Archives

CARA TANGANI DAN KURANGKAN STRESS DI TEMPAT KERJA

Salam dan hai semua.. Bulan yang memang busy buat saya dan suami kerana kami terlibat dengan satu acara di pejabat yang agak besar juga dan 2 minggu ni juga Farhah pula demam berlanjutan. Mana lagi maid pula sakit dan bagitahu mahu berhenti kerja. Memang agak mencabar kerana semuanya berlaku dalam minggu yang sama

Pun begitu, hidup dan perjuangan dalam hidup tetap perlu diteruskan. Berkat doa dan izin Allah, maid tidak jadi berhenti dan Farhah semakin sihat. Tapi kerja pejabat menang sentiasa banyak

Selain menyiapkan kerja-kerja berkaiatan tugas hakiki, tugas- sebagai ahli jawatankuasa acara besar di pejabat juga buat saya tidak menang tangan

Hal ini menyebabkan saya mudah stres dan cepat letih. Dan kasihannya, apabila balik rumah anak-anak pula jadi mangsa. Saya jadi semakin tertekan

shaklee sabah, shaklee kk, shaklee kota kinabalu

Stress boleh ditangani. Ketahui cara-caranya

Akan tetapi, saya fikir benda ini tidak boleh dibiarkan berlanjutan. Kerjapun ikut terjejas dan begitu juga hubungan dengan anak-anak. So, saya lakukan beberapa perkara ini bagi mengawal keadaan. Antaranya adalah;

1 . Banyakkan berzikir

Dalam keadaan ini, saya percaya ini adalah satu ujian untuk saya sebagai tanda Allah rindu untuk saya ย mengingatiNya. Saya banyakkan zikir dan kurangkan memikirkan masalah di tempat kerja

2 . Banyakkan solat sunat

Saya konsistenkan solat Dhuha dan sedaya upaya bangun awal untuk solat Tahajjud sambil berdoa dengan sepenuh hati. Ternyata ia memang menenangkan hati apa lagi bila semua masalah diadukan kepadaNya dengan diriingi air mata

3 . Amalkan surah Al-Waqiah

Pernah seorang teman kongsikan jika beliau sakit kepala beliau amalkan membaca Al-Waqiah. Saya akan berusaha untuk membaca Al-Waqiah setiap pagi dan ia ternyata benar kerana selalunya sakit kepala akan berkurang dan kerja akan mudah dilakukan

4 . Selalu fikirkan tentang sesuatu yang menenangkan dan positif

Saya selalu mengalihkan fikiran saya daripada memikirkan kerja-kerja pejabat terutama ketika di rumah dengan memikirkan tentang apa aktiviti yang sesuai dilakukan bersama ย anak-anak. Meluangkan masa bersama anak-anak adalah sesuatu yang menyeronokkan dan sangat saya hargai kerana masa bersama mereka setiap hari adalah terhad

5 . Berjalan-jalan

Keluar makan dan berjalan-jalan bersama keluarga merupakan salah satu cara saya untuk melupakan hal-hal kerja.

6 . Talk to somebody

Pelase, jika anda rasa terlalu stress dengan hal-hal kerja, please talk to somebody yang anda percayai dan memahami anda. Ini akan sangat-sangat membantu. Saya suka share everything dengan suami dan jika perlu saya akan berkongsi dengan Supervisor saya yang dipercayai

7. Balik kampung

Jumpa mami adalah benda yang sangat menggembirakan. Even saya tidak berkongsi tentang hal kerja yang membebankan, berkongsi cerita tentang hal lain dengan beliau sangat menenangkan

8. Ambil makanan dan suplemen yang betul

Saya juga cuba kurangkan makanan dan minuman manis yang bagi saya boleh menjejaskan kesihatan diri seperti minuman manis dan berkarbonat. Ini kerana ia juga boleh mempengaruhi cara saya berfikir. Dan saya pastikan saya mengambil basic multivitamin, vitamin B, Vitamin C dan Ostematrix untuk membantu badan saya kekal cergas

Ada pelbagai cara lagi untuk mengurangkan stres di tempat kerja but please, jangan biarkan ia terus menggangu kehidupan seharian anda. Buatlah sesuatu untuk mengurangkannya. Jangan biarkan ia semakin teruk. Anda boleh mengubahnya ๐Ÿ™‚

With Love;

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

Share

DAPATKAN KULIT LEBIH MENAWAN AIDILFITRI INI

Salam dan hai.. Alhamdulillah, kita berada di dalam 10 terakhir Ramadhan. Antara waktu-waktu yang ditunggu kerana kita mencari Malam Lailatul Qadar. Mari banyakkan berdoa dan beribadah padaNya

InshaAllah, minggu ini kita akan merayakan Aidilfitri. Pelbagai persiapan giat disediakan agar Aidilfitri lebih meriah dan gembira. Dan sempat lagi jika anda beli suplemen yang sesuai untuk kulit lagi berseri Aidilfitri ini. Saya pasti anda pasti mahu kelihatan lebih berseri ๐Ÿ™‚

Antara suplemen yang sesuai anda ambil adalah;

1 . ย ESP

ESP adalah minuman protein Non-GMO yang penting untuk kulit. Ini kerana protein lah yang membantu agar sel kulit jadi lebih sihat. Apabila sel kuit jadi lebih sihat, kulit akan nampak lebih lembut dan menawan

ESP shaklee, shaklee sabah

2 . Vitamin C

Vitamin C membantu dalam pembentukan kolagen kulit. Seawal usia 25 tahun, kolagen kulit mula berkurang dan anda boleh lihat melalui kemunculan kedut-kedut kecil di sekitar mata dan muka. Pengambilan Vitamin C akan membantu kulit lebih anjal dan lebih cantik

shaklee sabah, shaklee kota kinabalu

 

3 . B Complex

Antara punca kulit mudah kelihatan lebih berusia daripada usia sebenar apabila kita kerap stres. Pengambilan B Complex boleh membantu untuk kita tidak mudah stres dan penat. Bila kita tidak mudah stres, kulit juga tidak mudah mengalami masalah

b complex shaklee, shaklee sabaha, shaklee kk

4 . Vitamin E

Vitamin E adalah vitamin antioksida yang sangat bagus untuk badan kita. Ia bukan sahaja membantu mengurangkan radikal bebas yang membuatkan kulit nampak kusam, malah vitamin E boleh membantu mengurangkan kesan atau bekas serta parut jerawat yang susah untuk hilang di permukaan kulit kita

vitamin e shaklee, shaklee sabah, pengedar shaklee sabah

Jika mahu kesan lebih cepat, saya cadangkan anda ambil Collagen Powder Shaklee kerap untuk tingkatkan kolagen kulit dan kulit nampak lagi anjal ๐Ÿ™‚

Selain tu, ย jangan lupa amalkan pemakanan sihat, kurangkan minuman manis dan berkafein, kurangkan makanan berminyak dan tambahlah manis dalam senyuman

Selamat bertemu Lailatul Qadar dan selamat menunaikan ibadah puasa dengan jayanya ๐Ÿ™‚

With Love,

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

Share

IBU BERPANTANG CEPAT CERGAS DENGAN SET BERPANTANG / BERSALIN SHAKLEE

Salam dan hai semua.. Hari ini masuk hari ke 13 saya berpantang. Alhamdulillah.. Setakat hari ni, tiada sudah rasa sakit-sakit badan atau badan rasa tidak best. Sampai ada orang tegur saya berjalan bukan macam ย orang baru bersalin atau beranak, bilang orang Sabah. ๐Ÿ™‚

Alhamdulillah.. Masa bersalin hari tu, memang saya tidak ada luka dan tiada sebarang jahitan. Mungkin sebab tu saya cepat untuk recover dan juga sebab seawal hari pertama baby lahir saya terus ambil Set Berpantang Shaklee yang terdiri daripada ESP, Vita Lea, B Complex, Vitamin C, Ostematrix dan Zinc Complex

set brpantang shaklee

Sebenarnya suplemen-suplemen ini juga adalah suplemen yang sama yang saya ambil semasa mengandung. So, bila sudah bersalin, saya continue jala. Jimat sebab dalam 1 botol, tabletnya ada yang ย 120 – 180 bij. Kalau ambil sebiji sehari, dapatlah guna untuk 4-6 bulan ๐Ÿ™‚

Ok, apa yang saya perasan bila ambil Set Berpantang best ini, saya cepat rasa bertenaga, tidak mudah stres, tidak mudah lapar, badan cepat rasa cergas dan luka dalaman pun cepat bagus. Kelebihan setiap suplemen dalam Set Berpantang ini adalah;

1 . ESP

Minuman tenaga segera yang bantu ibu tidak mudah lapar dan penat, juga salah satu Milk Booster yang sedap

2 . Vita Lea

Multivitamin yang bantu cukupkan nutrisi dan vitamin dalam badan ibu agar ibu dapat hasilkan susu ibu berkualiti. Juga Energy Booster yang best

3 . B complex

Viamin antistres. Penting untuk elak meroyan dan beri tenaga pada ibu. B Complex sangat sesuai diambil selepas makan kerana ia akan memproses makanan untuk menjadi tenaga

4 . Vitamin C

Vitamin yang bnatu kuatan pertahahanan badan agar ibu tidakmudah jatuh sakit dan percepatkan penyenbuhan luka

5 . Ostematrix

Kalsium yang bantu agar badan ibu tidak mudah sakit dan mudah lawas. Kalsium penting kerana apabila bayi menyusu, kalsium adalah antara yang paling banyak bayi serap daripada ibu.

6. Zinc complex

Suplemen yang membantu percepatkan peyembuha luka dan kuatkan pertahanaan badan. Juga untuk elak rambut cepat gugur

Saya memang suka set ini kerana ia banyak membantu saya. Susu ccepat banyak, bayi cepat kenyang dan bayi juga tidak mempunyai masalah kuning tinggi. Paling best rasa sakit selepas bersalin cepat hilang dan rahim cepat kecut. Selalu orang cakap, lepas beranak ramai ni badan cepat letih dan sakit-sakit. Alhamdulillah, dengan mengamalkan set ini saya berpantang dengan sihatnya. Dan saya sangat-sangat bersyukur kerana Allah pertemukan saya dengan set ini ๐Ÿ™‚

Sekiranya anda berminat dengan Set Berpantang atau Set Ibu Bersalin ini, boleh terus hubungi saya di talian 016-587 9882 ya ๐Ÿ™‚

With Love,

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

Share

MAKANAN YANG MENGANDUNGI ASID FOLIK

Sambungan dari entry saya sebelum ini yang bertajuk APA ITU ASID FOLIK DAN KEPENTINGANNYA. Terdapat beberapa sumber MAKANAN YANG MENGANDUNGI ASID FOLIK. Antaranya ialah;
  • Sayur-sayuran berdaun hijau seperti bayam, brokoli dan asparagus ( Patutlah klinik selalu sebut makan sayur bayam ni kalau rendah bacaan HB tu)
  • Kacang peas, jagung dan kacang tanah
  • Hati lembu, daging lembu dan ayam
  • Bijirin yang diperkayakan dengan asid folik seperti roti, bijirin sarapan pagi, gandum, susu, beras perang dan barli ( Barli pun dikatakan antara makanan yang boleh menambahkan susu ibu)
  • Jus oren segar dan buah-buahan seperti pisang dan buah kurma
  • Pil asid folik ( Selalunya doktor di klinik kerajaan akan memberikan pil asid folik yang kecil dan berwarna kuning untuk ibu-ibu yang hamil ) atau anda boleh ambil B Complex Shaklee
makanan kaya asid folik

Antara Tanda-Tanda anda Kekurangan Asid Folik ialah;
1)  Tanda-tanda biasa
  • Cirit-birit
  • Kurang selera makan
  • Turun berat badan
2) Tanda-tanda lain;
  • Lemah
  • Lidah bengkak
  • Sakit kepala
  • Jantung berdebar-debar
  • Keresahan
  • Gangguan tingkah laku
3) Tanda kekurangan Folic Acid bagi ibu mengandung
  • Bayi kekurangan berat badan
  • Bayi pramatang
  • Bayi yang menghidap kecacatan tiub neural
4) Orang dewasa;
  • Anemia
5) Bayi dan kanak-kanak
  • Kadar pertumbuhan yang perlahan
TIPS UNTUK MENGEKALKAN ASID FOLIK DALAM MAKANAN
Asid folik mudah larut di dalam air dan jika anda memasak makanan terlalu lama, ia akan memusnahkan folik asid yang terdapat dalam sumber makanan tersebut. Oleh itu, anda adalah disyorkan untuk;
  • Memendekkan masa memasak
  • Kurangkan penggunaan air atau kuah dalam masakan ( Dahlah, suka sangat makanan yang berkuah-kuah ni)
  • Masak secara kukus atau menggunakan ketuhar gelombang mikro
  • Pilih makanan atau sayuran yang segar
KENAPA KITA PERLU MENGAMBIL ASID FOLIK SEMASA MENGANDUNG DAN MENYUSUKAN BAYI

1) Untuk menampung keperluan folic acid yang tinggi semasa mengandung memandangkan bayi dan ibu sama-sama memerlukannya bagi membantu tumbesaran bayi dalam kandungan
2) Asid folik yang diambil melalui makanan mungkin tidak mencukupi
3) Asid folik tidak cukup kerana makanan yang dimasak sudah kurang nutrisinya
4) Pengambilan ubat-ubatan yang kerap juga mampu mengurangkan asid folik di dalam badan

Saya merupakan Pengedar Sah Shaklee dengan ID 592034 di Kota Kinabalu, Kolombong, Papar, Beaufort Sabah, Sarawak serta seluruh Malaysia. Hubungi saya sekiranya anda berminat dengan produk Shaklee atau apa-apa mengenai penulisan saya di blog ini. Saya akan berikan KONSULTASI PERCUMA DAN CARA PEMAKANAN SUPLEMEN SHAKLEE YANG BETUL hanya untuk pelanggan saya sahaja ๐Ÿ™‚

Call/Msg/Whatsapp : 016-587 9882
Email : arynfadzlee@gmail.com
Share

APA ITU ASID FOLIK DAN KEPENTINGANNYA

Baru-baru ini, ketika saya bersama Putri untuk medical Check-up dan berjarum 4 bulan, saya menemui artikel Kementerian Kesihatan Malaysia tentang ASID FOLIK. Saya rasa maklumat yang terdapat di dalam artikel ini sangat berguna untuk saya kongsikan di sini ditambah dengan  sedikit pengetahuan yang saya belajar ketika mengikut kelas Nutrisi shaklee

APA ITU ASID FOLIK?

-ASID FOLIK adalah sejenis vitamin B
– Ia boleh didapati di dalam makanan dan pil acid folic

Kenapa Asid Folik Sangat Penting
– Mencegah anemia atau kurang darah ketika mengandung
– Membentuk sel-sel baru bagi bayi dan ibu mengandung. Sebab tu kalau bacaan darah ibu mengandung rendah, ibu hamil perlu ambil Asid Folik juga agar memudahkan penghasilan darah baru
– Merangsang kesempurnaan pembentukan saraf tunjang bayi dalam kandungan
– Menolong mencegah kecacatan tiub neural( Neural Tube Defects NTD) pada saraf tunjang
– Mengurangkan lain-lan kecacatan atau masalah bayi seperti
  • Sumbing lelangit atau Cleft Palate
  • Kecacatan jantung
  • Kecacatan sistem pembuangan air kencing
  • Kurang darah (Anemia)
Apakah Kecacatan Tiub Neural
– Kecacatan tiub Neural adalah kecacatan saraf tunjang pada bayi yang dilahirkan akibat kurangnya pengambilan asid folik
– Terdapat 2 bentuk utama kecacatan ini iaitu Anence Phaly dan Spina Bifida
– Anence Phaly adala ketiadaan sebahagian atau keseluruhan otak bayi
– Spina Bifida pula adalah keadaan di mana terdapat bukaan pada tulang belakang yang mungkin boleh menyebabkan kanak-kanak lumpuh dan tidak boleh berjalan

spina bifida


Kecacatan inilah yang membimbangkan pihak klinik kerana kekurangan asid folik menyebabkan bayi lahir dengan tidak sempurna

Jumlah pengambilan Asid Folik yang disyorkan

syor jumlah pengambilan asid folik
JUMLAH ASID FOLIK YANG DISYORKAN OLEH KEMENTERIAN KESIHATAN

Bilakah Kekurangan Asid Folik Boleh Berlaku
– Kekurangan Asid Folik boleh berlaku apabila keperluan untuk Asid Folik ini meningkat iaitu apabila;
  • Semasa Mengandung
  • Semasa menyusukan bayi
  • Anemia
  • Dialisis buah pinggang
  • Penyakit hati
– Apabila pengambilan harian tidak mencukupi
– Apabila asid folik dikumuh lebih daripada kebiasaan

Asid Folik amat penting bagi ibu mengandung, ibu yang menyusukan anak dan sesiapa yang menghadapi masalah anemia serta suka makan makanan yang kurang berkhasiat. Pengambilan Asid folik setiap hari membantu perkembangan bayi dalam kandungan, bayi yang baru lahir serta sangat membantu dalam mengcukupkan darah yang kurang di dalam badan. Tolong jangan abaikan pengambilan Asid Folik anda setiap hari. 

Jika anda inginkan Folic Acid dalam bentuk pil, anda boleh juga dapatkan B Complex Shaklee daripada kami. B Complex Shaklee yang dilengkapi dengan folic Acid merupakan tablet vitamin B yang yang lengkap. 

Dengan pengambilan 1 biji 1 hari, pengambilan B Complex Shaklee bukan sahaja membantu mengurangkan masalah disebabkan kekurangan folic Acid, akan tetapi ia juga membantu mengurangkan stres dan menambah tenaga agar tidak mudah letih ketika mengandung dan menyusukan bayi

ASID FOLIK SHAKLEE

Hubungi kami sekiranya anda mencari suplemen Asid folik yang sesuai di talian berikut;

Call/Msg/Whatsapp : 016-587 9882
Email : arynfadzlee@gmail.com

KELEBIHAN AHLI SHAKLEE
HUBUNGI SAYA SEGERA!


Saya merupakan Pengedar Sah Shaklee dengan ID 592034 di Kota Kinabalu, Kolombong, Papar, Beaufort Sabah, Sarawak serta seluruh Malaysia. Hubungi saya sekiranya anda berminat dengan produk Shaklee atau apa-apa mengenai penulisan saya di blog ini. Saya akan berikan KONSULTASI PERCUMA DAN CARA PEMAKANAN SUPLEMEN SHAKLEE YANG BETUL hanya untuk pelanggan saya sahaja ๐Ÿ™‚
Share

DATUK LEE CHONG WEI DAN DEXAMETHASONE

Kecoh satu Malaysia apabila Datuk Lee Chong Wei disahkan positif dalam ujian doping. Sample A dan Sample B.. Lee Chong Wei positif untuk Dexamethasone, satu steroid yang digunakan untuk membantu penyembuhan atlit dan bukannya dadah yang meningkatkan prestasi atlit

lee chong wei
Mengikut The Star, Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin berkata, Dexamethasone yang diberikan kepada Datuk Lee Chong Wei diselia oleh sebuah Klinik Pakar Sukan di Kuala Lumpur sebagai sebahagian rawatan kecederaan stem cell yang dirujuk oleh Institut Sukan Negara.

Kesannya hanya berada di dalam badan selama 10 hari tetapi dalam kes Chong Wei, kami tidak pasti kenapa ia selama itu, Kata Khairy Jamaluddin kepada wartawan semasa merasmikan Karnival GeNexter di Putrajaya Ahad lalu

Chong Wei disahkan positif Dexamethasone di dalam ujian doping di Kejohanan Dunia di Copenhagen, Denmark pada Ogos tahun ini

Datuk Lee CHong Wei yang masih menantikan keputusan daripada Badminton World Federation (BWF), berkemungkinan berhadapan dengan pergantungan selama 2 tahun oleh Agensi Anti-Doping Dunia jika gagal dalam rayuannya kepada BWF. Dia juga berkemungkinan besar akan kehilangan kedudukan dalam ranking dunia dan juga peluang untuk mewakili Malaysia pada sukan Olympics 2016

Sungguh kasihan dengan Datuk Lee Chong Wei. Dah bertahun berkhidmat untuk negara, last-last jadi macam ni pula. Memang sedihla. Dah nasib dia. Alangkah baiknya jika beliau ambil suplemen Shaklee yang confirm-confirmla bebas dadah atau bahan kimia ni. Confirm lulus ujian doping..:).

Jika anda seorang atlit yang mengalami kecederaan otot, saya cadangkan suplemen shaklee yang sesuai untuk membantu pemulihan kecederaan otot tanpa steriod atau dadah. Antara yang sesuai anda ambil adalah;

Membantu agar sel-sel badan yang ikut tercedera untuk cepat pulih. Ia juga membantu agar anda lebih bertenaga kerana apabila anda cedera anda mudah menjadi lemah dan letih



Kerap kali kecederaan otot bermula dari masalah lutut atau pergelangan kaki yang terseliuh. Pengambilan AJHT mampu membantu mengalirkan bendalir yang diperlukan di pergelangan otot dan lutut agar mampu bergerak dengan mudah



B Complex merupakan produk Shaklee yang mempunyai ejen penenang. Pengambilan B Complex dengan Ostematrix Shaklee mampu membantu mengurangkan kesakitan di kawasan yang cedera.



Selain mampu membantu mengurangkan sakit, Ostematrix juga membantu agar atlit yang cedera lebih mudah untuk tidur apabila mengalami kesukaran untuk tidur akibat kesakitan di kawasan otot yang cedera

InshaAllah, saya akan kongsikan juga penyebab otot cedera di dalam entry akan datang. Jangan lupa ambil suplemen anda ya!

Saya merupakan Pengedar Sah Shaklee dengan ID 592034 di Kota Kinabalu, Kolombong, Papar, Beaufort Sabah, Sarawak serta seluruh Malaysia. Hubungi saya sekiranya anda berminat dengan produk Shaklee atau apa-apa mengenai penulisan saya di blog ini. Saya akan berikan KONSULTASI PERCUMA DAN CARA PEMAKANAN SUPLEMEN SHAKLEE YANG BETUL hanya untuk pelanggan saya sahaja ๐Ÿ™‚

Call/Msg/Whatsapp : 016-587 9882
Email : arynfadzlee@gmail.com
Share