Archive | July 2015

TIPS KAWAL SELERA MAKAN KETIKA AIDILFITRI AGAR BERAT TIDAK NAIK MENDADAK

Salam dan hai semua. Aidilfitri anda bagaimana? Best? Open house sana-sini,  rasanya tidak sah kalau hadir Rumah Terbuka Raya dan tidak menjamah hidangan yang menyelerakan setelah berpuasa sebulan kan?

Hidangan dan makanan yang lazat dan enak ketika Aidilfitri memang tidak dapat dielakkan bukan?

Hidangan dan makanan yang lazat dan enak ketika Aidilfitri memang tidak dapat dielakkan bukan?

Akan tetapi, risau pula terlebih menjamah makanan lazat dan sedap itu hingga sebabkan berat badan naik, bukan?

Ok, untuk itu, hari ini saya kongsikan tips untuk kita kawal selera makan ketika Aidilifitri ini agar berat yang sudah turun ketika ramadhan tidak naik secara mendadak terutama ketika berkunjung ke rumah saudara-mara. Antaranya;

1) Pilih minum yang tidak bergas dan manis

Bunyi kedengaran agak sukar bukan? Kerana minuman bergas dan sejuk adalah antara minuman utama yang sering dihidangkan tuan rumah. Tapi anda masih boleh memilih.

Sampai di rumah saudara-mara tersebut, teruslah memilih minuman yang tidak bergas atau paling mudah pilihlah air mineral dan terus tuangkannya ke dalam  gelas anda. Buat tidak nampak sahaja minuman bergas dan sejuk yang disukai ramai itu 🙂

2) Makan buah-buahan terlebih dahulu

Sekiranya hidangan tuan rumah banyak dan sedap, pilihlah untuk menjamah buah dahulu. Buah akan membuat anda rasa kenyang terlebih dahulu. Jika anda mempunyai suplemen yang boleh buat anda rasa kenyang, ambil suplemen itu sebelum memulakan kunjungan anda.

Ini bagi membantu anda cepat berasa kenyang 🙂

3) Berhenti makan sebelum perut penuh

Berhentilah makan sebelum perut anda betul-betul kenyang atau Full. Jika ikutkan nafsu, memang semua ingin dijanmah , kan? Tapi sanggupkah anda menghadapi berat badan yang pasti naik mendadak jika makan berlebihan ? 🙂 Rasullulah pun berpesan, berhenti makan sebelum kenyang. Mungkin masa ini adalah masa yang sesuai untuk melakukannya

4) Duduk di kerusi yang jauh dari hidangan yang lazat tu

Duduklah di tempat duduk yang jauh dari hidangan-hidangan yang lazat itu atau langsung tidak berkunjung ke meja hidangan tersebut. Tapi dapatkah kita bertahan? 🙂

5) Kawal jumlah karbohidrat dan protein yang anda ambil

Kedengaran terlalu saintifik bukan. Tapi sebenarnya mudah sahaja. Kurangkan pengambilan nasi, daging dan ayam serta banyakkan pengambilan sayur-sayuran ketika makan. Kawal pemakanan nada untuk kekalkan berat badan idaman

Ok, Good luck semua. Moga berjaya Aidilfitri ini :). Kalau rasanya memang susah nak tahan diri daripada makan yang best-best tu, bolehlah ambil suplemen yang sesuai diambil sebelum makan agar lemak-lemak jahat di’block’ terlebih dahulu

Nak tahu supelemn apa yang sesuai? Boleh hubungi saya! 🙂

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

Share

TIPS MENINGGALKAN RUMAH UNTUK BALIK KAMPUNG AIDILFITRI INI AGAR KEPALA TIDAK SERABUT FIKIRKAN RUMAH SAHAJA

Salam dan hai semua.. Ada 2 hari lagi sebelum Syawal dan rasanya sudah ramai yang memulakan perjalanan untuk balik kampung tersayang. Jika kampung anda jauh dan akan meninggalkan rumah untuk tempoh yang lama, 7 tips ini mungkin boleh membantu anda agar rumah selamat sepanjang anda meninggalkannya. Insha Allah..

Mesti tidak sbar balik kampung kan? Hati-hati di jalan raya k

Mesti tidak sbar balik kampung kan? Hati-hati di jalan raya k

1) Pastikan plug elektrik untuk pemanas air,  mesin basuh dan barangan elektrik di cabut

Hal ini adalah penting untuk mengelakkan berlakunya fius terbakar sepanjang ketiadaan anda. Jika anda rajin, bersihkan peti sejuk anda dan matikan dan cabut juga plug peti sejuk tersebut

Oh, ya.. Jangan lupa tutup atau cabut kepada gas anda, ok 🙂

2) Jika anda mempunyai haiwan peliharaan dan anda tinggalkannya di rumah, sediakan makanan dan minuman yang mencukupi agar mereka tidak kelaparan. Atau cara paling mudah, bawa mereka balik kampung sekali 🙂

3) Laporkan kepada balai polis berdekatan tentang pemergian anda. Ini juga penting agar pihak polis boleh membantu mengawasi rumah anda semasa anda bercuti

4) Pastikan semua sampah dibuang bagi mengelakkan rumah berbau dan sampah berulat

5) Rancang perjalanan dan aktiviti anda di kampung

In penting agar anda boleh sediakan pakaian, peralatan atau barang-barang yang diperlukan atau untuk digunakan di kampung. Ia juga bagi mengelakkan anda tertinggal benda-benda penting yang harus anda bawa ketika balik kampung

6) Pastikan kenderaan anda sudah bersedia

Pastikan kenderaan anda sudah beredia untuk memulakan perjalanan yang jauh. Servis kenderaan anda yang sepatutnya bagi mengelakkan keadaan yang tidak diingini berlaku sepanjang perjalanan balik kampung anda

7) Pastikan anda kunci rumah sebaiknya

Kunci pintu belakang , jendela dan kenderaan yang mungkin anda tinggalkan seperti motor atau basikal sebaiknya

Dan yang paling penting, berdoa dan memohonlah dengan Yang Esa agar dipermudahkan perjalanan balik kampung anda untuk bertemu insan-insan tersayang dan rumah terjaga  erta selamat dengan izinNya. Selamat balik kampung dan Selamat hari Raya 🙂

Share

ERATKAN HUBUNGAN SUAMI ISTERI DENGAN MEMBERI HADIAH TANPA BUDGET INI

Salam dan hai semua. Pemberian hadiah merupakan salah satu cara untuk menarik hati pasangan masing-masing dan juga sebagai tanda ingatan dan kasih sayang. Pemberian hadiah juga adalah bertujuan mengeratkan hubungan suami isteri tidak kira harganya berapa.

Namun, tahukah anda ada beberapa pemberian atau hadiah tanpa budget yang bukan sahaja bernilai tetapi lebih menggambarkan betapa sayang dan kasihnya kita pada pasangan? Cuba usha 5 hadiah penting dan tanpa budget ini 🙂

Memberi hadiah kepada pasangan pasti membuat  mereka gembira

Memberi hadiah kepada pasangan pasti membuat mereka gembira

1) Hadiah mendengar

Hadiah ini merupakan hadiah yang mudah diberi dan diperolehi. Anda hendaklah mendengar apa yang dikatakan dan seelok-eloknya jangan mencelah ketika pasangan berbicara. Mendengar dengan penuh khusyuk adalah satu hadiah yang dapat menjaga hati pasangan secara peribadi

2) Hadiah tanda kasih

Haidah ini lebih istimewa kerana ia lebih membabitkan sentuhan  di mana sentuhan memainkan peranan penting dalam merapatkan satu-satu hubungan. Jangan kedekut untuk memberikan pelukan, ciuman dan ramasan tangan terhadap pasangan anda kerana perbuatan sekecil ini mampu menunjukkan kasih sayang yang tersurat

3) Hadiah sehelai nota

Berikan nota ringkas seperti ‘Saya sayang awak’ atau sesuatu yang kreatif seperti sebuah puisi dan letakkan ia di tempat yang tidak disangka oleh pasangan kita seperti di poket baju, depan cermin keret atau di dalam kasut. Ia adalah cara terbaik unutk menunjukkan kasih sayang anda pada pasangan masing-masing terutama bagi yang sibuk bekerja dan kurang masa bersama

Nota kecil yang mempunyai makna yang besar ini secara tidak langsung memberi semangat dan pengertian bahawa anda benar-benar menyayangi pasangan anda. Tidakkah itu hadiah yang paling mudah dilakukan? 🙂

4) Hadiah puji-pujian

Puji-pujian merupakan sau perkara yang sangat senang diberi tetapi jarang dilakukan. Tidak biasa adalah antara alasan yang diberi oleh suami dan isteri yang amat sukar memuji pasangannya. Cuba praktikkannya sekarang dan lama-kelamaan ia akan menjadi amalan dan kebiasaan anda

Contohnya, pasangan anda memakai baju biru dan anda mengatakan ‘Baju biru ini sesuai sekali untuk awak’. Pujian ini walaupun tidak mengapa jika tidak diucapkan akan tetapi ia mempunyai nilai yang sangat tinggi kepada orang yang anda sayang

5) Hadiah doa

Ini adalah hadiah yang paling penting dan bernilai daripada hadiah-hadiah yang lain. Doa adalah sesuatu yang bersifat spiritual dan tidak boleh diukur dengan mana-mana nilai sekalipun. Sama ada suami atau isteri, berdoalah demi kesejahteraan keluarga dan rumah tangga yang dibina selama ini

Nah.. Semua hadiah yang percuma sahaja kan? Mulakanlah langkah anda memberikan hadiah percuma dan tanpa budget ini kepada pasangan masing-masing. Janganlah malu atau berasa segan walaupun pertama kali melakukannya. Ini kerana semuanya adalah untuk kebahagiaan dan kesejahteraan keluarga anda juga 🙂

Psss.. Kalau mahu bagi hadiah vitamin, boleh contact saya. Hehe

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

Share

IDEA TIADA? BLUR? MUNGKIN ANDA PERLUKAN INI!

Salam dan hai semua. Ada tinggal 9 hari lagi di bulan Ramadhan. Anda masih rasa lemah-lemah dan tidak bersemangat? Mungkin anda perlukan emosi dan idea booster 🙂

Di dalam entry lepas, saya ada menulis tentang cara mendapat idea untuk menulis entry terutama ketika otak jammed. Tidak dinafikan, kadang-kadang kita mengalami masalah otak jammed di mana kita tidak mempunyai sebarang idea untuk menulis atau melakukan sesuau kerja

Otak jammed disebabkan beberapa perkara antaranya;

1) Emosi yang tidak stabil

Adakalanya ketika otak jammed, emosi kita berada dalam keadaan yang tidak stabil. Ini menyebabkan kita tidak dapat mewujudkan emosi yang sihat dan gembira. Apabila menulis, mencari idea atau ingin melakukan sesuatu yang kreatif, kita perlu beremosi stabil agar kita lebih fokus dan bersemangat

Dalam situasi ini, adalah sangat sesuai kita mengambil suplemen yang mengandungi vitamin B. Ini kerana vitamin b membantu menghasilkan neurotransmeitter yang mana membantu mengurangkan stres, tekanan dan perasaan bimbang

Bila kita lebih tenang dan relax, Insha Allah idea akan datang mencurah-curah

Untuk mendapat idea, perlukan emosi dan mental yang stabl dan gembira

Untuk mendapat idea, perlukan emosi dan mental yang stabil dan gembira

2) Fikiran seakan blur dan kosong

Adakalanya fikiran dan otak kita seakan blur dan kosong. Ketika ini adalah sangat sesuai untuk mengambil Lecithin kerana Lecithin

membantu lebih banyak saraf neuro berhubung. Ini membantu dan menyokong komunikasi dan penghantaran maklumat antara sel-sel otak

Insha allah, otak kita akan lebih cerdas dan juga fokus

3) Kurang pergantungan kepada yang Maha Esa

Kadang-kadang kita seakan lupa bahawa idea dan bakat adalah anugerah dari Yang Maha Esa. Berdoalah, mohonlah kepadaNya agar didatangkan idea yang mencurah-curah kepada kita dan dipermudahkan semua urusan kita di dunia dan akhirat. Aminnnn..

Niatkanlah seikhlasnya penulisan kita membantu ramai orang di luar sana. Pasti Allah berikan lebih banyak kemudahan kepada kita. Insha Allah.. 🙂

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

Share

CARA-CARA UNTUK MENDAPAT IDEA MENULIS ENTRY BLOG TERUTAMA KETIKA OTAK JAMMED

Salam dan hai semua. Selamat menikmati hujung minggu anda bersama keluarga. Hari ni saya ingin kongsikan cara untuk mendapat idea untuk menulis entry di dalam blog

Memang tidak dinafikan, kadang-kadang kita memang kehilangan idea. Ada masanya idea mencurah-curah tapi masa tu pula tidak sempat buat entry disebabkan sibuk dengan hal lain. Kadang-kadang, idea dah ada tapi mood pula ke laut. Memang tidak siaplah entry tu kan. Hehe..

Idea selalunya datang pada waktu yang tidak kita duga

Idea selalunya datang pada waktu yang tidak kita duga

So, hari ini saya kongsikan 5 cara untuk mendapat idea menulis entry di blog. Cara-caranya;

1) Fokus pada Niche blog anda. Bila anda fokus, anda akan mudah mendapat idea. Anda boleh dapatkan idea dengan mencari info-info berkaitan di internet. Apa tu Niche? Boleh baca di sini

2) Cari majalah, buku atau bahan bacaan yang sesuai dengan niche anda. Contoh seperti blog ini, lebih fokus pada niche Parenting dan anak-anak. So, saya sangat suka dengan Majalah Pa & Ma. Banyak tips-tips yang boleh didapati di dalam majalah tersebut

Saya juga suka membaca status kawan-kawan di media sosial yang berkaitan dengan Parenting dan anak-anak. Dan selalunya, dengan membaca statuts mereka, saya akan mendapat idea

3) Ambil masa untuk relax

Kadang-kadang disebabkan terlalu kerap menulis,otak kita seakan jammed! So, ambillah masa untuk relax dan luangkan masa bersama keluarga agar anda boleh berasa segar semula. Otak segar, hati girang , idea mencurah-curah!

4) Bagi yang beragama Islam, ambillah masa untuk membaca Al-Quran, kisah-kisah nabi dan kisah-kisah tauladan. Dengan meluangkan masa untuk yang Esa, Insha Allah akan dipermudahkan dan didatangkan kepada kita idea yang hebat-hebat

5) Banyakkan pergaulan dengan keluarga, rakan-rakan, saudara mara dan orang sekeliling. Bila kita berkomunikasi, selalunya orang sekeliling akan memberi tindak balas. Kadang-kadang melalui perbualan kita itu, kita akan mendapat banyak tips dari mereka yang berpengalaman. Tapi, pilihlah kawan yang boleh memberikan ilmu yang bermanfaat a.. Bukan kawan Gossip aja tau!

Selamat menulis buat semua. Hasilkanlah entry yang memberi manfaat kepada kita dan oranglain. Entry yang baik pasti membantu ranking di enjin pencarian. Ikhlaskanlah niat menulis untuk membantu pembaca blog kita 🙂

Share

1ST GIVE AWAY KELUARGAHEBAT.COM SEMPENA BIRTHDAY PUTRI TERSAYANG

Salam dan hai semua. Alhamdulillah, kelmarin 1st July 2015 genaplah Putri tersayang kami berusia 1 tahun. Jadi kelmarin, kami bawalah si kecil ni dengan abang-abang dia sekali jalan-jalan sambil cari baju raya dorang. Hehe..

Rasanya sangat cepat masa berlalu. Berusianya setahun Putri menandakan juga sudah setahun saya bergelar Work At Home Mom (WAHM). Menjaga 3 orang anak sambil bekerja di rumah bukannya mudah lebih-lebih lagi anak-anak semakin aktif dan membesar. Ia sesuatu yang sangat mencabar kesabaran dan keimanan.

Saya pernah menulis tentang kelahiran Putri di sini 🙂

Putri pun sudah pandai berdiri dan mungkin tidak lama lagi akan pandai berjalan. Putri anak yang sangat memahami Ummi dan sangat menyenangkan. Jarang merengek kecuali berjauhan dengan Ummi dan ingin menyusu. Moga Putri akan menjadi anak yang solehah, tidak tinggalkan solat dan AL-Quran dan sentiasa mendoakan Ummi dan Babah 🙂

Putri tunggal kami ( setakat ini. hehe)  dengan Babah tersayang

Putri tunggal kami ( setakat ini. hehe) dengan Babah tersayang

Oleh itu, sempena dengan ulangtahun kelahiran Putri kami ini, kami ingin mengadakan Give Away istimewa untuk semua pembaca blog kami ini sebagai tanda terima kasih atas sokongan anda. Untuk join 1st give Away keluargahebat.com ini, cara-caranya mudah;

1) Follow blog www.keluargahebat.com kami ini

2) Like FB page kami Vitaminku Sefamilee

3) Share entry ini di FB, Google + atau media sosial lain dan tag sekurang-kurangnya 3 rakan anda serta buat status yang menarik tentang keluargahebat.com atau tentang Give Away ini dalam share anda itu

4) Buat status yang menarik tau! 🙂

Cara-cara untuk join Give away ini

Cara-cara untuk join Give away ini

Itu sahaja. Mudah bukan? 🙂

Ok, Give Away ini akan berakhir pada  9 Julai 2015 jam 11.59 malam ya! Anda juga boleh meninggalkan link share anda di bahagian komen entry ini. Manalah tau saya terlepas pandang 🙂

Ok, part paling penting! 3 orang yang bertuah akan menerima hadiah-hadiah seperti di bawah. Pemenang akan diadili adalah berdasarkan status yang menarik hati kami sekeluarga 🙂

1) 1 botol Cinch Shake Mix perasa Caffe Latte

Cinch adalah salah satu suplemen yang membantu agar kita cepat kenyang dan membina metabolisme. Jadi sangat sesuai buat anda yang inginkan badan sihat dan slim raya ini. Hehe..

Suplemen yang bantu menurunkan berat badan

Suplemen yang bantu menurunkan berat badan

2) 1 botol Lecithin

Suplemen ini adalah antara suplemen yang membantu percepatkan pmbakaran lemak. Jadi, kalau takut termakan banyak sangat semasa berbuka dan beraya nanti, ambillah Lecithin agar lemak-lemak jahat tu cepat terbakar dan dibuang daripada badan

lechithin

3) 1 botol Basic H

Pencuci serba guna yang bebas bahan kimia. Sesuai digunakan bagi membersihkan lantai, cermin dan tingkap, dapur dan kawasan-kawasan yang perlu di dalam rumah. Agar rumah berkilat semasa tetamu datang beraya 🙂

Pencuci serbaguna, bebas bahan kimia

Pencuci serbaguna, bebas bahan kimia

Ok, hadiah-hadiah pun menarik kan? Semua pun sangat sesuai digunakan ketika Ramadhan dan Syawal nanti 🙂

Anda semua adalah sangat-sangat dialukan untuk join Give Away ini. Lagipun dapat juga berkenal-kenalan dengan pembaca blog ini serta kawan-kawan  Blogger yang lain. Sebarang persoalan tentang Give Away ini, anda boleh terus hubungi saya ya! 🙂

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

Share