Archives

7 TIPS MEMULAKAN BISNES ATAU PERNIAGAAN ONLINE DARI RUMAH

Salam dan hai semua. Tahun ini adalah tahun keempat saya bisnes secara online. Bermula dengan menjual kerongsang sehinggalah saya menjual produk Shaklee hingga ke hari ini

Boleh dikatakan macam-macam yang saya belajar. Syukur Alhamdulillah, saya berjumpa dengan group Shaklee yang hebat. Dari mentor-mentor inilah saya belajar cara yang betul berbisnes secara online dan dapat menjana jualan walaupun saya seorang ibu yang perlu menjaga empat orang anak kecil

cara mula bisnes maya, tips bisnes maya

Bukan mudah sebenarnya melakukan bisnes secara online di samping perlu menjaga anak-anak dan melakukan kerja-kerja rumah. Tapi, itu bukan alasan. Bisnes secara online adalah salah satu cara saya boleh menjana pendapatan tanpa perlu meninggalkan anak-anak

Bagai para isteri yang ingin memulakan bisnes online, antara tips bisnes online dari rumah yang ingin saya kongsikan adalah

1 . Sediakan gajet yang sesuai

Jika mampu, sediakan komputer atau laptop untuk memudahkan anda update blog, Facebook, Instagram atau kedai maya anda. Tidak mampu beli semua tu? Bermulalah dari Handphone anda 🙂

2. Gali ilmu

Ini adalah modal yang paling penting dalam memulakan bisnes. Carilah mentor, mulakan membaca dan gali ilmu tentang bisnes yang ingin anda ceburi. Ilmu yang betul akan membantu anda memulakan perniagaan dan terus dapatkan jualan

3. Sediakan jadual

Berniaga dari rumah sambil menjaga anak-anak memerlukan disiplin yang tinggi. Buat jadual dan pembahagian masa antara kerja rumah dan bisnes. Ambil sekurang-kurangnya 2-3 jam untuk fokus pada bisnes anda. Macam saya, saya ambil masa waktu anak-anak tidur untuk update blog dan coaching downlines

4. Buat To Do list

List ini sangat penting. Buat senarai apa yang ingin anda lakukan setiap hari mengikut keutamaan. Ini bagi memastikan anda tidak tertinggal sebarang perancangan anda pada hari tersebut

5. Dapatkan sokongan suami dan keluarga

Bisnes dari rumah perlu sokongan yang kuat dari suami dan keluarga. Maklumkan suami dan keluarga yang anda ingin memulakan perniagaan online. Mungkin ada masa anda perlukan bantuan suami atau keluarga pada ketika anda bertemu pelanggan dan hadir ke kelas perniagaan. os, penting untuk mereka tahu

6. Mohon petunjuk dan pertolongan Yang Esa

Ini perkara utama apabila memulakan bisnes dari rumah. Perniagaan bukannya seperti makan gaji yang mana kita akan terima gaji tiap-tiap bulan. Dekati diri dengan Maha Pencipta kerana Dialah business partner kita yang utama. Mohon pertolongan dan letakkan sepenuhnya pergantungan padaNya

7. Sediakan modal jika perlu

Tipu jika saya katakan bisnes tidak perlukan modal. Walaupun berbisnes Shaklee dan produk boleh beli di branch, saya perlu modal untuk membeli produk apabila ada pelanggan yang minta hantar produk ke rumah mereka. Begitu juga dengan perniagaan pembuatan makanan seperti kek, biskut dan sebagainya di mana kita perlukan sediakan produk terlebih dahulu sebelum hantar kepada pelanggan

Jika tidak modal wang, modal ilmulah yang sangat penting. Jika punya modal wang yang banyak tapi tidak punya modal ilmu, mungkin modal wang akan habis begitu sahaja.

Saya percaya walaupun hanya surirumah dan perlu menguruskan anak yang ramai, kita boleh menjana pendapatan secara online tanpa mengabaikan keluarga. Pastikan anda gunakan masa dan kemudahan yang ada sebaiknya. Selamat maju jaya

Ingin join saya dalam bisnes Shaklee? Cari saya di 016-587 9882 🙂

Share

IDEA TIADA? BLUR? MUNGKIN ANDA PERLUKAN INI!

Salam dan hai semua. Ada tinggal 9 hari lagi di bulan Ramadhan. Anda masih rasa lemah-lemah dan tidak bersemangat? Mungkin anda perlukan emosi dan idea booster 🙂

Di dalam entry lepas, saya ada menulis tentang cara mendapat idea untuk menulis entry terutama ketika otak jammed. Tidak dinafikan, kadang-kadang kita mengalami masalah otak jammed di mana kita tidak mempunyai sebarang idea untuk menulis atau melakukan sesuau kerja

Otak jammed disebabkan beberapa perkara antaranya;

1) Emosi yang tidak stabil

Adakalanya ketika otak jammed, emosi kita berada dalam keadaan yang tidak stabil. Ini menyebabkan kita tidak dapat mewujudkan emosi yang sihat dan gembira. Apabila menulis, mencari idea atau ingin melakukan sesuatu yang kreatif, kita perlu beremosi stabil agar kita lebih fokus dan bersemangat

Dalam situasi ini, adalah sangat sesuai kita mengambil suplemen yang mengandungi vitamin B. Ini kerana vitamin b membantu menghasilkan neurotransmeitter yang mana membantu mengurangkan stres, tekanan dan perasaan bimbang

Bila kita lebih tenang dan relax, Insha Allah idea akan datang mencurah-curah

Untuk mendapat idea, perlukan emosi dan mental yang stabl dan gembira

Untuk mendapat idea, perlukan emosi dan mental yang stabil dan gembira

2) Fikiran seakan blur dan kosong

Adakalanya fikiran dan otak kita seakan blur dan kosong. Ketika ini adalah sangat sesuai untuk mengambil Lecithin kerana Lecithin

membantu lebih banyak saraf neuro berhubung. Ini membantu dan menyokong komunikasi dan penghantaran maklumat antara sel-sel otak

Insha allah, otak kita akan lebih cerdas dan juga fokus

3) Kurang pergantungan kepada yang Maha Esa

Kadang-kadang kita seakan lupa bahawa idea dan bakat adalah anugerah dari Yang Maha Esa. Berdoalah, mohonlah kepadaNya agar didatangkan idea yang mencurah-curah kepada kita dan dipermudahkan semua urusan kita di dunia dan akhirat. Aminnnn..

Niatkanlah seikhlasnya penulisan kita membantu ramai orang di luar sana. Pasti Allah berikan lebih banyak kemudahan kepada kita. Insha Allah.. 🙂

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

Share

TIPS MENGURUSKAN ANAK RAMAI DI SAMPING MELAKUKAN PERNIAGAAN DARI RUMAH

Salam dan hai semua. Alhamdulillah, bulan ni genaplah 6 bulan saya bercuti tanpa gaji sambil menjaga anak di rumah dan menguruskan perniagaan online kami. Kira-kira 8  bulan lagi cuti tanpa gaji saya ini akan berakhir. 🙂

Alhamdulillah.. Banyak yang saya belajar sejak menjadi surirumah berkerjaya ni. Antaranya, cara-cara menguruskan anak-anak di samping melakukan bisnes di rumah, cara-cara menguruskan stres dan pengurusan masa serta emosi 🙂

Jangan tak tahu, kerja di rumah ni lagi sibuk dari kerja di pejabat. Di pejabat, kita boleh relax lagi bila dah sampai Lunch Hour. Tapi di rumah, makan pun tidak tentu. Kadang-kadang baru mahu suap makanan, anak dah menangis. Tu jugalah antara rahsia slim diri ini. Hehe..

So, hari ini saya ingin kongsikan tips menguruskan anak di samping menguruskan perniagaan dari rumah.. Alhamdulillah, tips ni saya sendiri gunakan dan sangat-sangat membantu saya dalam pengurusan masa serta bisnes

Dua orang budak lelaki ni memang banyak menguji kesabaran Umminya. Tapi, Ummi sentiasa sayang mereka :)

Dua orang budak lelaki ni memang banyak menguji kesabaran Umminya. Tapi, Ummi sentiasa sayang mereka 🙂

1) Jangan bertangguh dalam urusan memandikan anak. Kadang-kadang disebabkan sibuk nak reply whatsapp, kita fikir ‘nantilah dulu’ untuk memandikan anak.

Apa yang saya perhatikan, jika anak bangun dan kita mandikan secepat mungkin, mood mereka akan berubah dan mereka tidak mudah untuk cerewet. Ini mungkin kerana mereka berasa lebih segar selepas mandi

2) Beri makan awal dan secara berjemaah

Since umur anak pertama dan kedua saya berbeza setahun, waktu tidur dan bangun serta selera mereka juga agak sama. Kebiasaannya, selepas memandikan dorang saya akan terus suapkan mereka sarapan.

Selalunya mereka akan berselera kerana saya rasa mereka memang lapar selepas bangun tidur. Dan saya memang lebih suka menyuap mereka makanan sambil menyuap diri sendiri kerana ini membantu saya memastikan mereka makan nasi atau hidangan yang disediakan. Dan kuranglah mess up 🙂

3) Tidak menangguhkan permintaan mereka

Selalunya apabila si Furqan, anak pertama saya request untuk susu botol, saya akan segerakan. Ini membantu saya untuk elak Furqan marah yang mungkin menyebabkannya menangis atau menjerit lebih-lebih lagi semasa adik kecil mereka tengah tidur

4) Silent Handphone

Saya selalu silentkan Handphone ketika saya rasa ingin fokus melakukan sesuatu. Contoh perlu masak hidangan anak-anak, atau semasa kami adakan aktiviti menulis dan mewarna. Aktiviti ini sebenarnya mengambil masa sekejap sahaja tapi akan jadi lama bila kita sibuk menjawap Whatsapp customer atau scroll news feed Facebook 🙂

5) Banyakkan bersabar

Menguruskan anak-anak kecil 3 orang seorang diri bukanlah sesuatu yang mudah. Kadang-kadang memang terlepas juga marah dan geram dengan anak-anak syurga ni. Tapi selalunya saya ambil masa atau cuba jauhkn diri dari mereka sebentar apabila tahap kesabaran mula tergugat 🙂

Ok, cukup 5 tips hari ini ya. Rasanya banyak lagi mau tulis. Tapi nanti saya kongsikan lagi. Buat ibu-ibu yang memilih bekerja dari rumah, percayalah, keputusan anda adalah tepat. Mungkin ia tidak semudah semasa bekerja di pejabat. Akan tetapi, satu benda penting yang saya rasai, stres makin kurang kerana kita punya masa berharga bersama anak-anak

Moga perkongsian saya ini memberi manfaat kepada semua. Cubalah dahulu tips ini dengan kesabaran ya 🙂

Share