Archive | February 2015

BAGAIMANA CHECK RANKING KEYWORDS BLOG ANDA DI GOOGLE

Sejak 2 menjak berkecimpung dengan dunia blogging ni, banyak betul yang saya belajar. Antaranya SEO, Google Webmaster Tools dan yang agak seronok iaitu check ranking keywords dengan menggunakan Whatsmyserp. Hihi..

 

Apa tu Whatsmyserp???

Apa tu Whatsmyserp???

Apa tu Whatsmyserp?

Whatsmyserp adalah salah satu cara yang anda boleh gunakan untuk mengetahui kedudukan atau ranking keywords blog atau laman web anda di Google. Kedudukan di dalam tangga Whatsmyserp ini adalah berdasarkan satu-satu kata kunci yang anda cari di dalam Google pilihan anda. Yang seronoknya, anda boleh check hari-hari. Dan perkhidmatan ini PERCUMA! 🙂

Anda boleh gunakan kedudukan atau kata kunci yang anda cari ini untuk berusaha menaikkan kedudukan anda di dalam Google. Ia juga boleh membantu anda menguatkan sesetengah kata kunci yang berkaitan blog anda supaya anda kekal berada di tangga teratas Google

Bagaimanakah caranya?

  • 1st, pergi ke www.whatsmyserp.com/serpcheck.php.
  • Masukkan nama blog anda tanpa menggunakan http://www ke dalam kotak yang bertulis Domain Name
  • Pilih region anda. Saya pilh Goolge Malaysia
  • Seterusnya, masukkan keyword atau kata kunci yang anda hendak tahu kedudukannya di Google Search di dalam kotak Keyword and SERP Results
Contoh kedudukan keywords blog saya di dalam Whatsmyserp

Contoh kedudukan keywords blog saya di dalam Whatsmyserp

Gambar di atas adalah contoh laman web saya ini dengan kata kunci yang selalu orang cari di dalam blog saya

Nampak tak yang ranking bagi keywords Pengedar Shaklee Beaufort? Kedudukan blog sya dalam keyword ini meningkat satu anak tangga. Sebelum ini, blog saya di tangga ke 3 dan kini ia meningkat ke tangga ke 2 :).

Manakala bagi keywords Pengedar Sah Shaklee Kota Kinabalu, kedudukan blog ww.keluargahebat.com ini menurun 1 anak tangga. Mesti ada yang tidak kena ni. Hehe..

Anda boleh tahu details atau maklumat lanjut tentang kedudukan blog anda di bahagian SERP DETAILS. Ia berada di sebelah kanan dalam kotak Keyword and SERP Results tu. Ia menyenaraikan blog-blog lain yang berada dalam 10 tangga teratas dalam Google bagi kata kunci yang anda cari.

Saya gunakan result atau keputusan Whatsmyserp ini untuk memperkuatkan entry dan blog saya bagi satu-satu kata kunci. Dan, ia selalunya berhasil kerana rank atau kedudukan blog saya cepat naik.

Seronokkan? Jom kita cuba 🙂

Share

MINUMAN PEMBERI TENAGA YANG BUAT ANDA TIDAK LEMAS BADAN DAN LESU SEMASA CUACA PANAS INI

Salam sejahtera semua.. Panas sungguh cuaca dan iklim sekarang. Walaupun saya dan anak-anak sentiasa di rumah, kehangatan itu tetap terasa. Dengan keadaan rumah batu dikelilingi rumah-rumah yang masih dalam pembinaan dan tiada pokok, memang kepanasan itu sangat-sangat terasa.

Sekarang ni saya sentiasa ingatkan anak-anak untuk banyakkan minuman air. Berhasil juga lebih-lebih lagi bila saya ingatkan bibir akan mudah pecah dan berdarah apabila kurang minum air. Memandangkan Si abang Furqan pernah mengalaminya, jadi mudahlah.  Si adik Fyrash selalunya akan ikut saja tindak tanduk abangnya

Selain itu, saya juga bekalkan mereka dengan multivitamin kanak-kanak Shaklee iaitu Vita Lea For Children dan kami suami isteri mengamalkan vitamin antioksidan iaitu A, C,E serta Zinc Complex bagi menguatkan sistem imunisasi badan

Sekiranya anda seorang yang aktif di luar rumah seperti suami saya, saya sangat-sangat sarankan anda untuk mengambil minuman isotonik semulajadi Shakleee iaitu Performance. Minuman isotonik sangat membantu untuk mengekalkan bendalir dalam badan dan membantu mengelakkan dehidrasi. Tapi, kena konsisten juga ambil air kosong ya

Jika anda seorang yang suka mengembara, mungkin anda boleh mencuba suplemen tambahan selain Performance  seperti yang diambil oleh wanita hebat di dalam video ini

Atasi Badan Letih Lesu Setiap Kali Travel. Say NO to Panadol or MC Lagi Dah!

PERFORMANCE ORANGE

Performance Drink Shaklee ini merupakan minuman sukan pertama bagi para atlet di Amerika Syarikat dan ia pertama kali dihasilkan pada 1980-an oleh saintis Shaklee dan Univeristi Yale bagi membantu projek penerbangan Daedalus (human-powered flight programme – Program menerbangkan pesawat menggunakan kuasa manusia).

Melalui perkasaan Performance daripada Shaklee ini, penerbangan Daedalus telah mencipta rekod sebagai penerbangan berkuasa manusia yang terjauh iaitu 72 batu dan rekod ini masih bertahan hingga kini.

Minuman isotonik ini juga direka khusus untuk para angkasawan NASA, Amerika Syarikat. Para atlet bertaraf antarabangsa dan pengembara terkemuka memilih Performance sebagai pilihan mereka kerana minuman ini telah banyak membantu mereka dalam mencipta rekod dunia baik dalam dunia sukan mahupun aktiviti pengembaraan

Ujian klinikal yang dilakukan ke atas minuman pemberi tenaga ini membuktikan rumusan eksklusif OptiCarb yang sudah dipatenkan ini akan meningkatkan tenaga otot sebanyak 6 kali ganda, memberikan tenaga dan memelihara sirkulasi bendalir dalam tubuh

Minuman isotonik semulajadi yang hebat.

Minuman isotonik semulajadi yang hebat.

 

KELEBIHAN DAN KEBAIKAN PERFORMANCE SHAKLEE

Antara kelebihan dan kebaikan Performance ini adalah;

  1. Tingkat daya ketahanan badan –
    1. Berikan tenaga kepada otot dan sel dengan cepat
    2. Menggantikan air yang hilang dari badan sewaktu latihan fizikal
    3. Tingkatkan daya tahan otot
    4. Bantu memanjangkan waktu latihan tanpa mencederakan tubuh
  2. Membekal tenaga dan daya ketahanan fizikal
    1. Mengimbangi dan membekalkan elektrolit  dalam tubuh .
    2. Mengimbangi metabolisme air di dalam tubuh badan
    3. Dirumus eksklusif untuk membekalkan tenaga fizikal bagi mereka yang menetap di kawasan tropika dan yang aktif dalam kerja seharian
  3. Bantu mencegah penyahhidratan atau dehidrasi
    1. Kurangkan dahaga, cegah dehidrasi dan melembabkan kulit agar kelihatan lebih muda
  4. Bantu mengekalkan paras gula
    1. Terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula dalam darah yang penting bagi tenaga otot
    2. Bantu mempercepatkan penyembuhan kecederaan otot

Suami saya sangat suka minum Performance Drink dicampur bersama ESP semasa beliau mahu melakukan aktiviti sukan seperti bermain hoki dan bola. Ada yang kata, Performance ini sedap jika 4 sudu ( guna senduk nasi) dicampur bersama air sejuk di siang hari.. Walla!

Anda cubalah. Confirm tidak menyesal 🙂

Share

CUACA PANAS MELAMPAU – APA YANG BOLEH KITA LAKUKAN

Cuaca panas melampau melanda negara ketika ini disebabkan oleh Fenomena Ekuinoks yang terjadi apabila matahari berada tegak di atas garisan Khatulistiwa pada bulan Mac dan September. Dijangkakan ia berlaku bermula minggu ini sehingga bulan April

Perkara ini menyebabkan kita mengalami cuaca panas yang melampau, peningkatan suhu dan hari siang yang lebih panjang daripada malam.

Sehubungan dengan itu, adalah dinasihatkan kita untuk;

  • Minum air kosong dengan banyak tanpa mengira tahap aktiviti yang kita lakukan. Jangan tunggu sehingga dahaga
  •  Minum minuman isotonik kerana ia boleh menggantikan garam dan mineral yag hilang semasa berpeluh
  • Seeloknya minum jus buah-buahan yang kurang gula
  • Hadkan aktiviti luar
  • Kerap berehat
  • Lebihkan masa berada di dalam rumah
  • Pakai topi atau payung untuk mengelak pancaran haba terus ke badan kita
  • Buka kipas / penghawa dingin utnuk menyejukkan badan
  • Pakai pakaian yang ringan, berwarna terang dan longgar
  • Pakai losyen pelindung suria ( seeloknya lebih dari SPF 30 ke atas)
Cuaca panas yang melampau membuatkan kita cepat berpeluh dan tidak selesa

Cuaca panas yang melampau membuatkan kita cepat berpeluh dan tidak selesa walaupun berada di dalam pejabat atau di dalam rumah

Sebaiknya elak atau kurangkan;

  • Minum minuman berkafein, alkohol dan minuman berkarbonat
  • Kurangkan makanan pedas
  • Duduk di dalam kenderaan yang bertutup tanpa pendingin udara
  • Bersenam dalam cuaca panas

Anda juga boleh mengambil Vitamin C Shaklee untuk menguatkan sisitem imunisasi badan dan Performance Drink sebagai minuman isotonik anda setiap hari dan badan tidak cepat mengalami dehidrasi.

Untuk kanak-kanak pula, ibu bapa boleh memberikan mereka Vita Lea For Children dan Chewable Vit C bagi menguatkan sistem pertahanan tubuh mereka. Kurangkan aktiviti anak-anak di luar rumah dan pastikan mereka kerap minum air

Share

Syoknya Si Energy Booster dan Si Kalsium ini

Alhamdulillah. Bulan ni Shaklee bagi promosi 2 produk yang saya sangat suka. Vita lea dan Ostematrix. Yahooo!!

Dua produk ini adalah antara produk yang telah membantu saya sepanjang perjalanan Breastfeeding atau menyusukan anak dengan susu ibu kepada 3 orang anak saya. Lebih-lebih lagi, saya merupakan ibu yang memilih untuk Tanderm Nursing, pengambilan suplemen adalah amat penting buat saya bagi memastikan saya tidak mudah letih, tidak mudah sakit belakang dan gigi tidak mudah rapuh

Sebenarnya Vita-Lea adalah vitamin utama yang tidak boleh saya tinggal. Ini disebabkan pengambilannya secara konsisten membantu dalam penghasilan darah merah buat saya. Memandangkan saya ibu yang menyusukan 2 orang anak secara serentak,  saya perlukan jumlah darah merah yang cukup agar penghasilan susu ibu lancar dan saya sendiri tidak kekurangan darah merah.

Selain itu, antara perkara yang saya sangat suka tentang Vita Vita -Lea ini adalah kerana ia mampu membuat saya cergas sepanjang hari dan tidak mudah lembik walaupun menguruskan 3 orang anak kecil. Jika badan rasa lemas-lemas, saya ambil 2 biji sekaligus 🙂

Ibu yang cepat penat, harus ambil suplemen atau take a rest for a while

Ibu yang cepat penat, harus ambil suplemen atau take a rest for a while

Ostematrix pula saya perlukan kerana ia merupakan kalsium yang lengkap dengan Vitamin D. Memandangkan saya kurang minum susu, saya telan Ostematrix agar ia membantu kalsium badan saya cukup dan kalsium ini dapat menyerap sebaiknya ke dalam tulang.

Ini adalah kerana, semasa anak-anak menyusu dengan saya, anak-anak ini menyerap sekali kalsium yang terdapat di dalam badan dengan cepatnya. Jika kalsium di dalam badan tidak cukup, kalsium daripada tulang dan gigi pula yang akan diserap.

Inilah yang menyebabkan gigi cepat berdarah, pinggang dan belakang mudah sakit, kita cepat rasa mengantuk dan juga letih serta mudah stres. Yang paling penting, ia membuatkan saya mudah ‘membuang’ 🙂

Vita Lea dan Ostematrix ini juga sesuai diambil oleh ibu yang mengandung, ibu yang baru bersalin, sesiapa yang cepat letih dan sesiapa yang mencari vitamin yang asas sebagai suplemen harian

Ini antara ibu yang seronok mengambil Ostematrix 🙂 – Amalan Pantang Selepas Bersalin Elak Mimpi Ngeri Sakit Sembelit

Ketahui lebih lanjut tentang Vita Lea si Energy Booster ini di sini dan Ostematrix si kalsium lengkap ini dengan klik di sini

PROMOSI BELI 6 PERCUMA 1, HANYA BULAN INI SAHAJA!

PROMOSI BELI 6 PERCUMA 1, HANYA BULAN INI SAHAJA! BELI 2 BOTOL DAPAT DISCOUNT 5 % TAU!

Sesiapa yang ingin mencuba dan ingin dapatkan Multivitamin dan Ostematrix ini, jangan malu-malu untuk hubungi saya. Boleh rasa sendiri kalau rajin datang rumah saya . Hehe..

Share

CARA-CARA MENDAPATKAN BARANGAN PERCUMA DARIPADA MAYBANK DENGAN MENGGUNAKAN TREAT POINTS

Salm sejahtera semua. Semalam, gara-gara status saya di Facebook mengenai kipas percuma yang saya dapat daripada Maybank, ramai pula yang tanya macamna boleh dapat barangan percuma dan poInts daripada Maybank tu. So,hari ni saya share di sini supaya senang kamurang check macamana k

Treat Points atau Rewards Points ni sebenarnya khas untuk pelanggan Maybank yang melakukan sebarang pembelian menggunakan Credit Card atau Debit Card Maybank. Kira kelebihan special lah untuk pelanggan Maybank.. Boleh check di sini syarat-syarat bagaimana mendapatkan points ni https://www.maybankard.net.my/about_tp.php.

Yang bestnya, points yangterkumpul ni boleh kita redeeem atau tukar dengan barang. Secara PERCUMA pula tu.Hehe.. Macamna cara dia mau check? Let’s check this out

CARA-CARA CHECK POINTS

Pertama, anda kena buka maybank2u.com.my dan log in untuk ke akaun Maybank anda. Selepas Log In, cari kotak Bill Payment seperti gambar di bawah. Klik cursor tu turun dan cari Rewards

 

REWARD POINTS

REWARD POINTS

Seterusnya pilih Rewards dan klik Go. Ia akan terpapar seperti gambar di bawah. Klik perkataan Rewards tersebut

CARA CHECK REWARDS POINTS

CARA CHECK REWARDS POINTS

Seterusnya, skrin akan memaparkan jumlah Rewards points anda. Klik di jumlah Rewards Points anda itu. Tempat yang saya kuningkan tu. Hehe.. ( Rewards points ai sikit ja. Malu mau bagi tengok.. Hehe..)

JUMLAH REWARDS POINTS ANDA

JUMLAH REWARDS POINTS ANDA

Skrin akan membawa anda ke halaman Treat Points di https://www.maybankard.net.my/. Di sinilah anda boleh membeli belah PERCUMA! Yeay!

HALAMAN TREAT POINTS

HALAMAN TREAT POINTS

Dalam halaman ini anda boleh memilih barangan yang anda mahu redeem atau tebus mengikut jumlah points anda. Ada barangan elektrik seperti TV 40′ (IDAMAN HATIKU), kipas, barangan bayi, perkakas rumah, boleh tukarkan dengan baucar makanan dan banyak lagilah.

HOW TO REDEEM

HOW TO REDEEM

Sebagai langkah permulaan, anda boleh ke Browse Redemption Catalogue untuk melihat barang-barang yang anda boleh dapatkan percuma mengikut kategori-kategori yang ada. Kalau mau tahu bagaimana untuk Redeem, boleh klik How To Redeem

Boleh redeem terus dengan pergi ke tempat-tempat atau Outlet yang ada dinyatakan di dalam gambar produk seperti di Sen Heng, Mavisco, Letterman dan banyak lagilah. Di Sabah memang tidak banyak sangat pilihan tempat untuk redeem . Lebih-lebih lagi bila points tidak cukup.

So, saya browse di bahagian Promotions dan jumpa Superbuy yang best ni. Apa yang best sangat pasal Superbuy ni?

  • Boleh redeem barang yang anda mahu ditambah dengn Cash sekiranya points anda tidak cukup
  • Boleh tebus barang yang anda mahu dengan FREE SHIPPING sekiranya tiada kedai atau Outlet untuk menebus terus barang yang anda mahu

Boleh juga browse terus ke http://www.superbuy.my/maybank2urewardspoints

Superbuy

Superbuy

Banyak juga barang yang boleh dipilih di sini. Di Superbuy lagi banyak pilihan memandangkan dorang offer Free Shipping. Anda boleh klik gambar produk dan View details untuk Add To cart. Pastikan anda register dulu ya.

Boleh pilih untuk tebus menggunakan points sahaja atau points ditambah dengan cash.

Memandangkan di Sabah ni tempat yang boleh tebus points tidak banyak, teruslah saya tebus points saya di sini dengan 1 unit kipas kecil jenama Mastra. Dapatlah Free shipping, Alhamdulillah. Delivery Service pun ok. Saya tebus Jumaat minggu lepas dan dapat Isnin kelmarin.

Pihak Superbuy juga akan email anda confirmation Email, Receipt serta Tracking No untuk tujuan pemeriksaan status barang yang dihantar.

Oklah kan, dapat kipas percuma. Saya mau bagi percuma tu. Hehe.. Lepas ni, mahu kumpul lagi points banyak-banyak. Supaya dapat tebus yang lagi best. 🙂 Ok, enjoy your FREE SHOPPING!

Apa yang boleh ditebu di dalam Superbuy

Apa yang boleh ditebuS di dalam Superbuy

Share

WElCOME TO WORDPRESS! HIJRAH DI TAHUN BARU

Salam sejahtera semua. Alhamdulillah.. Akhirnya, selesai registration blog saya ini ke WordPress. Uhhh.. Berdebar jugala. Sebab, ini merupakan satu langkah besar bagi saya. Yalah, dulu di blogspot dan berpindah ke satu hosting yang memang berbeza dari blogspot

Kena belajar semula sesuatu yang baru dan sesuatu yang saya asing saya kira. Macam bermula dari 0 semula :). Doakan saya berjaya ya. dan doakan saya berjaya kekalkan ranking blog ni dalam Google dan Search Engine yang lain

Perasaan saya sekarang macam muka budak-budak dua orang ni. 1 muka yang berfikir kena work hard dan satu lagi excited untuk belajar sesuatu yang baru :)

Perasaan saya sekarang macam muka budak-budak dua orang ni. 1 muka yang berfikir kena work hard dan satu lagi excited untuk belajar sesuatu yang baru 🙂

Oh,ya. Jika anda pun terfikir untuk menggunakan WordPress seperti saya, anda boleh hubungi Encik Mohd Hadihaizil Din ini melalui FB beliau atau melalui saleiz.com dan eizil.com. Beliau merupakan seorang Web Developer dan telah banyak membina sistem-sistem online dan merupakan salah seorang tenaga pengajar Akademi Denaihati.

Dan juga, belilah sekali domain name bagi blog anda. Domain blog ni penting. Sangat penting sebab satu hari nanti ia akan jadi branding kepada blog anda :). Bayarannya RM35 setahun

And, anything kamurang boleh contact saya melalui;

Fb : Aryn Fadz Lee

Call/Msg/Whatsapp : 016-587 9882

Ok, sehingga bertemu di entry yang akan datang. Mau explore dulu WordPress ni. Jangan hairan a kalau blog saya ni masih serabut. Still under renovation. Hehe..:)

Share