Archive | March 2015

APAKAH ITU PROTEIN DAN KENAPA KITA PERLUKANNYA

Salam dan selamat pagi semua.. Wah, tajuk tu bunyi macam formal sangatkan? Hehe.. Kebetulan hari ni adalah hari terakhir promosi minuman protein Shaklee, so saya mahu kongsikan mengapakah protein penting dalam pengambilan diet kita seharian

Ok, sebelum tu, tahukah anda apakah makanan-makanan yang mengandungi protein? Jom, tengok ni

Makanan yang kaya dengan protein

Makanan yang kaya dengan protein

Nampakkan? Ia terdiri daripada daging, telur, kekacang seperti badam, bijirin,susu dan  ikan. Perasankan ia adalah makanan yang kita ambil setiap hari. Dan kenapa ianya penting???

Ini adalah kerana 25% badan kita adalah terdiri daripada protein. Sifir dia mudah;

Badan kita terdiri daripada;

  1. 66 % air
  2. 25% protein
  3. 8% lemak
  4. 1% kombinasi daripada vitamin dan mineral

Nampak tak keutamaan protein di situ? No.2 beb 🙂

Kebanyakan penyakit dan masalah badan sekarang ni adalah disebabkan pengumpulan sel-sel yang lemah dan kurang sihat. Jadi, dengan pengambilan protein yang cukup sel kita akan lebih sihat dan kuat. Jangan tak tahu, protein lah yang bentuk sel darah merah dan membawa oksigen ke darah.

Kalau-kalau rasa kuku tidak sihat, rambut kering dan kerap gugur, otot-otot mengelember, mungkin anda kekurangan protein. Hehe..

Senang nak faham macam ni. Badan kita terdiri daripada sel, dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari organ membentuk sistem. Dan protein merupakan makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup protein ditambah dengan protein yang bagus, sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel yang lama dan mati

Sebab tu kalau rajin ambil protein, kulit jadi cantik dan senang mahu maintain slim. Hehe.. Sebab dalaman sihat 🙂

Tapi, sanggupkah anda makan ayam, telur, daging dan makanan berprotein ini setiap hari dalam jumlah yang banyak?

Protein yang kita perlukan dalam sehari

Protein yang kita perlukan dalam sehari

Ini adalah jumlah protein yang kita perlukan setiap hari mengikut umur. Belum lagi kira jika anda mengandung atau menyusukan anak.

Jumlah protein yang terdapat dalam ayam

Jumlah protein yang terdapat dalam ayam

Dan ini pula adalah jumlah protein bagi sekeping potongan dada ayam.

So, kalau umur macam saya, kena ambil paling kurang 3.7 keping potongan dada ayam setiap hari. Tapi, saya ni ibu menyusukan anak. Jadi saya kena ambil paling kurang 4 potong dada ayam setiap hari. Tu pun kalau dapat protien tu betul-betul. Kalau dapat ayam yang dah lama kat kuali, protein tinggal berapa rasanya. Mak aihhh.. nak makan berapa banyak lagi???

Jadi, kenapa tidak kita ambil minuman berprotein yang mudah dan tiada bahan kimia? Cubalah ambil Energizing Soy Protein, minuman protein soya daripada Shaklee. 3 sudu dapat 14 gram ,  6 sudu dapat 28gram. Shake kan sahaja. Mudah 🙂

Jika anda terasa ingin mencuba minuman protein ini, boleh hubungi saya secepatnya. Harga sebelum GST berakhir hari ini 🙂

Share

CARA UNTUK INSTALL WHATSAPP DI KOMPUTER

Salam sejahtera semua :). Baru-baru Ini ber’blogwalking’ di www.anakulucheka.com dan terjumpa artikel tentang cara untuk install Whatsapp di komputer atau PC anda. Bagus juga info ni, sangat berguna buat saya. Sebab kadang-kadang buat kerja di laptop, bolehlah terus layan whatsapp melalui komputer kan. Mudah sikit 🙂

Kalau kamurang pun mahu cuba, saya tunjukkan cara-caranya,k.

Mula-mula, anda kena pastikan anda update Appplication Whatsapp anda di Handphone kesayangan tu. Pergi ke Play Store dan update, ok 🙂

Lepas tu, buka internet di komputer anda dan pergi ke laman web https://web.whatsapp.com/. Anda akan nampak seperti gambar di bawah

whatsapp install1

Kemudian, pergi ke Aplikasi Whatsapp anda yang di dalam telefon anda. Pergi ke Setting dan cari Whatsapp Web. Contohnya seperti gambar di bawah

 

Kli pada perkataan Whatsapp Web di dalam aplikasi Whatsapp di Handphone anda

Klik pada perkataan Whatsapp Web di dalam aplikasi Whatsapp di Handphone anda

Seterusnya, scan QR CODE di web.whatsapp.com tadi bagi tujuan pengesahan. Setelah selesai, anda akan lihat Whatsapp di komputer anda bersambung atau Connected dan kelihatan begini. Anda sudah boleh berWhatsapp melalui kmputer.

Ini menunjukkan anda sudah connect Whatsapp anda ke komputer

Ini menunjukkan anda sudah berjaya connect Whatsapp anda ke komputer

Tapi pastikan Whatsapp di Handphone anda buka juga ya. Hihi..Ya, rasanya mcam bagus ja guna Whatsapp di telefon terus kan. Terpulang kepada anda.

Tapi kalau bagi saya, menggunakan aplikasi Whatsapp di komputer memudahkan saya berinteraksi ketika saya perlu menaip panjang, menghantar whatsapp untuk ramai orang atau menghantar gambar-gambar yang terdapat di komputer 🙂

Anda juga boleh check di Handphone anda sekiranya Whatsapp anda sudah bersambung ke komputer. Caranya, pergi ke aplikasi whatsapp di telefon anda, klik whatsapp Web dan ia akan keluar seperti gambar di bawah

install whatsapp3

Ok, selamat berwhatsapp! 🙂

Share

SAMBAL TERUNG BERKICAP YANG MUDAH DAN LAZAT

Siapa peminat terung dan mahu hidangan terung yang mudah serta lazat???

Hari ni saya ingin kongsikan tentang Sambal Terung Berkicap yang mudah dan cepat disiapkan. Ia sangat sesuai buat sesiapa yang rasa tidak punya banyak masa untuk memasak dan ingin kurangkan minyak dalam masakan. Faham-fahamlah, terung ni kalau digoreng, confirm serap minyak

Bahan-bahannya

– Terung

– Lada / Cili padi

– Limau kasturi

– Bawang goreng

– Garam dan ajinomoto secukup rasa. Boleh tambah gula jika inginkan rasa yang manis

– Kicap manis Adabi

 

Bahan-bahan yang diperlukan

Bahan-bahan yang diperlukan

Cara-caranya

Potong terung dan goreng.

Potong limau untk mendapatkan jusnya dan bawang untuk digoreng

 

Potong bahan-bahan di atas

Potong bahan-bahan di atas

 

Campurkan kesemua bahan-bahan di atas sehingga sebati

 

Campurkan dan gaulkan Terun yang telah digoreng, perhan iam kasturi, lada, bawang goreng, garam, ajinomoto dan kicap

Campurkan dan gaulkan terung yang telah digoreng, perahan limau kasturi, lada, bawang goreng, garam, ajinomoto, gula dan kicap

SIAP!

Kalau ada rasa yang kurang, contoh anda lebih suka rasa yang pedas, boleh tambah cili atau lada lebih banyak. Terpulang kepada citarasa anda 🙂

SAMABAL TERUNG BERKICAP DAH SIAP!

SAMABAL TERUNG BERKICAP DAH SIAP!

Walaupun muka tak lawa, tapi confirm sedap!!! Hehe.. Selamat mencuba 🙂

Share

ADUH! SAKITNYA GIGI! KETAHUI SEBAB KENAPA GIGI MUDAH RAPUH

Salam sejahtera semua.. 2 minggu lepas gigi saya dicabut lagi. Masih terngiang-ngiang rasa gigi apabila ia sakit. Saya yang tidak pernah rasa apa itu sakit gigi, memang menyerah kalah dengan kesakitannya. Tidur memang tidak dapat, makan memang tidak lalu sebab sakit  yang teramat sangat.

Sakit gigi lebih sakit daripada sakit beranak. Beul ka???

Sakit gigi lebih sakit daripada sakit beranak. Betul ka???

Patutpun kawan sepejabat pernah menyatakan bahawa sakit gigi lebih sakit daripada sakit bersalin. Tapi, lepas tu kena tibailah dia. Sebab yang bercakap tu lelaki dan yang mendengar tu perempuan, kena marahlah sebab cakap macam tu. Hahaha..

Untuk tahun ini sahaja, sudah 2 kali gigi saya dicabut. Selama 20 tahun gigi saya tidak pernah dicabut tup tup di usia 31 tahun ini pula ia dicabut. Saya sedari ia berlaku disebabkan gigi saya yang cepat rapuh dan rosak. Yalah, ibu menyusukan dua orang anak sebenarnya memerlukan kalsium yang lebih banyak kerana dua orang anak tadi menyerap dengan cepat kalsium dari badan

Antara tanda-tanda badan kita kekurangan kalsium adalah;
  1. Gigi cepat rapuh, rosak, berdarah dan pecah walaupun sering memberus gigi
  2. Tulang dan belakang badan cepat sakit.
  3. Bahagian belakang badan akan cepat sakit jika tunduk dengan tidak betul
  4. Tangan atau kaki cepat kebas
  5. Cepat lesu dan penat
  6. Mudah stress
  7. Susah untuk tidur

Kasihan sungguh ibu ini. Ibu di dalam video ini mengalami masalah kalsium yang teruk dari kehamilan pertama beliau. Klik video ini untuk mengetahui apakah yang beliau lalui akibat kekurangan kalsium yang teruk

Agak terlewat juga saya sedari yang saya sebenarnya kekurangan kalsium di dalam badan. Setelah gigi dicabut, barulah saya sedar bahawa badan saya kekurangan kalsium kerana saya jarang sekali mengabaikan kebersihan gigi tapi gigi mudah sakit dan rosak.

Disebabkan itu, saya yang kebiasaannya mengambil pil kalsium Shaklee sebanyak 4 biji satu hari meningkatkan jumlah pengambilan sebanyak 6 – 8 biji sehari.

Selain itu, saya juga mengamalkan penjagaan kebersihan gigi yang lebih baik. Antara yang kita boleh lakukan;
  1. Berus gigi sehingga bersih setiap hari terutama selepas makan dan sebelum tidur malam
  2. Guna ubat gigi berfluorida
  3. Berkumur-kumur dengan segera selepas makan atau minum jika sekiranya tidak sempat memberus gigi
  4. Jangan berkongsi berus gigi
  5. Membersihkan lidah setelah memberus gigi
  6. Tukar berus gigi jika bulu berusnya mula kembang
  7. Berjumpa doktor gigi anda

Bersama-samalah kita menjaga kebersihan dan kekuatan gigi kita sebelum gigi kita rosak dan terpaksa dicabut sebelum masanya 🙂

Share

KELAS MELETUP! KHAS UNTUK PENGEDAR SHAKLEE DI BEAUFORT, SABAH

Salam sejahtera semua 🙂

1 Mac yang lepas, saya bersama adik beradik Shaklee saya iaitu Puan Anidah @ Nieda Nuds telah menganjurkan kelas MELETUP! khas untuk Pengedar Shaklee di bawah jaringan kami di Beaufort, Sabah.

Kelas ini memfokuskan kepada Pengedar Shaklee Beaufort yang baru dan ingin memulakan karier bersama Shaklee. Saya sebagai Speaker pertama, Nieda sebagai Speaker ke-2 dan Puan Hazelina Alim sebagai Speaker jemputan

Ini merupakan kelas pertama gabungan kami berdua dan juga merupakan kelas pertama yang dianjurkan di luar Kota Kinabalu, Sabah. Beaufort merupakan daerah kelahiran Nieda dan suami saya dan Pengedar Shaklee yang berdaftar di bawah kami di Beaufort juga ramai. Kerana itulah kami bergabung menganjurkan kelas ini bersama-sama

Antara peserta yang hadir. Anda pasti berjaya !

Antara peserta yang hadir. Anda pasti berjaya !

Sesi bergambar

Sesi bergambar

Sesi Soal Jawab

Sesi Soal Jawab

Slide saya adalah mengenai pengenalan kepada Shaklee, set-set asas dan tips Online Marketing, manakala Nieda pula menerangkan tentang cara mengira uv dan bonus serta tips untuk mengumpul point ke National Conference. Juga tips untuk bertahan dalam Shaklee

kelas beaufort2

Speaker Ke-2, Puan Anidah @ Nieda

Speaker Ke-2, Puan Anidah @ Nieda

Puan Hazelina pula menceritakan pengalaman beliau bagaimana terjebak dengan Shaklee dan beliau berjaya mendaki sehingga ke rank Senior Key Coordinator yang mana pada mulanya beliau hanya menjadi pengedar biasa dan bukannya untuk serius dengan Shaklee

Speaker ke-3, Puan Hazelina Alim

Speaker ke-3, Puan Hazelina Alim. Speaker yang ditunggu-tunggu

Alhamdulillah, selepas kelas, rata-rata peserta berpuashati. Dan nampak perubahan mereka yang ketara dari segi ilmu dan Marketing.

Antara feedback dari Puan Anida tentang slide saya :)

Antara feedback dari Puan Anida tentang slide saya 🙂

Terima kasih pada semua yang hadir. Kita berjumpa di kelas seterusnya di Kota Belud, Sabah 🙂

Share

KURUS LEPAS BERSALIN? BAGAIMANA MENJADIKANNYA SUATU REALITI???

Kurus lepas bersalin? Bolehkah? Turun 20kg? Biar betullll?

IBU MENYUSUKAN ANAK BOLEH KURUS! Anda juga boleh melakukannya

IBU MENYUSUKAN ANAK BOLEH KURUS! Anda juga boleh melakukannya

Sememangnya  selepas bersalin wanita akan mengalami masalah peningkatan berat badan yang cepat. Ini berlaku disebabkan antaranya perubahan hormon, peningkatan selera makan kerana menyusukan anak atau kerana cepat letih semasa menjaga anak-anak di rumah

Tapi berbeza dengan saya, selepas melahirkan anak, berat badan saya susah pula untuk bertambah. Mahu tahu rahsianya? Jom usha video ni dulu 🙂

Kurus Selepas Bersalin Sampai Turun 20kg!

Amacam? Dah dapat jawapannya?

Iya, saya juga mempunyai sebab yang sama dengan ibu di atas.

Antara sebab berat badan saya tidak mudah naik adalah;

1) Saya menyusukan anak dengan susu ibu sepenuhnya. Tidak bercampur dengan formula

2) Tanderm Nursing. Saya telah mengamalkan Tanderm Nursing iaitu menyusukan anak secara  serentak sejak anak ke-2 saya lahir. Kini, anak saya kedua dan ketiga pula berkongsi susu ibu mereka ini

3) Saya ambil suplemen yang sesuai. Suplemen penting bagi memastikan kita mempunyai tenaga dan mendapat nutrisi yang secukupnya. Kekurangan nutrisi membuatkan kita mudah letih yang akhirnya menyebabkan kita ingin makan tidak kira masa

4) Saya makan ikut keperluan. Bukan kerana lapar semata. Pengambilan suplemen yang betul membuatkan saya tidak mudah lapar dan  stres. Antara punca kita mudah lapar adalah kerana mudah letih dan stres. Sebab itu saya mengamalkan suplemen yang sesuai untuk ibu yang menyusu

5) Bersabar. Ibu yang mengamalkan Tanderm Nursing memerlukan kesabaran yang tinggi. Jika kita mudah marah, kita akan mudah letih. Yang akhirnya membawa kepada cepat lapar 🙂

6) Bersenam? Yes! Mengejar anak ke hulu ke hilir, menyapu dan mop rumah setiap hari itu saya kira bersenam 🙂

Untuk ibu-ibu di luar sana, saya nasihatkan, makanlah secara kerap akan tetapi sedikit-sedikit. Ini membantu untuk mengekalkan perut agar tidak terus-terus rasa ingin makan tanpa henti. Banyakkan pengambilan air. Air sangat penting dalam misi menjayakan program penurunan berat badan anda. Lebihkan dari 3 liter sehari. Dan amalkan SENYUM selalu. Jangan garang sangat tau!

Oh ya! Saya amalkan Minuman soya , Multivitamin, Folik Asid, VITAMIN C, KalsiumMilk Booster dan ZINC COMPLEX setiap hari tau 🙂

Share