Archive | October 2014

SELAMAT TAHUN BARU HIJRAH 1436

Alhamdulillah.. Tidak lama lagi kita akan masuk ke tahun baru Islam.. SELAMAT TAHUN BARU HIJRAH saya ucapkan buat semua. Moga tahun ini akan jadi lebih baik daripada tahun-tahun sebelumnya

Jom.. Masih sempat baca doa akhir tahun ni. Nanti lepas maghrib sudah masuk Awal tahun

doa awal akhir tahun hijrah

Doakan saya ya. Moga azam saya tahun ni akan tercapai dengan izinNya.. Amin Ya Rabbil Alamin.. MOGA TAHUN BARU HIJRAH INI KAMI AKAN MENJADI MASTER COORDINATOR DALAM SHAKLEE. AMINNN..

Jangan lupa, selepas berdoa Doa Awal Tahun Hijrah tu, doa dan minta dengan Allah apa yang kita hajatkan untuk tahun baru ni. InshaAllah, Allah akan permudahkan.. Amin..
Share

PUTIHKAN KULIT DENGAN SELAMAT DAN BERKESAN

Putihkan kulit dengan selamat? Berkesankah? Mungkin itu yang berada di fikiran sesiapa pun bila taip ‘PUTIHKAN KULIT’ dan jumpa entry ni. Well.. Saya berani tulis berkesan sebab ia terbukti. Jom tengok testimoni-testimoni ni dari sahabat-sahabat saya

ESP SHAKLEE


Ini memang kisah real. Anda boleh browse FB pemilik gambar ni FneyMwnoa eojs. Beliau merupakan pengguna dan kini merupakan Pengedar Sah Shaklee. Dan pengamal ESP tegar..

Dan testimoni dari seorang sahabat saya lagi..

testimoni esp



Alhamdulillah, semakin ramai pengamal suplemen Shaklee yang berpuashati dengan hasilnya. Kalau mahu putihkan kulit, anda boleh cuba dengan ambil ESP SHAKLEE dulu. Tapi konsistenkan ya.. Dan anda akan nampak hasilnya lama-kelamaan.

Macammana ESP ni boleh tolong putihkan kulit?

Ok, begini..

ESP merupakan minuman protein Shaklee. Protein merupakan makanan kepada sel. Pengambilannya secara konsisten membantu sel-sel kulit kita menjadi semakin sihat. Sel kulit kita akan bertukar ganti pada setiap 21 hari. Setiap kali pertukaran ini berlaku, sel kulit baru akan duplicate sel kulit lama. Sebab tu, kalau kulit kita bermasalah, masalah itu akan berulang kerana sel kulit baru masih duplicate sel kulit lama yang tidak sihat itu. So, bila kita ambil ESP perlahan-lahan sel kulit kita akan menjadi semakin sihat kerana mendapat bekalan protein yang baik, lengkap dan mencukupi. Jadi, setiap kali sel kulit bertukar, ia akan duplicate sel kulit lama yang semakin sihat kerana mengambil ESP. Apabila sel kulit sihat, kulit pun akan semakin sihat. Penyebab masalah kulit menjadi gelap akan lama-kelamaan hilang 🙂

Dan, Of Courselah sebab dia ni adalah susu, memang susu bagus untuk putihkan kulit. Dah warna dia pun putihkan 🙂

So, jom grab peluang keemasan semasa PROMOSI ESP BELI 6 PERCUMA 1. Memang tidak rugi beli ESP bulan ini sebab anda akan dapat result yang memuaskan di samping harga yang berbaloi. Mahu beli 1 tin sahaja? Boleh.. Hubungi saya terus!

jadi ahli shaklee
HUBUNGI SAYA TERUS JIKA ANDA BERMINAT!

Saya merupakan Pengedar Shaklee di  Kota Kinabalu, Papar, Beaufort Sabah, Sarawak serta seluruh Malaysia. Hubungi saya sekiranya anda perlukan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee atau tentang isi penulisan saya di blog ini di talian berikut;


Call/Msg/Whatsapp : 016-587 9882
Email : arynfadzlee@gmail.com
Share

HILANGKAN PARUT JERAWAT DENGAN SET PUDAR JERAWAT SHAKLEE

Ahad lepas kami sekeluarga menghadiri Master Celebration Master Aya Chalo dan Shamsul di Pan Pacific Sutera Harbour, Kota Kinabalu. Selain berjumpa dengan keluarga Shaklee saya, kami juga masing-masing bercerita tentang perubahan yang dirasai setelah mengamalkan Shaklee.

Paling buat saya kembang hati bila sahabat tegur  muka saya yang lebih halus dan glowing.. Hihi.. Saya sendiri akuinya sebab saya sendiri perasan setelah beberapa kali mengambil Vivix, tekstur kulit saya lebih lembab, cantik dan sihat. Saya juga dapat lihat yang liang roma kulit muka saya mengecil dan badan lebih bertenaga.

ejen shaklee kk
Bersama adik-beradik Shakleeku, Kak Line. Masa ni kami berwefie di Shaklee Branch Kota Kinabalu minggu lpeas

ejen shaklee sabah
Gambar di Master Celebration Master Aya


Bagaimana Vivix membantu mencantikkan muka?

Vivix ni adalah suplemen Shaklee yang mempunyai fitonutrien proprietari dan resveratol yang mana gabungan kedua-dua komponen ini membantu melambatkan mekanisma utama penuaan selular. Atau dalam bahasa mudah, buat kita nampak awet muda dan leih muda dari usia sebenar.

Ramuan-ramuan Vivix iaitu Muscadine Grape, Purple Carrot, Elderberry dan Polygonum Cuspidatum merupakan ejen-ejen yang mengaktifkan pengawalan utama genetik.  Pengawalan utama genetik inilah yang mengawal kemerosotan yang terjadi di  dalam badan. Ramuan-ramuan semulajadi Vivix ini juga membantu menggalakkan biogenesis iaitu pembentukan baru Mitochondria  untuk meningkatkan tahap tenaga di dalam sel. Mitochondria ini adalah penjana tenaga di dalam sel yang bertugas menghasilkan tenaga yang kita perlukan. Apabila usia meningkat, kecekapan Mithichondria ini akan menurun dan ini juga menyebabkan fungsi sel menurun.

Ia akan membuatkan kita cepat berasa letih dan penat. Akan tetapi bila kita mengamalkan Vivix, badan kita akan rasa lebih bertenaga. Bila badan bertenaga, kita tidak mudah stres dan jatuh sakit. Jadi, kita lebih gembira, cantik dan bahagia 🙂

vivix shaklee
Vivix yang buatku tersenyum 🙂


Selain itu juga, saya juga amalkan ESP, SR Vit C, B Coplex dan Vita-E Complex bagi membantu mengurangkan parut-parut jerawat dan mengecilkan liang roma muka.

Dulu, masa sekolah menengah saya pernah dilanda masalah jerawat yang teruk setelah menghadiri 1 perkhemahan. Ketika itu, dek tidak tahan melihat jerawat di muka saya yang sangat-sangat ‘berisi’, mummy saya memicit jerawat tersebut satu persatu. Ini menyebabkan liang roma kulit muka saya menjadi besar dan ia kekal sehingga saya dewasa.

set pudar jerawat
SET PUDAR JERAWAT
Akan tetapi sejak saya amalkan keempat-empat suplemen ini bermula tahun lalu secara konsisten, nampak kulit muka saya berubah secara perlahan-lahan. Sebelum itu, kulit saya kusam dan nampak tidak bermaya. Tetapi kini semua orang menegur saya semakin gorgeous walaupun baru bersalin anak ke-3! 🙂

Ok.. Bagaimana Set Pudar Jerawat ini membantu saya?

1) ESP
Soya memang terbukti mampu membantu mencantikkan kulit. Selain itu, soya yang berwarna putih ini juga dikatakan mampu membuat kulit lebih putih. Dan saya sangat-sangat setuju dengan itu. Ia ternyata berkesan dengan saya!

Ingatkah anda pada tahun lepas yang kecoh di media sosial tentang Vitamin Cyang dikatakan mampu membuat kulit wajah berseri-seri dan cantik. Vitamin C adalah vitamin yang membantu membentuk kolagen kulit. Pengambilannya secara konsisten mampu membantu kulit lebih bertenaga dan sihat. Juga mengecilkan liang roma muka

Vita- E adalah suplemen yang mampu mengurangkan parut-parut jerawat. Vita- E Shaklee dengan grape seed ini juga dikatakan mampu membantu mengurangkan masalah jerawat di muka

Rata-rata wanita yang bertudung  mengalami masalah tona kulit tidak sekata. Ini kerana kawasan muka yang diliputi dengan tudung tidak terdedah kepada matahari. B-Complex Shaklee ini mampu menyelesaikan masalah ini jika diambil secara konsisten.

Cubalah jika anda ingin kan kulit yang cantik tanpa sebarang suntikan atau bahan kimia yang menakutkan. Tapi kena ingat ya. Kena komsisten untuk dapatkan hasil terbaik. Saya  sendiri mengamalkan sejak setahun lepas. Jadi tidak hairanlah kulit jadi cantik mulus kan 🙂

ahli shaklee
Hubungi saya terus jika anda berminat!


Saya merupakan Pengedar Shaklee di Sabah, Sarawak serta seluruh Malaysia. Hubungi saya sekiranya anda perlukan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee di talian berikut;


Call/Msg/Whatsapp : 016-587 9882
Email : arynfadzlee@gmail.com
Share

PETUA PUDARKAN PARUT JERAWAT

Sebenarnya ada beberapa cara yang saya dengar dan baca tentang cara untuk pudarkan parut jerawat

Salah satunya adalah menggunakan lendir daun lidah buaya. Cari daun lidah buaya dan belah. Selepas itu, ambil lendirnya dan letakkan di seluruh muka. Sebaiknya biarkan semalaman dan bilas keesokan harinya. Cara ini dikatakan mampu membantu memudarkan parut jerawat dan mengecilkan liang roma muka.

Saya teringat satu cara yang sahabat saya kongsikan. Sahabat saya ini orangnya cukup manis, berkulit putih dan memang tiada langsung cela jerawat atau jeragat. Ketika itu kami berada di sekolah menengah. Kerana kagum akan kulitnya yang cantik, saya lantas bertanya apakah rahsia kulit cantik beliau.

Sebelum itu, saya ingin titipkan Al-Fatihah buat arwah sahabat saya ini. Kerana beliau telah pergi menghadap Illahi beberapa tahun lepas. Terima kasih sahabatku arwah Salfarina Luqman kerana tips mu ini. Sesunguhnya saya merindui senyuman yang selalu manis itu sahabat 🙁 . Marilah kita sama-sama sedekahkan Al-Fatihah buat beliau.

Arwah Sal berasal dari ranau. Setiap kali dia senyum, hati saya memang cair melihatnya. Berkulit putih dan berlesung pipi. Lantas, beliau berkongsi tips menghilangkan jerawat beliau dengan saya.

Mula-mula sediakan air panas di mangkuk. Selepas itu, panaskan muka di atas air panas itu. Macam buat sauna muka. Sebaiknya bungkus muka dengan kain semasa membuat sauna muka ini agar haba air panas itu tidak cepat sejuk. Biarkan muka anda bersauna selama beberapa minit. Anda akan terasa panas sedikit. Biarkan sehingga muka anda berpeluh. Proses ini membantu liang-liang roma muka anda terbuka. Selepas muka berpeluh dengan banyak, cuci muka denga air biasa. 

Selepas itu, ambil putih telur dan lumurkan di selurah muka seperti Mask. Setelah beberapa minit, putih telur di muka akan menjadi keras. Jadi, anda dinasihatkan untuk tidak bercakap agar memastikan proses merapatkan liang roma muka ini berjalan dengan lancar.



Sekiranya anda boleh bertahan, anda boleh melakukannya sebelum tidur dan bilas muka keesokan harinya. Tapi sekiranya tidak dapat bertahan, anda boleh cuci muka selepas beberapa jam.

Saya telah mencubanya dan selepas itu kulit saya rasa lebih segar dan rasa tegang. Mungkin sebab pakai Mask putih telur tu tadi.. 🙂 

Selain itu, amalkanlah membaca Al-Fatihah dan niatkan agar wajah kita selalu sihat dan ceria. Selepas membaca al-Fatihah, hembuskan pada tangan dan sapukan pada muka. InshaAllah

Saya juga suka cadangkan kawan-kawan untuk mengamalkan SENYUM SELALU. Muka yang murung akan menyebabkan kita kelihatan lebih tua dari usia sebenar. Berfikiran positiflah selalu agar hidup kita lebih ceria dan tidak stres. Ingat ya, stres antara penyumbang kepada masalah kulit muka.

Anda juga boleh mengamalkan Set Kecantikan Shaklee bagi membantu mengurangkan parut jerawat di muka ini. Ikuti entry saya selepas ini mengenai SET KECANTIKAN ATAU SET PUDAR JERAWAT SHAKLEE INI

Saya merupakan Pengedar Shaklee di Sabah, Sarawak serta seluruh Malaysia. Hubungi saya sekiranya anda perlukan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee atau apa sahaja berkaitan penulisan saya di dalam blog ini di talian berikut;
Call/Msg/Whatsapp : 016-587 9882
Email : arynfadzlee@gmail.com
Share

KENAPA SAYA SUKA TULIS BLOG

KENAPA SAYA SUKA TULIS BLOG??? Hihi.. Suka tajuk ni sangat-sangat. Ok, ini adalah tajuk bagi CABARAN BLOGGING 30 HARI 30 POST Group Great Men and Moms Inside ( GMI)  Shaklee kami.. Suka tajuk ni sebabnya saya memang suka tulis di blog. Blog bagi saya bukan sahaja tempat saya berurusniaga, ia juga tempat saya berkongsi ilmu dan yang paling penting ia juga tempat saya menyimpan kenangan. Yalah, manalah tahu kot-kot satu hari nanti memori hp hilangkah, mau refresh-refresh ilmu dulu-dulu ka, boleh buka blog balik untuk baca dan tengok gambar-gambar semula. Sebab dia tidak akan hilang melainkan saya yang buangkannya 🙂

Antara sebab saya suka menulis di blog adalah kerana saya memang suka menulis. Buat sesiapa yang mengikut perkembangan saya di FB, mungkin sudah mengetahui yang saya sekarang tengah BERCUTI TANPA GAJI selama tiga bulan. So, selama tiga bulan, actually sebenarnya sejak daripada berpantang lagi saya mula aktifkan diri saya dengan berblogging semula. Jadi macam satu kewajipan sudah mengupdate blog ni. Kalau 1 hari tidak update, macam tidak senang rasanya. Hihi..Dulu-dulu update pasal Shaklee sahaja, sekarang saya masukkan kisah kehidupan kami yang banyak beruah setelah bersama Shaklee 🙂

And for info, saya sebenarnya seseorang yang suka bercakap. Haha.. Saya seronok meluahkan idea saya. Thats why blog ni bagi saya adalah satu medium saya menyampaikan idea-idea saya ni. Dulu-dulu masa sekolah, saya ni selalu ikut Pertandingan Reka Puisi, Sajak, pantun dan pernah menulis suka-suka cerpen-cerpen untuk tatapan sendiri. Kira orang-orang bahasalah. Rindu mau tulis puisi. Lama sangat dah tinggalkan hobi yang satu ni 🙂

Ok.. Mau bagi satu puisi untuk kamurang..

INDAHNYA MENULIS KERANA ALLAH

Aku menulis kerana cinta
Aku menulis kerana sayang
Aku menulis kerana kasih 
dan  Aku menulis kerana Allah

Indahnya menulis kerana Allah
Indahnya menulis kerana cinta
kerana cinta hadirnya suka
kerana suka wujudnya sayang

Sayang perhubung silaturrahim
Dari mata turun ke hati
dari hati bersinar cahaya
Dakwah tersebar dek kerana sebuah bicara

Ikhlas menjadi sebuah tiang
Tiang penanda ke arah kasih Illahi
Memberi dengan sepenuh hati
Moga diberkati

Salam sayang dari saya untuk semua yang sudi membaca di blog ini.. 🙂

Saya merupakan Pengedar Shaklee di Sabah, Sarawak serta seluruh Malaysia. Hubungi saya sekiranya anda perlukan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee di talian berikut;

Call/Msg/Whatsapp : 016-587 9882
Email : arynfadzlee@gmail.com
Share

CARA-CARA SOLAT DHUHA

Solat Dhuha merupakan Solat Sunat yang dilakukan sewaktu waktu Dhuha. Ia boleh dilakukan selepas waktu solat sunat Israk bermula sekitar jam 6.30 pagi ( waktu di sabah) dan hinggalah gelincir masuk waktu Solat Zohor ( setengah jam sebelum Solat Zohor) 

Solat Dhuha ini sangat-sangat dianjurkan untuk diamalkan memandangkan solat sunat ini merupakan antara solat yang mendekatkan kita kepada Allah dan solat yang mengingatkan kita bahawa Allah itu pemberi rezeki.Antara fadhilat mengerjakan Solat sunat Dhuha adalah dimurahkan rezeki, dipermudahkan urusan dan diberi ketenangan jiwa.

Sabda Rasulullah (S.A.W)

Wahai anak Adam! Janganlah sekali-kali kamu malas mengerjakan empat rakaat Solat Dhuha, maka akan aku cukupkan keperluanmu sehingga waktu petang

Hadis Riwayat Al-Hakim dan At- Tabrani 

CARA -CARA MELAKUKAN SOLAT SUNAT DHUHA adalah;

Bilangan rakaat : 2 hingga 12 rakaat ( 2 rakkat 1 salam)

Lafaz dan niat;


Sahaja aku solat sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Taala

Dianjurkan untuk membaca Surah ini ketika solat;


1) Selepas membaca Al-Fatihah pada rakaat pertama, baca ayatul Kursi sebanyak 7 kali

2) Selepas membaca Al-Fatihah pada rakaat ke-2, baca Surah Al-Ikhlas 11 kali


Kaedah bacaan surah-surah di atas tidaklah dimestikan. Sekiranya tidak hafal surah-surah itu, bolehla kita membaca mana-mana surah yang anda hafal.



Baca ketika sujud yang terakhir sebanyak 3 kali;

doa sujud solat dhuha

Selepas memberi salam, bacalah tasbih di bawah sebanyak 10 kali;

Subhanallah Walhamdulillah Wala Ilaha Ilallah Wallau akhbar, Wala Haula wala quata illa billahil aliul azim adada halqillah wa badawama mulkullah

Selepas itu bacalah doa ini;

Doa Solat Dhuha
Doa Solat Sunat Dhuha


Sebagai permulaan boleh lakukannya 2 rakaat terlebih dahulu dan konsistenkannya.

Jika tidak sempat melakukannya pada waktu Dhuha, dianjurkan untuk membaca doanya.

Saya merupakan Pengedar Shaklee di Sabah, Sarawak serta seluruh Malaysia. Hubungi saya sekiranya anda perlukan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee atau apa sahaja berkaitan penulisan saya di dalam blog ini di talian berikut;

Call/Msg/Whatsapp : 016-587 9882
Email : arynfadzlee@gmail.com

Share