Archive | November 2015

KEK BROWNIES CAIR DI HATI BY AZLINE ISHAK, SEDAP MENJILAT JARI

Salam dan hai semua.. Khamis lepas saya  terima kek Brownies homemade seorang sahabat saya, Puan Azline Ishak.  Lama sudah usha-usha dan tengok brownies dia ni d Facebook profile nya.. Tengok-tenogk macam sedap ja, macam comel ja. Macam menggiurkan ja.. Lagipun saya ni memang peminat Brownies.. Ekekek..

Setelah lama juga tengok feedback dari kawan-kawan, akhirnya orderlah 1 kek brownies ni.. Saiz 10inci x 10inci. Berbaloi jugakan.. Hihi..Nyum..nyum.. Tidak sabar mau makan.. Belanja gambar-gambarnya dulu.

Masa mula-mula potong. Hehe

Masa mula-mula potong. Hehe

 

Ambil gambar cantik sikit..hihi

Ambil gambar cantik sikit..hihi

Sampai-sampai ja kek ni di rumah, inilah yang dibuka dan dipotong.. Rasanya???

YUMMYYY!!!♥♥♥

Waduh-waduh.. Sedapnya.. Hehe.. Tidak terlalu manis dan bikin ketagih. Payah betul mau berhenti mengunyah. Nasib baik ingat berat badan yang makin naik ni. Kalau tidak, boleh habis 1 kek ni 1 malam.Hehe..

Furqanlah paling suka. Balik-balik buka brownies ni sampai dikoreknya sesuka hati. Alahai anak.

Oh ya. Brownies yang saya order adalah brownies mix. Ada 3 jenis lagi yang lain. Boleh tengok dalam gambar di bawah ya 🙂

Harga-harga Brownies Cair di Hati by Azline Ishak

Harga-harga Brownies Cair di Hati by Azline Ishak

Apapun, kek brownies Cari di Hati yang Kak Azline atau panggilan mesra saya dengannya Kak Line ni memang sedap dan terbaik. Betul-betul buat cair di hati dan mau rasa order lagi. Hehe..

Kalau kamurang berminat mau order, boleh terus hubungi Kak Line  di talian 019-373 3562 ya! Penghantaran ke semenanjung melalui poslaju pun ada 🙂

To Kak Line, thank you untuk brownies yang sedap ni. Insha Allah.. Nanti mau order lagi. Letak coklat sama karamelnya banyak-banyak a..Hihi

With Love,

Aryn Faqdz Lee l 016-587 9882

Share

LANGKAH AWAL BILA ANDA MEMILIH PENYUSUAN SUSU IBU SEPENUHNYA KEPADA ANAK ANDA

Salam dan hai semua. Ibu baru bersalin 4 hari tapi sudah bagitau susu ibunya sedikit sehingga terpaksa top up dengan formula milk. Terus risau dan bertanya dengan saya tentang Set Menyusu Shaklee

Sebenarnya jujur saya katakan, jika ada yang datang bertanya dengan  saya tentang Set Penyusuan Shaklee saya selalunya akan banyak bertanya. Kerana kebanyakannya susu ibu kurang itu berlaku kerana kurangnya ilmu penyusuan yang betul. Saya percaya dengan ilmu yang cukup, hati kental si ibu, sokongan suami dan keluarga, usaha yang berterusan serta suplemen sebagai pelengkap pasti susu ibu jadi lebih meriah. Insha Allah

Yakinlah anda boleh lakukannya , ibu! :)

Yakinlah anda boleh lakukannya , ibu! 🙂

Bagi ibu bapa  yang memilih untuk menyusukan anak sepenuhnya dengan susu ibu, saya kongsikan perkara-peraka yang perlu anda titikberatkan terlebih dahulu

1 . Gali ilmu penyusuan

Sekarang banyak sudah channel atau cara anda mendapatkan ilmu penyusuan susu ibu ini. Di hospital-hospital kerajaan pun sudah ada kumpulan sokongan penyusuan susu ibu. Jika anda google, sudah banyak blog-blog yang berkongsi tentang ini. Anda juga boeh hubungi kaunselor-kaunselor laktasi atau MBFC (Malaysia Breastfeeding Counselor) yang saya percaya ada ramai di luar sana. Atau anda boleh hubungi saya juga 🙂

 2 . Sediakan hati yang kental

Keputusan memilih penyusuan susu ibu sepenuhnya perlukan hati yang kental dan semangat yang jitu. Ini kerana bukan semua orang akan menyokong keputusan anda itu. So, sediakan diri anda sekuatnya

3 . Cari sokongan suami dan keluarga

Sokongan suami sangat penting. Kongsi ilmu breastfeeding yang anda tahu dengan suami. Suami mungkin tidak dapat merasai perasaan yang anda rasai semsa Breastfeed kan anak anda, tapi beritahu ia tentang itu. Bagaimana istimewanya BF (Breastfeeding) dan apakah kelebihannya

Manalah satau hari nanti, bila anak merengek dan ingin berada dalam pelukan anda 24 jam, sekurang-kurangnya suami boleh membantu apa yang patut. Peranan suami juga penting untuk bantu anda explain tentang keputusan anda berdua memilih Full Breastfeeding untuk anak anda

Cari juga sokogan keluarga. Sokongan keluarga sangat penting agar keluarga boleh membantu anda dan memberikan anda sokongan bila perlu

4. Cari peralatan yang boleh membantu anda

Jika anda ibu yang bekerja, cari peralatan yang boleh bantu anda untuk pam dan simpan stok susu. Pam susu, ais pek, storage bottle dan banyak lagi antara yang boleh membantu anda. Anda boleh gunakan budget untuk membeli susu formula dengan membeli peralatan ini. 🙂

5 . Jaga diri dan pemakanan anda

Menyusukan anak dengan susu ibu akan cepat membuat anda letih dan lapar. Kedua-dua hal ini sangat mudah menggangu emosi si ibu dan membuat ibu stres. Ingat ya, stres boleh menyebabkan penghasilan susu ibu kurang. Anda tidak mahu itu bukan?

Justeru, makan makanan seimbang. Kalau rasa tidak cukup, boleh top-up dengan makanan tambahan seperti Set Penyusuan ini

Selamat berjaya buat semua ibu-ibu yang memilih menyusukan anak dengan susu ibu sepenuhnya. Saya percaya anda inginkan yang terbaik buat anak anda. Jangan ragu-ragu dengan keputusan anda ya! 🙂

With Love

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

Share

KERAP KENA ULSER? ANDA PATUT AMBIL VITAMIN C SEMULAJADI INI

Salam dan hai semua… Minggu lepas saya ada menulis tentang cara kurangkan ulser mulut agar tidak mengganggu tugas seharian. Ulser ni kecil ja dalam mulut tu tapi kalau dah terkena memang rasa sakit ja dan rasa tidak selesa lebih-lebih lagi masa berus gigi, kan? Hehe..

So, hari ni saya mau share vitamin yang sesuai anda ambil untuk percepatkan ulser ni sembuh. Dengan izin Allah juga ya. Ini berdasarkan testimoni pengguna-pengguna produk semulajadi ini sendiri. Jom tengok di bawah

testimoni ulser

Pengguna ni kerap kena ulser

 

testimoni ulser

Mengikut kajian, antara penyebab ulser kerap dan mudah berada di dalam mulut adalah kerana lemahnya sistem pertahanan badan. Dengan meningkatkan jumlah pengambilan Vitamin C seharian, ia membantu memperkuatkan sistem pertahanan dan antibodi badan. Ini sangat-sangat membantu percepatkan proses penyembuhan ulser itu sendiri

Selain itu, anda juga digalakkan mengambil makanan yang mengandungi zat besi, asid folik dan vitamin B bagi membantu badan jadi lebih kuat. Dan yang paling penting adalah banyakkan minum air untuk elakkan badan dehidrasi atau panas, yang juga merupakan antara punca ulser terjadi atau lambat sembuh

Selain itu, pengambilan Vitamin C semulajadi ini juga membantu luka cepat baik, lebam-lebam cepat berkurang atau bekas pembedahan atau luka selepas bersalin cepat sembuh. Vitamin C juga membantu kulit semakin sihat dan segar yang membuatkan pengamal vitamin C akan keihatan lebih menawan dan kulit lebih glowing. Jangan tak percaya 🙂

Saya juga sangat-sangat cadangkan jika anda rasa mau demam, selsema atau gata-gatal hidung/badan kerana alergik, ambil Vit C dua biji untuk elakkan demam , selsema atau gatal-gatal makin menjadi. Mau tahu lagi pasal Vitamin C, klik di sini ya 🙂

Vitamin untuk gusi bengkak dan kulit cantik juga :)

Vitamin untuk gusi bengkak dan kulit cantik juga 🙂

Oh ya, bulan ni promsi Vitamin C ini ya. So, ada HARGA ISTIMEWA menanti pelanggan saya dari blog ini. Jadi terus ja hubungi saya di talian 016-587 9882 ya! 🙂

With Love;

Aryn Fadz Lee

Share

JOM TONTON DRAMA KAU, AKU, KITA DI TV3

Salam dan hai semua.. Hehe.. Tidak pernah saya story pasal-pasal drama di dalam blog ni. Tapi kali ni, rasanya macam Best ja mau share pasal Drama Kau, Aku, Kita di slot Lestary setiap Rabu dan Khamis , jam 9 malam eksklusif di TV3. Drama ini adalah merupakan adaptasi daripada novel hasil nukilan Orkid Edyliynie ynag diangkat ke Skrin tv oleh JS Pictuires. Drama ini diterajui oleh bintang utamanya Syarul Ridzwan dan Janna Nick

drama kau, aku, kita

Sebenarnya, saya memang jarang tengok tv dan minat drama-drama ni. Kalau tengok pun macam-macam tu jala. Tiada lah yang tengok dari awal smpai habis episod. Tapi yang cerita ni tiba-tiba tertengok dan terjatuh hati pula.

Lebih-lebih lagi bila tengok pelakon wanita utama drama ini iaitu Janna Nick.  Dengan cara lakonan yang bersahaja saya rasa enjoy melihat lakonan beliau. Dan yang tarik perhatian saya lagi, gadis ini punya suara sedap. Jom layan lagu akustika beliau yang beliau nyamyikan dalam Akustika HOT FM. Best tau suara dia 🙂

Sebelum ni, saya pernah tengok Drama Syurga Nur terbitan JS Pictures juga. Situlah rasanya saya sedar tentang Janna Nick ni. Comel ja rasa budak perempuan ni. Hihi..Lagi comel kalau bertudung. Sebab dalam Syurga Nur, Janna Nick melakonkan watak sebagai Nur yang bertudung. Pastu jumpa balik dalam drama ini. Tulah yang excited mau tengok

 

janna nick

Kalau mau follow Janna Nick, boleh tengok instagram dia Janna Nick atau Facebook dia, Janna Nick di sini

Sedikit mengenai drama ini. Kisahnya bermula apabila Syarul Ridzwan ( Aus) dan Janna Nick ( Iman) bertemu dalam pertemuan yang tidak disangka gara-gara mempunyai nama yang sama iaitu Iman Firdaus. Aus yang berlari bersama-sama Iman yang ketika itu dalam masa yang sama berlari kerana dikejar lintah darat menyangka dirinya dikejar peminat, membuatkan beliau mengenali Iman, seorang yang langsung tidak mengenali Aus sebagai pelakon terkenal

Alkisahnya, disebabkan desakan ayahnya yang memberi pilihan kepada Aus untuk bernikah atau berhenti berlakon, Aus akhirnya memilih untuk mengahwini Iman. Iman anak yatim piatu ini mempunyai 5 lagi orang adik untuk dijaga menerima lamaran itu kerana memikirkan Aus sanggup untuk membayar hutang lintah darat ibu bapanya

Mampukah perkahwinan tanpa cinta ini berjaya???

Adakah perkahwinan tanpa cinta ini akan bertahan?

Adakah perkahwinan tanpa cinta ini akan bertahan?

Apa yang saya suka dengan cerita ni sebab rasa best betul tengok watak Iman tu. Gaya ala-ala lelaki tapi dalam hati ada taman.. Dan ada unsur-unsur kekeluargaan yang kuat. Best juga sebab walaupun hidup sebagai pelakon dan anak orang berada, solat tidak pernah dorang dilupakan.

Setakat ni, saya dah tengok hingga episod 8. Sebelum ni, sudah terlepas beberapa episod, so tengok dekat Youtube dan tonton.com.my jala..hehe..  Ending episod 8 Khamis tu, Iman disahkan mengandung. Tidak sabar rasanya tengok the next episode minggu depan. Hehe..

Ok, kalau mau tahu pasal cerita ni, jom tengok minggu depan Rabu dan Khamis jam 9.oo malam di TV 3 k :). Korang pasti ikut tersenyum-senyum bila tontotn cerita ni..hehe

Share

CARA KURANGKAN ULSER MULUT AGAR TIDAK MENGGANGGU TUGAS SEHARIAN

Salam dan hai semua. Pernah kena ulser mulut tak? Adoi.. pedihnya…Saya juga pernah, lebih-lebih lagi bila badan saya kekurangan air.

Ulser mulut selalunya kerap terjadi lebih-lebih apabila kita kurang minum air, berdepan cuaca panas atau apabila sistem imunisasi badan lemah. Ia selalunya boleh sembuh dalam masa 3 minggu dan tidak berjangkit. Akan tetapi, pasti kita berasa tidak selesa dan sakit di dalam mulut lebih-lebih lagi ketika memberus gigi. Oucchhh!

CARA KURANGKAN ULSER MULUT

Ulser mulut adalah sesuatu yang membuatkan kita kurang berasa selesa

Antara punca terjadinya ulser mulut ini adalah tergigit bahagian mulut yang nipis, daya ketahanan badan yang lemah, kekurangan air di dalam badan, stres, kekurangan zat makanan seperti zat besi, asid folik, vitamin B6 dan B12 serta alahan kepada makanan

Antara cara yang boleh kita lakukan untuk mengurangkan ulser mulut agar ia tidak terus -menerus menyakiti anda adalah;

1 . Minum air kosong dengan jumlah yang banyak dan kerap

2 . Kurangkan air berasid

3 . Berkumur dengan antiseptik selepas memberus gigi

4 . Tingkatkan sistem imunisasi badan dengan mengambil lebih buah-buahan dan sayur-sayuran. Anda boleh juga mengambil Vitamin C semulajadi ini bagi membantu tingkat imunisasi badan dengan lebih cepat

5 . Kurangkan stres atau tekanan perasaan dengan mengambil vitamin B

6 . Tingkatkan pengambilan mineral zink, zat besi, Asid Folik dan vitamin B12

7 . Jauhi makanan yang terlalu berempah

Atau anda boleh cuba petua tradisonal ini untuk atasi masalah ulser mulut;

1 . Berkumur dengan air garam

Cara ini saya sendiri memang pernah cuba. Boleh tahan rasa sakitnya. Jika anda menggunakan cara ini, anda perlukan semangat yang kental kerana perlu menahan sakit apabila air garam ini terkena ulser tersebut

Pastikan garam yang digunakan bersih bila digaul bersama dengan air untuk mengelakkan jangkitan yang lain pula

2 . Minum air kelapa

Antara punca ulser mulut tejadi adalah kurangnya air di dalam badan dan menyebabkan badan menjadi panas. Dengan meminum air kelapa dipercayai ia boleh membantu menurunkan suhu badan. Atau anda boleh mengambil minuman isotonik ini untuk elakkan dehidrasi

3 . Madu

Letakkan madu di kawasan ulser mulut tersebut. Ia membantu ulser tersebut mengecut. Petua ini sangat sesuai untuk kanak-kanak

Akan tetapi, jika ulser mulut itu semakin teruk seperti ulser tersebut agak besar melebihi 3 mm, berdarah dan tidak sembuh dalam masa 3 minggu segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan

Sumber rujukan : www.wom.my

With Love;

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

Share

SELAMAT HARI PRAMATANG DUNIA!

Salam dan hai semua. Hari ini merupakan Hari Pramatang Dunia atau World’s Premature  Day. Sebenarnya, baru tahun ini saya ketahui tentang hari istimewa ini apabila join group Facebook Baby Premature Malaysia- NICU

Istimewa hari ini buat saya dan keluarga. Terutama buat Fyrash. Fyrash merupakan baby premature saya yang lahir ketika usia kandungan saya ketika itu 33 minggu dan 5 hari. Lahir dengan berat 2 kg, Fyrash tidak diletakkan di dalam kaca kerana beratnya yang mencukupi. Alhamdulillah..

Fyrash dengan abangya Furqan ketika berusia sebulan lebih

Fyrash dengan abangya Furqan ketika berusia sebulan lebih. Baju untuk baby umur sebulan pun belum dia muat lagi. Semua baju besar-besar..hihi

Bila diimbas kembali, kelahirannya sungguh cepat dan tidak diduga. Hanya dengan sekali teran, Fyrash lahir menjenguk dunia dan airmata saya terus mengalir dengan deras selepas kelahirannya. Saya berasa sangat sedih kerana berfikir Fyrash akan ditahan di NICU.

Paling menyedihkan, selepas Fyrash lahir, Fyrash hanya dibenarkan berada dalam pelukan saya sebentar cuma dan selepas itu terus dibawa ke NICU. Tiada momen room-in dan Breatfeeding awal yang indah antara saya dan dia. Sungguh pilu hati saya bila mengingatkannya. Saya pernah menulis tentang usaha saya menyusukan bayi pramtang saya ini di sini

Tapi, sesungguhnya, setelah sampai di NICU baru saya sedari betapa beruntungnya saya. Ada bayi pramatang yang mengalami pelbagai masalah selepas dilahirkan. Ada yang berbulan-bulan tinggal di hospital, ada yang menghidap masalah jantung dan lain-lain kerana bayi lahir tidak cukup bulan. Ya Allah, beruntungnya kami

Namun begitu, perjalanan membesarkan Fyrash juga bukan mudah lebih-lebih lagi Fyrash berdepan dengan masalah bacaan kuning yang tinggi dan Prolong Jaundice. Dan ketika berusia setahun 6 bulan, Fyrash menjalani pembedahan di bawah mata kerana adanya jangkitan.

Fyrash selepas pembedahan mata

Fyrash selepas pembedahan mata

fyrash

2 hari lepas pembedahan. Kami ke hospital untuk review semula. Mata sebelah kiri masih bengkak dan doktor cadangkan untuk operate semula dan kami refused. Kami ambil langkah alternatif dan hingga kini matanya tidak bengkak lagi. Alhamdulillah 🙂

Tapi, sesuatu yang manis tentang Fyrash. Fyrash jarang sangat sakit dan sangat menyenangkan. Fyrash yang manja selalunya menurut perintah Ummi dan Babah dan tidak cerewet. Fyrash pandai bergaya dan selalu sebut dirinya hnesem.  Hehe..

Alhamdulillah.. Fyrash kini membesar sebagai anak yang sihat dan bijak. Fokus pada pembelajaran, saya yakin Fyrash pasti cemerlang dalam pembelajarannya. Insha Allah

Semoga Fyrash terus membesar dengan sihat, bijak dan menjadi anak yang soleh dan tidak tinggalkan solat

Semoga Fyrash terus membesar dengan sihat, bijak dan menjadi anak yang soleh dan tidak tinggalkan solat

Buat semua ibu-ibu di luar sana yang mempunyai bayi pramatang, saya ucapkan selamat hari bayi , kanak-kanak pramatag kepada anda. Saya percya, keluarga yang mempunyai anak istimewa ini adalah keluarga yang kental. Mempunyai anak istimewa ini perlukan kesabaran dan kekuatan semangat yang tinggi bagi memastikan mereka membesar seperti kanak-kanak yang lahir cukup bulan

Saya juga percaya anda ingin berikan mereka yang terbaik walaupun anda letih berada di hospital berbulan-bulan, berusaha naikkan berat badan mereka dan sebagainya. Tapi ingat ya ibu. Anak kuat bila ibu mereka kuat. Jagalah kesihatan. Happy selalu. Kalau perlu ambillah suplemen untuk kurangkan keletihan dan stres anda. Saya percaya suplemen yang betul boleh membantu

Dan yang paling penting, mintalah dengan Allah. Berdoalah dengan serendah hati. Mohonlah apa sahaja. Jangan pernah putus harap dengan doa anda. Doa ibu adalah doa yang tiada hijabnay dengan Allah. Moga bayi dan anak-anak pramatang ini akan terus membesar dengan sihat. Aminnn..

With Love

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

Share