Tag Archive | ejen shaklee kk

PENGALAMAN MENGANDUNGKAN ANAK KE 5 YANG MENCABAR

Salam dan hai semua. Alhamdulillah, 30 Mac 2018, pada hari Jumaat nan mulia, jam 12.36 tengahari lahirlah cahayamata ke 5 kami, seorang gadis kecil dengan berat 2.07kg pada usia kandungan saya 37 minggu 2 hari

Teringat kembali pabila saya disahkan mengandung anak ke 5 ini, pelbagai perasaan dan tanggapan bermain di hati dan kepala. Serasa tidak bersedia memandangkan anak ke 4 kami baru berusia 10 bulan dan masih terasa alahan teruk saya semasa mengandung anak ke 3 dan ke 4.

Tapi, kami suami isteri redha atas pemberian ini kerana kami percaya Allah berikannya kerana Dia tahu kami mampu dan pasti banyak hikmah disebaliknya

Saya berdepan pelbagai cabaran semasa mengandungkan anak ke 5 ini. Salah satunya saya menghadapi sakit kepala yang teruk hinggakan mengganggu selera makan saya menyebabkan saya kurang makan dan bayi dalam kandungan saya kecil

Ini menyebabkan berat bayi dalam kandungan saya dipantau dan saya dikehendaki bertemu pakar O&G setiap 2 minggu. Setap kali appointment dengan Pakar, memang kandungan saya akan di’scan’.

Dan setiap kali tu juga saya risau kerana takut ada apa-apa komplikasi pada bayi dalam kandungan. Pakar juga akan menerangkan tentang condition bayi dalam kandungan. Syukur Alhamdulilah, baby tiada apa-apa komplikasi dan dia membesar semasa dalam kandungan walaupun masih dikira agak kecil berbanding bayi seusianya,

Dan dalam pada itu, di dalam keadaan saya yang sangat-sangat tidak cergas semasa mengandung ini juga, saya paksakan diri untuk membantu suami uruskan anak-anak yang bersekolah dan kena bangun awal pagi setiap hari yang mana agak mencabar kerana perjalanan ke sekolah mereka selalunya jammed

Its not easy sebab pabila bangun setiap pagi kepala saya terus sakit menyebabkan saya muntah dan rasa tidak cergas untuk bergerak. Rasa yang sangat-sangat tidak best

Syukur Alhamdulillah, suami sangat memahami keadaan saya dan suamilah yang menjaga anak-anak kebanyakan masa. Saya rasa kasihan dengan suami dan anak-anak yang ikut merasai keadaan saya ini. Masakpun saya jarang hinggakan boleh dikira berapa kali sahaja saya memasak sepanjang hamil kali ini. Terkubur cita-cita mau buat bento untuk anak-anak

Sewaktu bekerja di pejabat pula, saya kuatkan diri untuk tidak terlalu memikirkan sakit kepala ini. Nak kereta ke pejabat pun boleh buat saya pening dan muntah. Kadang-kadang rasa lebih baik tidur waktu rehat daripada makan tapi saya kena paksa diri untuk isi perut juga agar bayi dapat nutrisi secukupnya

Pengedar shaklee kk

Muka yang semakin mengcengkung kerana berat badan turun. Suami dan anak-anaklah penguat semangat

Memang letih sangat saya rasakan tapi saya gagahi jua apatah lagi perlu membantu suami menguruskan anak-anak semasa tengahari

Syukur juga, kerajaan memberi kelonggaran untuk pulang sejam awal bagi pegawai kerajaan yang hamil 5 bulan ke atas. Kurang juga rasa letih untuk tunggu sehingga jam 5 yang saya rasakan terlalu lama. Dan tidak juga balik lewat sangat sebab kami perlu mengambil anak sulung yang bersekolah petang yang balik pada jam 5

Despite pelbagai cabaran semasa hamil anak ke 5 ini, saya bersyukur kerana saya tidak mengalami masalah hb rendah atau lain-lain komplikasi dan Allah sentiasa murahkan rezeki serta permudahkan banyak urusan kami

Ribuan terima kasih saya ucapkan buat suami tersayang yang sentiasa memberi bantuan dan sokongan semasa saya mengalami alahan teruk pada kehamilan kali ini dan juga keluarga tersayang kerana bantu untuk tolong jaga anak-anak ketika kami perlukan bantuan ๐Ÿ˜Š

Share

RABUN MATA DAN SILAU MATA KURANG DENGAN CAROTOMAX

Salam dan hai.. Anda apa khabar?ย Saya doakan anda semua sihat di samping keluarga tercinta.

Bulan ini sangat istimewa kerana selain Vivix, satu lagi produk Shaklee yang promo ialah Carotomax. Kebanyakan pengguna Carotomax mengatakan pengambilannya secara konsisten membantu mengurangkan rabun dan silau mata dengan cepat. Bagaimana Carotomax boleh membantu memgurangkan rabun dan silau?

Carotomax mengandungi pelbagai karotena, diekstrak daripada rangkaian sayuran dan buah-buahan yang kaya dengan sifat antioksidan seperti rumpai laut, tomato, biji anggur, brokoli , marigoled ,epal, kentang, minyak sawit dan beberapa bahan lagi. Ia juga mengandungi fitokimia semulajadi yang penting untuk mata sihat, kulit dan membran mukosa

carotomax, shakee carotomax, ubat rabun mata

Antara kelebihan bahan-bahan yang terdapat dalam Carotomax ini adalah;

1 . Alpha Carotene

Untuk penglihatan malam, mata sihat dan menghalang degenerasi penglihatan

2. ย Beta Carotene

Memperbaiki kulit, percepat pemulihan luka, pertingkatkan sistem imun, mengurangkan risiko kanser usus, payudara dan prostat

3. Lycopene

Bersifat anti-oksidan, menghalang penuaan organ. Sangat baik utuk serviks yang sihat, kitaran jantung, sistem imun serta megurangkan penyakit kelenjar prostat

4. Astaxanthin

Piemen di dalam alga dan fitoplankton memberikan warna pink ikan salmon. Walaubagaimanapun, Shaklee menuai karotenoid astaxanthin dari mikroalga laut, sumber yang poten dan tulen. Ia membantu melindungi kerosakan oksidasi kolestol LDL

5 . Zeaxanthin

Melindungi mata, menuras cahaya gelombang biru pendek berbahaya. Membantu mengurangkan risiko kanser payudara, ovari, endmetrial dan serviks

Antara kelebihan Carotomax Shaklee ini adalah;

1 . Lebih selamat daripada vitamin A

Vitamin A merupakan vitamin terawal yang dijumpai. Kajian menunjukkan pengambilan berlebihan vitamin A akan menyebabkan toksisiti. Ahli sains menemui beta karotena pada tahun 1932 yang merupakan satu prekusor Vitamin A dan mendapati ia selamat untuk diambil

2. Pertingkatkan penglihatan

Ia menghasilan ‘ungu visual’ yang membolehkan kita mengekalkan penglihatan di dalam gelap. Ia juga membantu mengurangkan masalah sperti rabun malam, rabun dekat, xerophthalmia ( mata kering), kelesuan, glaucoma, katarak, floaters, eye bag dan gegelung hitam di mata

3. Melegakan masalah kulit

Pengambilannya akan membantu melegakan masalah kuit seperti psoriasis, senile plaque, kulit kering, kulit gugur, pustule, scabies, ulser kulit dan jerawat

4. Melindungi Ephiteal

Memelihara lapisan luar kornea, rongga oral, usus, perut, paru-paru, bronkus, pundi kencing, ovari ย dan mengurangkan msalah ulser saluran usus

5. Melawan kanser dan Oksidasi

Pengambilan kerap beta karotena mengukuhkan sistem imun, melambatkan penuaan dan menyekat aktiviti kanser serta menghalang pembentukan sel-sel kanser. Ia juga mengurangkan risiko kanser terutama sekali kanser paru-paru dan payudara dan radikal bebas

6. Menghalang jangkitan

Carotomax merangsang enzim membunuh kuman , menyekat dan mempertingkatkan sistem respiratori paru-paru

7. Galak perkembangan kanak-kanak dan remaja

Merangsang perkembangan kenak-kanak dan remaja, menguatkan tulang, melindungi rambut, kulit, membran mukosa, gigi sihat, gusi dan sistem reproduksi sert membantu penghasilan sprema yang sihat

Sangat banyak kelebihan Carotomax Shaklee tau. So jom dapatkannya bulan ini! Hubungi saya segera ๐Ÿ™‚

Aryn Fadz Lee

016-587 9882

Share

BACAAN KENCING MANIS TURUN DALAM MASA 2 MINGGU

Salam dan hai semua. Antara penyakit atau yang sering dialami dewasa ini adalah kencng mansi atau buah pinggang tidak berfungsi dengan baik. Ikuti testimoni ini apabila kadar atau bacaan kencing manis menurun selepas 2 minggu emak ini amalkan Vivix.

Assalamualaikum. Ini Maksu saya. Adik bongsu mak. Mak kata family mak memang ada kencing manis. Penyakit keturunan. Bila kena kencing manis confirm lah sangkut buah pinggang kan. Seram tahu tak. Hahaha.. kena prevent dari sekarang ni.

Bulan lepas melawat Cu, bila nak balik tu Cu kata nak beli Vivix. Untuk buah pinggang. 26/9/2016 hantar Vivix ke rumah Cu. Lepas explain semua terus gerak pegi kerja sebab dah lambat. 2 minggu lepas tu Whatsapp Cu balik nak followup OK ke tak makan Vivix tapi 25/10 baru Cu reply. Hahaha..

testimoni kencing manis dan vivix
Alhamdulillah terkejut dan bersyukurnya kencing manis Cu turun dari 20 kepada 10. Belum lagi tahap normal but its going there. Syukuuurrr sangat. Itu selepas sebotol Vivix. Bila sendiri dah rasa bagusnya Vivix ni, mesti akan repeat nak Vivix lagi. And yes, Cu repeat her second Vivix! Bila hantar Vivix kat Cu 27/10/2016, Cu pun nampak lebih sihat, muka lebih ceria. Cu kata badan pun rasa sedap sihat. Siap boleh kejar-kejar dengan angsa.

Sejak kebelakangan ni Cu ada masalah untuk bertutur dengan baik. Cu tak sihat and tend to lost her vocabulary at times. Tapi bila jumpa Cu hari tu dah lancar sikit. Lebih baik dari sebelum ni. Sebelum ni baca dan promote Vivix membantu meningkatkan fungsi otak. Tapi sekarang dah nampak sendiri dan semakin yakin dengan Vivix. Dengan izin Allah, what Vivix did worth the price!

Is it my eyes playing trick or she does look younger? ๐Ÿค”

shaklee kk, shaklee sabha, shaklee papar

Mahu order Vivix? Hubungi saya terus ๐Ÿ™‚

#supermomshakleestory
#myvivixstory
#vivixse

Share

IBU BERPANTANG NGERI UNTUK MEMBUANG? ANDA PATUT CUBA INI

Salam dan hai semua.. Masuk 6 hari berpantang. Alhamdulillah.. Kelmarin saya telah berjaya ‘membuang’, sesuatu yang ramai ibu selepas bersalin ngeri untuk melakukannya akan tetapi WAJIB lakukannya ( Kalau tak, nurse balik-balik tanya :))

Membuang selepas bersalin amat penting bagi memastikan badan kita melakukan rutinnya dan untuk keseimbangan badan juga.. Akan tetapi, bagi kebanyakan ibu selepas bersalin, membuang selepas bersalin menjadi satu perkara yang ngeri. Ini kerana, mereka masih terasa trauma dan najis seakan payah untuk dikeluarkan selepas bersalin atau sembelit.ย Bila sembelit, ibu perlu meneran lagi untuk membuang. Sesuatu yang ngeri untuk dilakukan lebih-lebih lagi kalau luka atau jahitan selepas bersalin itu besar

sembelit

Saya pernah mengalami situasi ini pada kelahiran anak pertama lebih-lebih lagi sebelum kelahiran saya dimomokkan dengan ngerinya meneran semasa membuang selepas bersalin. Saya jadi trauma untuk membuang mengenangkan kesakitan yang mungkin dialami. Akan tetapi saya gagahi jua untuk melakukannya since nurse pun balik-balik bertanya sama ada saya sudah membuang atau tdiak. Memang agak payah juga membuang buat kali pertama selepas bersalin, tapi saya gagahi jua. Akan tetapi, selepas membuang kali pertama, membuang untuk seterusnya akan jadi lebih mudah

Justeru itu saya mengambil pendekatan berbeza untuk mengelakkan sembelit dan mudah membuang selepas bersalin pada kelahiran anak ke tiga. Setelah mengetahui bahawa kalsium Shaklee boleh membantu memudahkan pelawasan bagi ibu yang baru bersalin, saya amalkannya sejak day 1 bayi saya lahir. Alhamdulillah.. Ia sangat-sangat membantu saya membuang dengan mudah dan saya tidak perlu meneran. ๐Ÿ™‚

Kalsium Shaklee ini saya biasanya ambil sebelum tidur, antara 4 ke 6 biji. Saya amalkannya sebelum kelahiran lagi dan apabila ada tanda-tanda kelahiran bayi, saya ambil lagi 4 biji bagi menguatkan tulang kaki. Ia sangat-sangat membantu saya semasa hamil, pra kelahiran dan selepas bersalin

Kalsium Shaklee yang dikenali sebagai Ostematrix ini mampu melembutkan otot yang terlibat dengan pembuangan najis. Sebab itu kita jadi mudah membuang dan tidak perlu meneran

Bagi ibu-ibu yang mempunyai masalah untuk membuang atau sembelit semasa berpantang, saya sangat-sangat cadangkan anda ambil Ostematrix ini. Selain itu, jangan lupa untuk minum banyak air kosong, makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang lebih kerana ia mempunyai banyak serat yang membantu pembuangan jadi lebih lancar.

With Love,

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

Share

PENTINGNYA MEMULAKAN PENYUSUAN SUSU IBU SEAWAL KELAHIRAN

Salam dan hai semua..Alhamdulillah.. Menjengah hari ke empat berpantang dan memulakan kehidupan dengan pertambahan orang baru. Bukan sesuatu yang mudah kerana ada 3 orang anak kecil yang over excited dengan kehadiran orang baru dan tidak henti-henti mencium adik mereka ๐Ÿ™‚

Banyak yang ingin saya ceritakan, tapi hari ini saya ingin kongsikan pentingnya penyusuan susu ibu seawal kelahiran lebih-lebih lagi jika anak mempunyai masalah jaundice atau bacaan kuning yang tinggi

Susu ibu yang dianugerahkan tuhan pada ibu-ibu selepas melahirkan mempunyai antibodi yang mampu membantu menurunkan kadar bacaan kuning bayi. Susu ibu mampu memperkuatkan pertahanan badan bayi dan membantu hati bayi agar mampu mengeluarkan bilirubin daripada badan

Sangat penting memulakan penyusuan susu ibu seawal kelahiran bayi bagi merangsang pengeluran kolostrum, susu awal terpenting

Sangat penting memulakan penyusuan susu ibu seawal kelahiran bayi bagi merangsang pengeluran kolostrum, susu awal terpenting

Seawal kelahiran saya sangat cadangkan ibu-ibu untuk terus offer bayi untuk menyusu agar dapat memulakan rangsangan pertama pada ibu. Ini juga membantu agar otak dapat memberi signal pada badan agar mengeluarkan susu ibu buat bayi yang baru lahir

Usah stres atau katakan pada diri susu ibu tidak banyak jika anda tidak merasa sebarang kehadiran cecair pada payudara anda. Ini adalah normal kerana susu permulaan yang dipanggil kolostrum adalah sangat pekat dan akan keluar jika bayi menyusu. Dan kolostrum inilah susu yang paling penting kerana ia mempunyai antibodi pertama dan kuat untuk bayi

Teruskan menyusukan bayi anda. Offer susu ibu kepada bayi anda secara berterusan dan jangan putus asa. Bayi anda juga dalam proses belajar seperti anda

Penting juga untuk pastikan anda;

1 . Jaga pemakanan

Makan mengikut jadual sepatutnya dan jangan lengahkan waktu makan. Kalau rasa lapar selepas bayi menyusu, makanlah sesuatu untuk mengelakkan anda lapar. Menyusukan bayi akan membuat anda cepat lapar kerana kalori anda banyak terbakar

2 . Berfikiran positif

Penting untuk yakin bahawa susu ibu anda ada dan banyak. Jangan ragu dengan itu. Anda perlukan pemikiran yang positif untuk bantu badan anda mampu mengeluarkan susu ibu

3 . Elak stres

Memang stres apabila kita rasakan susu ibu tidak cukup untuk bayi. Tapi stres inilah salah satu penyebab utama susu ibu tidak dapat dihasilkan. Otak perlukan hormon ‘ gembira’ daripada anda untuk meyakinkan badan anda boleh menghasilkan susu ibu

4 . Gali ilmu

Ada banyak ilmu penyusuan masa kini sama ada secara online atau offline. Cari ilmu berkaitan penyusuan sebelum kelahiran. Ia sangat-sangat membantu

5 . ย Minum banyak air

Pastikan badan tidak dehidrasi. Anda perlu banyak minum air agar badan anda cukup air

6 . Sokongan suami

Bawa suami bersama-sama dalam menjayakan penyusuan susu ibu ini. Sokongan dan understanding suami sangat penting. Jika suami tidak faham, berikan info yang betul pada suami anda. Sokongan suami sangat-sangat membantu

7 . Talk to somebody

Jika rasa stres tidak berkurangan, talk to somebdoy yang tahu atau berpengalaman tentang susu ibu. Anda perlukan sokongan tentang hal ini. Saya pasti ramai yang boleh membantu. Anda juga boleh hubungi Kumpulan Sokongan Susu Ibu atau Unit Laktasi di hospital berdekat anda

8 . Ambil suplemen jika perlu

Suplemen yang sesuai mampu membantu anda lebih bertenaga, tidak cepat letih dan kurang stres. Ada suplemen yang boleh dijadikan sebagai Milk Booster. Apabila anda bertenaga dan happy, susu ibu pasti akan jadi lebih banyak

Ok, nanti saya kongsikan lagi tentang penyusuan susu ibu ini ya. Good luck untuk ibu-ibu berpantang ini. Kita pasti boleh menjayakan penyusuan susu ibu kita kepada bayi tersayang

With Love,

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

Share

PROTEIN PEMBERI TENAGA

Salam dan hai semua. Alhamdulillah..Dengan izinNya, saya selamat melahirkan bayi keempat kami seberat 2.63kg pada 15 September jam 11.50pagi.

Alhamdulillah.. Masuk ke labour room pada 11.30pagi dan bayi lahir pada 11.50pagi. Contraction tidak lama..Dan bayi lahir dengan mudah. Nanti saya tuliskan di entry seterusnya tentang kelahiran bayi kami ini ya

Hari ini saya ingin kongsikan tentang produk pemberi tenaga yang saya minum sebelum kelahiran bayi saya ini walaupun saya belum mengisi perut. ESP, protein soya Shaklee ini saya minum pada awal pagi bagi membantu saya bertenaga semasa meneran

ESP ini juga saya selalu ambil semasa hamil bagi memastikan protein untuk saya dan bayi cukup memandangkan saya mengalami kekurangan selera makan

Ambil ESP dapat macam-macam kesan sampingan ๐Ÿ˜Š

Ambil ESP dapat macam-macam kesan sampingan ๐Ÿ˜Š

Untuk berpantang ini pula, saya rancang untuk mengambil ESP setiap hari agar saya tidak mudah letih, lapar dan susu ibu lebih berkualiti

Untuk info, pada bulan ini anda boleh mendapatkan ESP dengan harga yang lebih istimewa dan penjimatan yang berbaloi. Hubungi saya jika anda berminat ya ๐Ÿ˜Š

With Love

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

Share