Archives

BAGAIMANAKAH IBU BEKERJA MENDAPATKAN KULIT GLOWING???

Salaam Maal Hijrah semua.. Kelmarin semasa saya mengupdate status di Facebook, ada sahabat bertanya bagaimana hendak glowingkan kulit

Risau dengan kulit wajah merupakan kerisauan para wanita lebih-lebih setelah menginjak usia 30-an dan bergelar seorang ibu. Apa tidaknya, di usia begini kedutan sudah mula kelihatan dan stres mudah menjengah. Selain tu, faktor pemakanan yang tidak seimbang, kurangnya keprihatinan terhadap penjagaan diri sendiri dan masa yang terhad terhadap diri membuatkan kulit makin kurang glowing

kulit cantik

Syukur Alhamdulillah, saya dikurniakan dengan kulit yang kurang bermasalah. Akan tetapi, saya juga mengalami masalah kulit berjerawat terutama bila stres, bekas jerawat yang pernah dipicit waktu muda-muda dulu, Blackhead, Whitehead dan kulit yang cepat kusam apabila saya kurang memberikan perhatian pada kulit wajah sendiri

kulit glowing

Muka lepas habis cuci piring lepas kenduri.  No filter, ok 🙂

Dengan menguruskan 3 orang anak secara sendirian tanpa bantuan sesiapa semasa suami bekerja di samping melakukan bisnes dari rumah, memberi masa untuk penjagaan wajah tidak mudah bagi saya. Ada beberapa perkara yang saya lakukan agar wajah kelihatan berseri walaupun punya masa yang sangat terhad. Antaranya;

1 . Minum air melebihi 3 liter sehari

Ini sangat penting bagi saya kerana saya perlukan banyak air bagi terus mengekalkan penghasilan susu ibu yang meriah. Saya juga elakkan meminum minuman sejuk , manis dan berkafein seperti nescafe dan teh

2 . Cuba kekalkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan

Saya akan pastikan dalam sehari hidangan berupa sayur-sayuran dan buah-buahan saya sediakan. Ia penting kerana saya perlukan nutrisi yang cukup untuk bertenaga dan pastikan susu ibu saya penuh nutrisi

3 . Kurangkan stres dan marah

Stres adalah hal yang memang payah unutk saya elak. Dengan dua orang anak lelaki yang aktif dan seorang anak perempuan , bukan mudah untuk elak marah. Sehabis baik, saya akan usaha untuk kurangkan stres dan marah dengan melakukan aktiviti yang saya sukai seperti memasak dan Update blog ini 🙂

4 . Tidak tinggal vitamin dan suplemen

Dengan sumber makanan yang tidak menentu sekarang, saya tahu nutrisi makanan yang saya ambil dalam sehari tidak mencukupi. Saya sangat perlukan suplemen untuk mengcukupkan nutrisi badan saya. Ia juga penting untuk memastikan saya tidak mudah penat dan stres. Antara yang saya konsistenkan adalah minuman tenaga, multivitamin, Milk Booster, Vitamin C dan Lecithin

Antara minuman kegemaran saya dan saya ambil setiap hari

Antara minuman kegemaran saya dan saya ambil setiap hari

5 . Amalan membaca Al-Quran, berzikir dan Tahajjud malam

Amalan ini sangat membantu saya berasa tenang. Saya suka amalkan Surah Yasin, Al-Waqiah dan Al-Mulk setiap hari. Dan saya juga selalunya bangun dalam jam 3-4 pagi untuk bertahajud. Hasilnya badan jadi lebih cergas dan kita akan berasa lebih segar

6 . Mandi awal pagi

Mandi awal pagi adalah antara perbuatan yang digalakkan dalam Islam. Mandi awal membantu kita berasa cergas dan tidak malas-malas. Wajah pun makin berseri. Saya selalunya mandi sebelum Solat subuh. Teringat kawan saya kongsikan tentang nenek beliau yang berusia 80 tahun yang mandi setiap hari pada jam 4 pagi dan kelihatan seperti berusia 60 tahun. Wow!

7 . Sentiasa positif

Untuk berfikiran positif tidak mudah lebih-lebih lagi jika kita berhadapan atau berurusan  dengan ramai orang. Sikap sabar dan positif sangat penting untuk pastikan kita tersenyum selalu. Senyum akan mengurangkan kedut di wajah. Cubalah banyakkan senyum! 🙂

DAPATKAN KULIT SIHAT

Panjang pula perkongsian saya kali ini. Moga bermanfaat buat semua. Buat sahabatku, terima kasih kerana bertanya. Inilah antara rahsia saya 🙂

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

PETUA PUDARKAN PARUT JERAWAT

Sebenarnya ada beberapa cara yang saya dengar dan baca tentang cara untuk pudarkan parut jerawat

Salah satunya adalah menggunakan lendir daun lidah buaya. Cari daun lidah buaya dan belah. Selepas itu, ambil lendirnya dan letakkan di seluruh muka. Sebaiknya biarkan semalaman dan bilas keesokan harinya. Cara ini dikatakan mampu membantu memudarkan parut jerawat dan mengecilkan liang roma muka.

Saya teringat satu cara yang sahabat saya kongsikan. Sahabat saya ini orangnya cukup manis, berkulit putih dan memang tiada langsung cela jerawat atau jeragat. Ketika itu kami berada di sekolah menengah. Kerana kagum akan kulitnya yang cantik, saya lantas bertanya apakah rahsia kulit cantik beliau.

Sebelum itu, saya ingin titipkan Al-Fatihah buat arwah sahabat saya ini. Kerana beliau telah pergi menghadap Illahi beberapa tahun lepas. Terima kasih sahabatku arwah Salfarina Luqman kerana tips mu ini. Sesunguhnya saya merindui senyuman yang selalu manis itu sahabat 🙁 . Marilah kita sama-sama sedekahkan Al-Fatihah buat beliau.

Arwah Sal berasal dari ranau. Setiap kali dia senyum, hati saya memang cair melihatnya. Berkulit putih dan berlesung pipi. Lantas, beliau berkongsi tips menghilangkan jerawat beliau dengan saya.

Mula-mula sediakan air panas di mangkuk. Selepas itu, panaskan muka di atas air panas itu. Macam buat sauna muka. Sebaiknya bungkus muka dengan kain semasa membuat sauna muka ini agar haba air panas itu tidak cepat sejuk. Biarkan muka anda bersauna selama beberapa minit. Anda akan terasa panas sedikit. Biarkan sehingga muka anda berpeluh. Proses ini membantu liang-liang roma muka anda terbuka. Selepas muka berpeluh dengan banyak, cuci muka denga air biasa. 

Selepas itu, ambil putih telur dan lumurkan di selurah muka seperti Mask. Setelah beberapa minit, putih telur di muka akan menjadi keras. Jadi, anda dinasihatkan untuk tidak bercakap agar memastikan proses merapatkan liang roma muka ini berjalan dengan lancar.



Sekiranya anda boleh bertahan, anda boleh melakukannya sebelum tidur dan bilas muka keesokan harinya. Tapi sekiranya tidak dapat bertahan, anda boleh cuci muka selepas beberapa jam.

Saya telah mencubanya dan selepas itu kulit saya rasa lebih segar dan rasa tegang. Mungkin sebab pakai Mask putih telur tu tadi.. 🙂 

Selain itu, amalkanlah membaca Al-Fatihah dan niatkan agar wajah kita selalu sihat dan ceria. Selepas membaca al-Fatihah, hembuskan pada tangan dan sapukan pada muka. InshaAllah

Saya juga suka cadangkan kawan-kawan untuk mengamalkan SENYUM SELALU. Muka yang murung akan menyebabkan kita kelihatan lebih tua dari usia sebenar. Berfikiran positiflah selalu agar hidup kita lebih ceria dan tidak stres. Ingat ya, stres antara penyumbang kepada masalah kulit muka.

Anda juga boleh mengamalkan Set Kecantikan Shaklee bagi membantu mengurangkan parut jerawat di muka ini. Ikuti entry saya selepas ini mengenai SET KECANTIKAN ATAU SET PUDAR JERAWAT SHAKLEE INI

Saya merupakan Pengedar Shaklee di Sabah, Sarawak serta seluruh Malaysia. Hubungi saya sekiranya anda perlukan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee atau apa sahaja berkaitan penulisan saya di dalam blog ini di talian berikut;
Call/Msg/Whatsapp : 016-587 9882
Email : arynfadzlee@gmail.com

TIPS KULIT CANTIK DAN MULUS

Assalammualaikum semua.. Mengupdate blog untuk CABARAN BLOGGING 30 HARI 30 POST untuk hari ke-3. Tajuk hari ni adalah TIPS UNTUK DAPATKAN KULIT CANTIK DAN MULUS. Mahu tahu bagaimana? Jom teruskan pembacaan anda..

Untuk mendapatkan kult yang cantik dan mulus, saya suka untuk kongsikan tips-tips di bawah;

1) Senyum
 – Rajin-rajinkanlah senyum ya kawan-kawan. Senyuman ni sedekah dan penawar duka. Tahukah anda dengan berkerut, otot di muka anda akan bekerja lebih dan menghasilkan kedutan berbanding anda senyum. Cuba bayangkan anda tengah marah dan anda senyum, apa anda rasakan?? Hilang marah dan hilang stres bukan? Ketahuilah kawan-kawan, stres adalah antara penyebab utama badan kita depressed. Bila badan kita stres, dalam masa yang sama ia mempengaruhi kitaran badan kita. Tidak hairanlah bila kita marah, kita tidak lapar dan boleh tahan dari tidak makan nasi! Ini menyebabkan zat dan nutrisi badan kita menurun yang mana mengakibatkan kulit kita pula yang menghadapi masalah. 

Muka happy sangat-sangat


Muka stres atau marah

BERBEZAKAN MOOD KITA BILA TENGOK MUKA HAPPY DAN MUKA STRES?

2) Makan lebih sayur-sayuran dan buah-buahan

– Seperti yang anda tahu, sayur-sayuran dan buah-buahan membekalkan vitamin dan nutrisi yang penting dalam tubuh kita. Tapi kedua-dua makanan inilah yang selalu kita tinggalkan. Makanan ini jugalah yang banyak membantu untuk menguatkan sistem imunisasi badan kita. Jika kita tidak mengamalkan pemakanan sihat dengan melebihkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan, ini akan menyebabkan kita mudah jatuh sakit. Bila mudah jatuh sakit, kulit pun mudah mengalami masalah. Tidak hairanlah pada ketika iini, jerawat sangat mudah menampakkan diri

3) Bersenam
– Bersenam adalah cara terbaik untuk kita buang semula apa yang kita terlebih makan sebelum ni. Anda perasan tak, selain anda akan berpeluh semasa bersenam, anda juga akan kerap kentut atau sendawa? Ini menunjukkan badan anda tengah mengeluarkan angin-angin dan gas-gas yang tidak baik dari dalam badan

4) Banyakkan minum air
– Pengambilan air sekurang-kurangnya 3 liter adalah antara RAHSIA saya untuk mengekalkan kelembapan kulit muka dan badan. Pengambilan air yang cukup juga membantu untuk mempercepatkan proses penurunan berat badan dan kehidupan yang lebih sihat dan cergas!

5) Dekatkan diri pada Yang Maha Esa
– Dekatkanlah diri dengan Yang  Maha Esa agar jiwa kita selalu tenang dan bersyukur. Jiwa yang tenang akan membantu badan menjadi lebih sihat. Cuba petua ini, setiap kali anda pandang cermin, senyum pada diri anda terlebih dahulu. Selepas itu baca Al-Fatihah dan usapkan di muka sambil memohon kepada Allah agar menjaga kecantikan kita dan terarah kepada kebaikan, InshaAllah..

Selain itu, anda juga boleh amalkan;

VITA-C SHAKLEE


1) Sustained Release Vita-C Plus bagi membantu dan membina kolagen kulit

VITA-E COMPLES

2 ) Vita -E Complex yang membantu memudarkan kesan dan bekas-bekas jerawat

VITAMIN B

3) B Complex bagi membantu agar tona kulit sekata

SOY PROTEIN SHAKLEE
4) ESP Soy Protein Isolate Powder yang membantu agar sel kulit menjadi lebih sihat dan liang roma mula semakin mengecil

Gabungan keempat-empat suplemen Shaklee ini saya namakannya sebagai SET KECANTIKAN. Anda boleh KLIK DI SINI untuk membaca lebih lanjut tentang Set Kecantikan Shaklee ini 🙂
Saya merupakan Pengedar Shaklee di Sabah, Sarawak serta seluruh Malaysia. Hubungi saya sekiranya anda perlukan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee di talian berikut;

Berminat untuk menjadi ahli Shaklee? Hubungi saya segera! Saya akan guide anda sebaik mungkin sekiranya anda ingin menjadi Pengedar Shaklee yang berjaya 🙂

Call/Msg/Whatsapp : 016-587 9882
Email : arynfadzlee@gmail.com