Archives

CARA KURANGKAN ALERGIK, GATAL HIDUNG DAN BERSIN TIDAK BERHENTI TANPA UBAT

Salam dan hai semua.. Cuaca tidak menentu dan keadaan berjerebu ni buat tekak kering dan alergik saya keluar semula. Lama juga hidung ni tidak gatal-gatal dan bersin tidak berhenti atau dipanggil sinus/resdung. Tapi 2-3 hari ni, non stop pula gata-gatal hidung dan bersin ni datang.

Sungguh menduga.. Kerana sebagai seorang ibu yang bekerja dari rumah, perkara sebegini mengurangkan fokus dan pergerakan saya. Membuatkan saya rasa cepat letih (kerana bersin tidak berhenti ) dan hidung mulai sakit dan merah ( kerana kerap menggosok hidung dan mengelap hingus yang keluar tidak berhenti)

Jika teruk, kadang-kadang tidak terbuat kerja olehnya

Jika keadaan menjadi teruk, kadang-kadang tidak terbuat satu kerjapun di rumah

Bagi anda yang mengalami masalah yang sama seperti saya, ada beberapa cara ingin saya kongsikan untuk mengurangkan masalah ini. Antaranya;

1 . Minum air yang banyak 

Ketika kita sakit atau hingus keluar tidak berhenti dari hidung macam ni, memanglah banyak air yang keluar daripada badan. So, kenalah minum lebih banyak air. Kalau masa sihat kena minum at least 3 iter sehari, masa macam ni memanglah kena ambil double.. Amacam?

Kena ingat, setiap 20 kg berat kita, kita kena minum at least 1 liter air.. So, kalau berat badan 60kg macam saya, maksud dia  kena ambil 3 liter air sehari. Itu kalau waktu sihat. Ni tengah-tengah sakit keluar hingus meleleh ni tidak berhenti, lagilah kena minum banyak air.

Tapi ingat, avoid dulu ya ambil minuman sejuk atau berais. Sebab minuman sejuk atau berais akan memburukkan keadaan. Minuam air suam-suam.. Mesti badan rasa lebih segar dan berbeza

2. Elak Air Cond atau tempat yang sejuk

Selalunya alergik cepat keluar ketika berada di dalam tempat berhawa dingin. Ini disebabkan kitaran udara tidak bersih yang berlegar-legar di dalam kawasan berhawa dingin ata disebabkan keadaan yang lebih sejuk. Cari tempat yang kurang sejuk seperti berada di luar rumah sementara bagi memanaskan badan sambil-sambil minum milo panas atau suam

3 . Elak stres

Ok, hal ni memang susah untuk dielakkan. Selalunya bila alergik atau sinus ni datang, memanglah kita mudah stres, marah atau geram. Bila kita geram dan terlalu fikirkan masalah atau alergik tersebut, keadaan kita akan semakin teruk kerana badan kita tidak kuat untukmelawan gatal-gatal dan alergik tersebut

Buat sesuatu yang buat anda lupa seketika alergik anda itu. Seperti makan makanan kegemaran anda atau melakukan aktiviti yang anda suka. Bila anda kurang fikirkan masalah tersebut, perlahan-lahan gatal-gatal tersebut akan berkurangan

4. Tidur

Tidur adalah salah satu ubat yang mujarab bila anda megalami kegatalan dan alergik sementara ini. Selalunya bila anda mengalami masalah begini, badan dan otak akan berasa penat. Rehatkanlah badan dan minda anda. Insha Allah.. Lepas bangun, gatal-gatal dan bersin akan kurang..

5 . Perlukah ambil ubat?

Sebolehnya saya mahu elakkan ubat kerana saya sudah merasai pengalaman bergantung dengan ubat. Mungkin sakit akan cepat berhenti, tapi ia akan datang semula. Sampai satu tahap, kita kena ambil dos yang lebih tinggi bila ubat tidak berkesan lagi. Dan terus terang, doktor pernah cadangkan saya mengggunakan Inhaler jika resdung atau alergi hidung ini semakin teruk

Kerana itu kini saya suka memilih yang natural. Ambil vitamin C 2 biji atau lebih, makan lebih banyak sayur dan buah-buahan untuk kuatkan imunisasi dan antibodi secara semulajadi. Atau kalau rasa nak datang dah sakit tu, terus telan Immune booster 2 sachet ( Waktu tulis ni Immune Booster saya dah habis 🙂 )

Dan jangann lupa.. Yang paling penting, berdoa, berdoa dan berdoalah, Mohonlah diberi kesembuhan oleh Allah. Mohonlah Allah tunjukkan jalan yang memberi kesembuhan 🙂

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

Share

MANFAAT GLA COMPLEX SHAKLEE

Hik..hik.. Rajin benar Si Mama beranak tiga ni upload video. Almaklumlah, baru berjaya buat slide Kelebihan dan Kebaikan GLA COMPLEX SHAKLEE ni. pastu tempek di you tube..Nah kau, tengok ni.. lebih-lebih lagi yang malas mau membaca tu, jom kita layan video ni 🙂

Kenapa asyik cerita GLA Complex ja ni.. Hihi..Ketaralah baru siap slide dia, sedangkan promo GLA ni bulan lepas..hihi.. Ngam-ngam lagi tiba-tiba nama GLA ni tengah famous.. Apa lagi..

Di bawah saya sharekan lagi beberapa testimoni daripada pengguna tegar Shaklee yang mana rata-rata semuanya berpuas hati dengan pengambilan GLA SHAKLEE ni..

GLA KECUTKAN CYST
GLa bantu kecutkan cyst

GLA KURANGKAN PERIOD PAIN
GLA bantu kurangkan period pain

GLA BETULKAN KITARAN HAID
GLA bantu teraturkan kitaran haid
GLA Complex adalah suplemen yang sangat sesuai untuk rahim kita. Ia sememangnya sangat effective kerana dari awal pengambilan GLA ini kita akan nampak kesan-kesan dan kebaikannya. Silalah jaga rahim kita ya kawan-kawan. Kurangkanlah minuman berais dan berkafein. Rahim kita cepat kecut jika kita makan atau minum makanan atau minuman sejuk. Rahim perlu ‘kembang’ agar ia dapat menjalankan tugas-tugasnya dengan sebaiknya..

Sebarang info lanjut tentang produk Shaklee atau tips-tips di dalam blog ini, anda boleh meghubungi saya di:

Call/Msg/Whatsapp : 016-587 9882
Email : arynfadzlee@gmail.com
Saya merupakan Pengedar Sah Shaklee dengan ID 592034 di Sabah, Sarawak serta seluruh Malaysia. Hubungi kami sekiranya anda berminat dengan suplemen atau produk Shaklee atau ingin mengetahui lebih lanjut tentang bagaimana berjaya dalam Shaklee.
Share

SET RESDUNG SHAKLEE BANTU MENGURANGKAN RESDUNG SAYA

Salam pembaca blog saya semua.. Maaf, baru meng’update’ blog tersayang ini.. Masih berfikir-fikir sama ada akan terus berpindah ke www.keluargahebat.com dan menutup blog ini.. Atau jadikan blog ini lebih kepada blog perkongsian pasal produk dan tips-tips manakala laman web baru digunakan sebagai laman web jualan. Anda ada cadangan? Boleh tolong suggestkan untuk saya 🙂

Sambil-sambil berfikir-fikir, hari ini saya ingin kongsikan tentang SET RESDUNG SHAKLEE ini . Set Resdung ini juga sesuai bagi anda yang mempunyai alergik terhadap habuk atau makanan seperti makanan laut (seafood).
SET RESDUNG SHAKLEE
SET RESDUNG / ALERGIK SHAKLEE

Saya sayangggg sangat-sangat dengan set resdung ini..Kenapa? Kerana sayalah salah seorang yang mempunyai masalah resdung sejak dari saya remaja lagi. Dulu, setiap pagi saya akan bersin tidak berhenti dan kadang-kala hingga ke tengahari.. dan selalunya jika saya bersin lama, hidung saya akan gatal dan berair sehingga saya rasakan hidung saya tidak lagi dapat berfungsi kerana hidung saya tidak dapat mengawal air atau hingus yang mengalir dari hidung..Bersin? Tidak berhenti hinggakan hidung saya merah kerana kerap digosok disebabkan gatal yang keterlaluan. Matapun gatal sangat-sangat. Ya Allah, hanya Allah yang tahu rasa kegatalannya! Ia juga terjadi sekiranya saya berdepan dengan habuk..


Boleh dikatakan sebelum mengambil Set Alergi Shaklee ini juga, saya akan mengalami resdung dan gatal-gatal ini 4-3 kali dalam seminggu. Dan ia akan menggangu kehidupan seharian saya kerana saya tidak dapat mengawal bersin saya yang datang tanpa henti. Kadang-kadang ia mengganggu mood saya seharian kerana saya perlu melakukan banyak tugas dalam keadaan yang tidak selesa.

Namun, Alhamdulillah.. Setelah saya mengamalkan SET RESDUNG SHAKLEE ini, resdung saya makin berkurang.. Sehingga kini saya masih amalkan set ini..Tiada lagi gatal-gatal dan bersin di awal pagi.. Adapun, ia datang dlm 2-3 bulan sekali. Syukur, saya sangat-sangat bersyukur kerana Allah temukan saya dengan produk ini. Dan paling seronok selain resdung dan alergi makin kurang, kulit pun makin berseri, keputihan makin kurang dan susu ibu sentiasa banyak. Double Triple Happy!

Ok, berhenti dulu cerita saya ni..Hihi.. Saya sambung kembali kisah set yang sesuai untuk sinus ini. Set Sinus ini terdiri daripada;

1) SR VITA-C SHAKLEE
– Bertugas menguatkan sistem imunisai badan agar dapat melawan sebarang penyakit
– Diambil sebaiknya 1 biji setiap hari selepas sarapan
– Membantu membentuk kolagen kulit

– Untuk menghilangkan dan mengurangkan kegatalan dicadangkan diambil 2 biji dalam satu hari
– Membantu mengurangkan kegatalan
– Membantu mengurangkan keradangan akibat resdung atau alergik
– Mengurangkan kolestrol dalam badan
– Bagus untuk kulit wajah

3) ALFALFA COMPLEX SHAKLEE
– Maksimum 10 biji 1 hari. Boleh memulakan pengambilan dalam 4-6 biji dalam sehari
– Suplemen yang sesuai untuk mengurangkan masalah resdung dan gatal-gatal dari dalam
– Membantu mengurangkan keputihan
– Milk Booster

Ok, sehingga di sini dulu hari ini. Lepas ini, saya akan cuba update kan blog ini setiap minggu k..

Sekiranya anda berminat dengan SET RESDUNG/ALERGIK ini, anda boleh klik link di awah untk order. Penghantaran terus ke rumah anda

ORDER SET RESDUNG / ALERGIK SHAKLEE

Saya adalah ejen Shaklee di kawasan Kota Kinabalu, Papar, Beaufort, seluruh Sabah dan Sarawak. Hubungi saya sekiranya anda perlukan maklumat lanjut tentang produk Shaklee, ingin mengetahui di mana Shaklee KK Branch atau ingin mengetahui ejen Shaklee terdekat anda, melalui cara-cara berikut;

Call/Msg/ Whatsapp : 016-587 9882
FB ; Aryn Fadz Lee
FB Page : Vitaminku Sefamilee
Email : arynfadzlee@gmail.com
Share