Archives

TIPS BAWA ANAK KECIL BERCUTI DENGAN TENANG

Salam dan hai semua. Kelmarin lepas suami membawa kami sekeluarga bercuti dan menghabiskan masa bersama di sekitar Kota Kinabalu, Sabah. Sangat seronok kerana lama juga kami semua tidak menghabiskan masa sebegini lebih-lebih lagi apabila kewangan kurang stabil

Anak-anak sangat gembira bila dibawa tidur di hotel dan jalan-jalan

Anak-anak sangat gembira bila dibawa tidur di hotel dan jalan-jalan

Walaupun bercuti bersama 3 orang anak kecil mencabar dan kadang-kadang agak kelam-kabut, tapi kerana kami sendiri sudah biasa dengan keadaan ini, percutian ini ternyata amat menyeronokkan

Mungkin ada sesetengah ibu bapa suka bercuti dengan anak-anak tapi tidak suka dengan keadaan bila anak-anak mula cerewet. So, hari ini saya ingin kongsikan beberapa cara yang kami lakukan agar anak-anak tidak terlalu cerewet atau merengek ketika kita menghabiskan masa bersama mereka

Bercuti bersama anak kecil akan lebih seronok jika kita mengurangkan marah :)

Bercuti bersama anak kecil akan lebih seronok jika kita mengurangkan marah ­čÖé

1 . Pastikan anak kenyang dengan memberi makanan berkhasiat dan bukan makanan ringan

Ini sangat penting buat kami. Saya selalunya akan sediakan ayam goreng kesukaan anak-anak yang dimasak di rumah atau buah-buah yang anak suka bagi mengalas perut mereka terutama sekiranya perjalanan kami itu bermula awal pagi.

Ini kerana bila mereka kenyang mereka akan lebih bertenang dan tidak cerewet. Tapi tolong ya, ibu-ibu dan bapa-bapa. Elakkan memberi mereka makanan ringan sebagai pembuka selera. Ini kerana makanan ringan mempunyai jumlah perasa yang tinggi dan gula yang banyak. Makanan ini hanya akan membuatkan mereka kenyang sementara. Akan tetapi ia tidak membantu untuk anak betul-betul berasa kenyang dan sedap perut

Dengan memberi makanan ringan juga akan mudah membuat mereka lapar semula dan perut tidak selesa. Bila anak tidak selesa, mereka akan mula cerewet. Ini saya dapati berlaku dengan anak saya. Apabila mereka kenyang dengan makanan yang lebih berkhasiat, mereka akan lebih mudah bertenang dan kurang cerewet

Pengambilan makanan ringan yang banyak gula juga akan membuatkan mereka semakin aktif dan cepat lapar. Bila ini terjadi selalunya anak akan meminta makanan ringan itu semula kerana mereka lapar dan menyukainya. Proses ini akan berulang-ulang dan anak akan kerap merengek

tips bercuti bersama anak kecil

Pemandangan biasa bila anak -beranak lima orang bergambar. Ada saja tidak masuk frame atau tidak tengok kamera ­čÖé

2. Mulakan perjalanan anda pada awal pagi

Awal pagi adalah waktu yang sesuai untuk memulakan perjalanan percutian anda dengan anak-anak. Pada waktu pagi anak-anak akan berasa lebih segar dan akan kurang cerewet. Lagipun waktu pagi merupakan waktu yang disukai Allah dan waktu yang dipermudahkan urusan

Selain itu, jika anda memulakan perjalanan di waktu pagi anda tidak perlu risau jika sekiranya anda mengambil masa yang lama untuk menguruskan anak-anak dalam perjalanan kerana anda mempunyai masa yang lebih panjang berbanding anda memulakan perjalanan di waktu tengahari atau petang

Kami perasan hal ini kerana pernah membuat perjalanan ke Sandakan dari Kota Kinabalu pada waktu petang dan perjalanan dari Kota Kinabalu ke Sandakan pada waktu pagi

Tenyata rasa perbezaannya kerena anak-anak lebih tenang bila dibawa memulakan perjalanan pada waktu pagi berbanding pada waktu petang. Walaupun kami bangunkan dan mandikan mereka selepas subuh, mereka lebih ceria dan kebanyakan masanya tidur sepanjang perjalanan. Manakala ketika perjalanan kami ke Sandakan dimulakan pada waktu petang, anak-anak sangat cerewet dan kerap merungut membuatkan perjalanan kami mengambil masa lebih lama daripada jangkaan

Ok, cukup sekadar itu buat hari ini ya. Terlalu panjang tulisan saya sudah. Nanti saya tambah lagi pada entry yang seterusnya ya ­čÖé

With Love,

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

Share

KERETA SEWA TERBAIK, MURAH DAN SELESA SERTA TEMPAT MENARIK DI KOTA KINABALU, SABAH

Salam dan hai semua.. Baru-baru ni, ramai juga yang menghubungi kami untuk bertanya tentang kereta sewa di kota kinabalu,Sabah ini

Bagi yang pertama kali ke Sabah dan ingin berjalan-jalan ke Kunsadang, Ranau saya sangat-sangat cadangkan anda untuk menyewa kereta atau kenderaan yang sesuai

Ini kerana Kundasang agak jauh dan mengambil masa kira-kira 2 jam perjalanan dari Kota Kinabalu dengan jalan yang banyak selekoh dan mendaki bukit. Dan untuk ke tempat-tempat lain yang menarik untuk dikunjungi di Sabah seperti Kolam Air Panas Poring, Desa Dairy Farm, Kundasang War Memorial atau Rumah Terbalik di Tamparuli, tempat-tempat ini dikira agak jauh dan perlukan kenderaan untuk ke sana

Selain itu, jika anda membawa ramai ahli keluarga untuk Travelling ke Sabah, anda perlukan kenderaan yang besar seperti van utk memuatkan seluruh ahli keluarga dan beg-beg yang pastinya besar- besar juga ­čÖé

Tapi sekiranya anda memilih untuk hanya berjalan-jalan sekitar Kota Kinabalu untuk melawat tempat-tempat membeli-belah atau Shopping Mall seperti Imago, Centre Point, Karamunsing Complex, Suria Sabah,  Wisma Merdeka, Citymall, Wawasan Plaza atau ke Pasar Filipin memborong kristal dan mutiara ,anda boleh memilih untuk berjalan kaki, menaiki bas atau menaiki teksi

Antara tempat menarik untuk membawa anak2 bermain. Di Kidzoona di Suria Sabah dan 1 Borneo

Sekiranya anda ingin menjamu selera di restoran makanan laut atau Seafood seperti di Kampung Nelayan, Gayang Seafood Restaurant atau restoran seafood di sekitar Kota Kinabalu, anda boeh memilih menaiki teksi atau bas

Atau ingin menikmati pemandangan pantai di waktu senja seperti di Tanjung Aru sambil menikmati jagung rebus dan ABC yang sedap, di Tanjung Lipat sambil menikmati Seafood atau di Anjung Selera berhadapan dengan Wawasan Plaza

Jika and aberkunjung ke Tanjung Aru, jangan luoa singgah ke Gerai no 6 untuk menikmati ABC dan Cendol Special yang confirm sedap

Jika anda berkunjung ke Tanjung Aru, jangan lupa singgah ke Gerai no 6 untuk menikmati ABC dan Cendol Special yang confirm sedap

Jika anda seorang yang meminati sukan menyelam skuba, anda boleh merasai pengalaman Scuba Diving di taman-taman Tunku Abdul Rahman seperti di Pulau Manukan dan Pulau Mamutik dengan hanya menaiki bot ke pulau-pulau tersebut

Kalau ingin mengenali lagi budaya Sabah, anda boleh ke Tamu Minggu setiap Ahad di Gaya Street yang bermula seawal jam 6 pagi atau ke Tamu Donggongon setiap Khamis di pekan Donggongon Penampang

Jika ingin melawat bangunan-bangunan menarik dan unik di Kota Kinabalu, anda boleh lawati Masjid negeri Sabah yang digelar masjid terapung di Likas, Yayasan Sabah bangunan tertinggi di Sabah atau ke muzium negeri Sabah.

Selamat melancong ke Sabah. Jika anda mencari kenderaan atau Homestay untuk disewa, anda boleh hubungi suami saya, Encik Fadzly di talian 013-5425450 ­čÖé

Share

TRAVEL BERSAMA ANAK KECIL KE NATIONAL CONFERENCE SHAKLEE

Salam dan hai semua. Pada 5 hingga 7 Jun yang lalu, saya mendapat peluang ke National Conference Shaklee kerana layak mendapat National Trip percuma dan Leadership Consistency Awards. Alhamdulillah, saya pergi bersama Putri tersayang dengan menaiki kapal terbang dan dapat penginapan percuma di Palace of Golden Horses. Tempat yang tidak pernah saya bayangkan.

Rasanya sangat-sangat best berjaya sampai ke Palace Of

Sangat-sangat best berjaya sampai ke Palace Of Golden Horses ini

Rasanya sangat-sangat berbaloi hadir ke sini walaupun penat travel seorang diri bersama anak kecil. Video ini mampu menceritakan kemeriahannya ­čÖé

Perjalanan ini sangat mengujakan kerana ini pertama kali saya berada di pentas National Conference ini. Tahun lepas kami diwakili oleh suami kerana saya tengah sarat mengandung ketika itu. Walaupun berdua dengan Putri, perjalanan ini memang agak mencabar kerana ini pengalaman pertama kami travel berdua

Antara persediaan yang saya lakukan sebelum Travel dengan Putri tersayang yang berusia 11 bulan adalah;

1) Membeli tiket kapal terbang pada waktu yang sesuai

Memandangkan saya membawa bayi, saya sangat-sangat particular dengan waktu perjalanan kami. Berdasarkan pengalaman saya, bayi tidak sesuai dibawa ketika penerbangan malam atau terlalu malam.

Ini kerana pada waktu itu tekanan di udara adalah lebih tinggi dan bayi selalu tidak dapat tidur lena apabila berhadapan dengan tekanan lebih tinggi.

2) Memakai beg sandang yang betul

Beg sandang belakang saya simpan Pampers, bubur Putri, Baby Wipes, buah dan surat beranak Putri

Saya juga memakai beg sandang depan untuk membawa dokumen penting seperti dompet, IC, Handphone

Saya juga pastikan hanya barang yang penting dan perlu digunakan semasa penerbangan sahaja yang saya letakkan di dalam beg sandang saya kerana saya perlu membawa anak kecil dan saya tidak mahu terbeban dengan membawa barangan yang kurang sesuai di dalam beg sandang tersebut (Sebenarnya nak kurangkan berat beg sandang sebab dah bawa baby berat ­čÖé

3) Pastikan bayi tenang dan kenyang

Saya bersiap sedia dengan buah-buahan agar mudah untuk beri Putri makan ketika ia mungkin bosan dengan perjalanan kami. Saya juga kerap susukan bayi agar bayi saya kenyang sentiasa

4) Memakai Baby Carrier yang sesuai

Baby Carrier merupakan antara elemen penting dalam perjalanan jauh seperti ini. Membawa anak kecil dengan membawa beg tidak mudah lebih-lebih lagi semasa di kaunter pemeriksaan tiket dan imigresen kita perlu keluarkan IC dan surat beranak bayi

Ini bermakna anda perlu sentiasa pastikan anda mudah mencapai IC dan surat beranak anak anda agar memudahkan perjalanan anda nanti

Saya selesa dengan menggunakan Boba ketika travel bersama bayi saya

Saya selesa dengan menggunakan Boba ketika travel bersama bayi saya

5) Memastikan kenderaan dan perjalanan yang sesuai dengan kami

Sebelum travel saya membuat sedikit penyelidikan tentang kenderaan dan perjalanan yang sesuai untuk kami gunakan dan ambil untuk sampai ke destinasi. Maklumat seperti ini sangat penting agar memudahkan kami bergerak tanpa membuang masa dan terlebih budget

Happy sungguh Si Putri bila kami menaiki ERL

Happy sungguh Si Putri bila kami menaiki ERL

Alhamdulillah.. Saya sangat bersyukur, sepanjang kami berada di dalam kapal terbang Putri hanya tidur dan bangun hanya untuk menyusu. Walaupun agak letih kerana semuanya dilakukan sendiri, tapi pengalaman ini adalah sesuatu yang sangat mengujakan

Ibu-ibu yakinlah, anda boleh melakukannya. Jangan lupa bacakan anak kecil anda 3 Qul dan mohon padaNya agar dipermudahkan musafir anda itu

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

Share

TIPS TRAVEL ATAU MENGEMBARA BERSAMA 3 ORANG ANAK KECIL MENAIKI BOT

Salam dan hai semua. Sabtu lepas kami sekeluarga mengembara ke Wilayah Persekutuan Labuan, Pulau Mutiara dengan menaiki bot ke sana. Sungguh ia agak mencabar, tapi ia tidak pernah memutuskan semangat kami untuk berkongsi ilmu di dada

Muka masih gembira sebab ni masih dalam kereta. Belum beratur beli tiket lagi :)

Muka masih gembira sebab ni masih dalam kereta. Belum beratur beli tiket lagi ­čÖé

Untuk mengembara ke Labuan, anda boleh memilih untuk menaiki Kapal terbang, Feri atau Speedboat. Kami memilih menaiki Speedboat atau bot laju yang mengambil masa 15-30 minit kerana perlu mengejar masa ke Bengkel Kesihatan Shaklee yang kami anjurkan kerana feri hanya belayar mengikut jadual yang disediakan.

Jika anda juga berniat untuk travel dengan membawa anak kecil, mungkin anda boleh cuba tips ini sebelum memulakan perjalanan. Dan paling penting, sediakan diri anda dengan tahap kesabaran yang tinggi ­čÖé

Kami memilih untuk menggunakna Speedboat ketika itu kerana perlu mengejar masa

Kami memilih untuk menggunakan Speedboat ketika itu kerana perlu mengejar masa

TIPS MENGEMBARA BERSAMA BERSAMA ANAK KECIL

1) Letak dan susun barang-barang yang perlu dan penting seperti Pampers, Baby Wipes, minuman, makanan di dalam beg galas belakang atau Backpack ibu atau bapa.

Kami bawa 2 Backpack hari tu. Saya bawa yang kecil untuk bawa dompet dan pampers si kecil dan suami bawa beg sandang yang agak besar. Untuk bawa keperluan-keperluan yang penting

2) Packing atau simpan baju di beg baju yang mudah dibawa seperti hand luggage.Ini bagi memudahkan pergerakan dan memudahkan ibu atau bapa angkat beg-beg tersebut

Kalau boleh, jangan lagi membawa plastik yang berisi minuman atau makanan. Pindahkan ia ke beg yang disandang si bapa agar anda cuma fokus kepada membawa beg yang ada dan si kecil

2 beg besar yang hand luggage,  beg galas belakang yang besar dan 1 beg galas belakag yang kecil. Itulah beg-beg yang kami angkut naik bot.  Masa ni kami sudah sampai di Labuan. Sorry, gambar semasa di terminal feri Menumbok tiada sebab Ummi Bababh sbuk urus anak-anak

2 beg besar yang hand luggage, beg galas belakang yang besar dan 1 beg galas belakag yang kecil. Itulah beg-beg yang kami angkut naik bot.
Masa ni kami sudah sampai di Labuan. Sorry, gambar semasa di terminal feri Menumbok tiada sebab Ummi Babah sibuk urus anak-anak

3) Gunakan baby carrier. Saya gunakan Baby Carrier jenama Boba

Baby carrier sangat penting ketika ini. Ini kerana suami saya perlu mengangkat beg dan saya lah yang perlu membawa 3 orang anak. Dengan penggunaan Boba, saya boleh memegang kedua-dua anak lelaki saya dengan si kecil di dalam Boba

Sempat wefie sesudah sampai terminal feri Labuan. Lega.. :)

Sempat wefie sesudah sampai terminal feri Labuan. Lega.. ­čÖé

Mengembara dengan anak kecil memang mencabar apatah lagi pada hari kami perlu ke Labuan, penumpang yang ingin membeli tiket terlalu ramai. Anak-anak menangis sebab tidak tahan menunggu dan kepanasan. Nasib baiklah ada orang baik hati dan tolong belikan kami tiket

Naik bot yang bergoyang-goyang sambil pegang baby adalah sangat mencabar juga. Hihi.. Saya tidak berapa biasa, tapi suami memang dah biasa. So, memang jantung berdegup agak kuat masa naik bot tu.

Balik tu kami naik feri. Kena naik awal sikit kalau tidak susah cari tempat duduk berlima :)

Balik tu kami naik feri. Kena naik awal sikit kalau tidak susah cari tempat duduk berlima ­čÖé

Balik dari Labuan, kami memilih naik feri. Perjalanan mengambil masa 1 jam 30 minit. Oklahkan.. Boleh ummi dan babah rehat sikit. Dan nasib baiklah 2 orang anak-anak syurga ni tidur. Jadi layan yang seorang tu jalah ­čÖé

Bagi anda yang akan mengembara dengan anak kecil, yakinlah anda mampu melakukannya. Bekerjasama sebaiknya dengan suami dan berdoalah serta meminta kepada Allah supaya perjalanan dipermudahkan. Dan ambil juga suplemen anti stres supaya ibu mampu menahan kesabaran dengan jitu . Hihi..InshaAllah :). Selamat mengembara !

Share