS VITAMIN

1 . Ubat adalah sintetik, manakala vitamin atau suplemen terutama jenama Shaklee diperbuat daripada bahan semulajadi

Sintetik adalah bermaksud ubat diperbuat daripada bahan kimia dan adakalanya ditambah dengan dadah. Kerana itu tindak balasnya cepat dan diberikan kebanyakn masa bagi mengurangkan sakit

Manakala suplemen pula dihasilkan daripada makanan seharian kita seperti ekstrak jagung dan ikan laut dalam

2. Ubat membebankan buah pinggang dan hati tetapi vitamin tidak

Ini berlaku kerana ubat yang dihasilkan daripada bahan kimia akan membebankan buah pinggang kerana buah pinggang perlu bekerja keras untuk menapisnya berbanding dengan vitamin

Vitamiun pula terutamanya vitamin Shaklee cepat larut air dan mudah meresap di dalam badan. Ia tidak membebankan buah pinggang dan hati kerana ia tidak mempunyai bahan kimia yang membahayakan

3. Ubat selalunya diberikan bagi merawat sakit akan tetapi suplemen perlu diambil setiap hari bagi mencegah punca pada penyakit

Ubat adalah bahan terkawal yang akan diberikan oleh doktor kepad pesakit sekiranya pesakit memerlukan ubat. Selalunya selepas pesakit sihat, ubat tidak akan diberikan lagi. Dan ubat diberikan jumlah dos tertentu bagi mengelakkan berlakunya Overdose

Manakala suplemen adalah makanan tambahan yang perlu bagi membantu menambah kekurangan nutris makanan di dalam badan kita. Ia sebaiknya diambil setiap hari bagi memastikan badan kita tidak mudah kekurangan nutrisi akibat dari pemakanan yang tidak sihat. Ia juga diambil berasaskan  keperluan badan kita

Apa yang sering orang salah faham adalah kerana vitamin ini kebanyakan di dalam bentuk pil atau tablet.  Dan antara perbezaan yang ketara adalah ubat selalunya tidak menyatakan ingredients atau bahan-bahan yang terkandung dalam ubat akan tetapi vitamin atau suplemen iya.

Harap penjelasan ini akan membantu mereka yang masih ragu-ragu lagi. Ambillah vitamin atau suplemen anaa setiap hari bagi membantu meningkatkan kesihatan diri. Insha Allah

With Love

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

Share

TIPS KAWAL SELERA MAKAN KETIKA AIDILFITRI AGAR BERAT TIDAK NAIK MENDADAK

Salam dan hai semua. Aidilfitri anda bagaimana? Best? Open house sana-sini,  rasanya tidak sah kalau hadir Rumah Terbuka Raya dan tidak menjamah hidangan yang menyelerakan setelah berpuasa sebulan kan?

Hidangan dan makanan yang lazat dan enak ketika Aidilfitri memang tidak dapat dielakkan bukan?

Hidangan dan makanan yang lazat dan enak ketika Aidilfitri memang tidak dapat dielakkan bukan?

Akan tetapi, risau pula terlebih menjamah makanan lazat dan sedap itu hingga sebabkan berat badan naik, bukan?

Ok, untuk itu, hari ini saya kongsikan tips untuk kita kawal selera makan ketika Aidilifitri ini agar berat yang sudah turun ketika ramadhan tidak naik secara mendadak terutama ketika berkunjung ke rumah saudara-mara. Antaranya;

1) Pilih minum yang tidak bergas dan manis

Bunyi kedengaran agak sukar bukan? Kerana minuman bergas dan sejuk adalah antara minuman utama yang sering dihidangkan tuan rumah. Tapi anda masih boleh memilih.

Sampai di rumah saudara-mara tersebut, teruslah memilih minuman yang tidak bergas atau paling mudah pilihlah air mineral dan terus tuangkannya ke dalam  gelas anda. Buat tidak nampak sahaja minuman bergas dan sejuk yang disukai ramai itu 🙂

2) Makan buah-buahan terlebih dahulu

Sekiranya hidangan tuan rumah banyak dan sedap, pilihlah untuk menjamah buah dahulu. Buah akan membuat anda rasa kenyang terlebih dahulu. Jika anda mempunyai suplemen yang boleh buat anda rasa kenyang, ambil suplemen itu sebelum memulakan kunjungan anda.

Ini bagi membantu anda cepat berasa kenyang 🙂

3) Berhenti makan sebelum perut penuh

Berhentilah makan sebelum perut anda betul-betul kenyang atau Full. Jika ikutkan nafsu, memang semua ingin dijanmah , kan? Tapi sanggupkah anda menghadapi berat badan yang pasti naik mendadak jika makan berlebihan ? 🙂 Rasullulah pun berpesan, berhenti makan sebelum kenyang. Mungkin masa ini adalah masa yang sesuai untuk melakukannya

4) Duduk di kerusi yang jauh dari hidangan yang lazat tu

Duduklah di tempat duduk yang jauh dari hidangan-hidangan yang lazat itu atau langsung tidak berkunjung ke meja hidangan tersebut. Tapi dapatkah kita bertahan? 🙂

5) Kawal jumlah karbohidrat dan protein yang anda ambil

Kedengaran terlalu saintifik bukan. Tapi sebenarnya mudah sahaja. Kurangkan pengambilan nasi, daging dan ayam serta banyakkan pengambilan sayur-sayuran ketika makan. Kawal pemakanan nada untuk kekalkan berat badan idaman

Ok, Good luck semua. Moga berjaya Aidilfitri ini :). Kalau rasanya memang susah nak tahan diri daripada makan yang best-best tu, bolehlah ambil suplemen yang sesuai diambil sebelum makan agar lemak-lemak jahat di’block’ terlebih dahulu

Nak tahu supelemn apa yang sesuai? Boleh hubungi saya! 🙂

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

Share

Syoknya Si Energy Booster dan Si Kalsium ini

Alhamdulillah. Bulan ni Shaklee bagi promosi 2 produk yang saya sangat suka. Vita lea dan Ostematrix. Yahooo!!

Dua produk ini adalah antara produk yang telah membantu saya sepanjang perjalanan Breastfeeding atau menyusukan anak dengan susu ibu kepada 3 orang anak saya. Lebih-lebih lagi, saya merupakan ibu yang memilih untuk Tanderm Nursing, pengambilan suplemen adalah amat penting buat saya bagi memastikan saya tidak mudah letih, tidak mudah sakit belakang dan gigi tidak mudah rapuh

Sebenarnya Vita-Lea adalah vitamin utama yang tidak boleh saya tinggal. Ini disebabkan pengambilannya secara konsisten membantu dalam penghasilan darah merah buat saya. Memandangkan saya ibu yang menyusukan 2 orang anak secara serentak,  saya perlukan jumlah darah merah yang cukup agar penghasilan susu ibu lancar dan saya sendiri tidak kekurangan darah merah.

Selain itu, antara perkara yang saya sangat suka tentang Vita Vita -Lea ini adalah kerana ia mampu membuat saya cergas sepanjang hari dan tidak mudah lembik walaupun menguruskan 3 orang anak kecil. Jika badan rasa lemas-lemas, saya ambil 2 biji sekaligus 🙂

Ibu yang cepat penat, harus ambil suplemen atau take a rest for a while

Ibu yang cepat penat, harus ambil suplemen atau take a rest for a while

Ostematrix pula saya perlukan kerana ia merupakan kalsium yang lengkap dengan Vitamin D. Memandangkan saya kurang minum susu, saya telan Ostematrix agar ia membantu kalsium badan saya cukup dan kalsium ini dapat menyerap sebaiknya ke dalam tulang.

Ini adalah kerana, semasa anak-anak menyusu dengan saya, anak-anak ini menyerap sekali kalsium yang terdapat di dalam badan dengan cepatnya. Jika kalsium di dalam badan tidak cukup, kalsium daripada tulang dan gigi pula yang akan diserap.

Inilah yang menyebabkan gigi cepat berdarah, pinggang dan belakang mudah sakit, kita cepat rasa mengantuk dan juga letih serta mudah stres. Yang paling penting, ia membuatkan saya mudah ‘membuang’ 🙂

Vita Lea dan Ostematrix ini juga sesuai diambil oleh ibu yang mengandung, ibu yang baru bersalin, sesiapa yang cepat letih dan sesiapa yang mencari vitamin yang asas sebagai suplemen harian

Ini antara ibu yang seronok mengambil Ostematrix 🙂 – Amalan Pantang Selepas Bersalin Elak Mimpi Ngeri Sakit Sembelit

Ketahui lebih lanjut tentang Vita Lea si Energy Booster ini di sini dan Ostematrix si kalsium lengkap ini dengan klik di sini

PROMOSI BELI 6 PERCUMA 1, HANYA BULAN INI SAHAJA!

PROMOSI BELI 6 PERCUMA 1, HANYA BULAN INI SAHAJA! BELI 2 BOTOL DAPAT DISCOUNT 5 % TAU!

Sesiapa yang ingin mencuba dan ingin dapatkan Multivitamin dan Ostematrix ini, jangan malu-malu untuk hubungi saya. Boleh rasa sendiri kalau rajin datang rumah saya . Hehe..

Share