Archive | July 2013

Kelebihan Surah Al-Waqiah

Salam dan selamat pagi semua.. Entry pagi ni lain ckit.hihi..kenapa? Sebab saya sangat suka amalkan Surah Al-Waqiah ni setiap hari dan saya percaya dengan berkongsi kelebihan dan kebaikan mengamalkan Surah ini, Saya dapat membantu ramai orang terutama sekali yang mempunyai hajat seperti ingin murah rezeki, dikurniakan zuriat, mengurangkan migrain dan banyak lagi..

Surah Al Waqiah
Surah Al- Waqi’ah yang bermaksud Hari Kiamat

Surah Al-Waqi’ah adalah surah yang ke-56 dalam Al-Quran, terletak pada juzuk ke 27 dan terdiri dari 96 ayat. Surah yang diturunkan selepas Surah Taahaa ini dinamakan dengan Al-Waaqi’ah (Hari Kiamat), diambil dari perkataan Al-Waaqi’ah yang terdapat pada ayat pertama. Di dalam surah Al-Waqi’ah ini menerangkan tentang hari kiamat, balasan yang diterima oleh orang-orang mukmin dan orang-orang kafir. Diterangkan pula penciptaan manusia, tumbuh-tumbuhan, dan api sebagai bukti kekuasaan Allah dan adanya hari kebangkitan.


Dengan membaca surah al-Waqiah dalam aspek jiwa, jiwa akan menjadi lebih tenang. al-Quran dapat mengubah peribadi seseorang manusia daripada negatif kepada positif sekiranya diamalkan dengan cara istiqamah dan tawaduk. Surah al-Waqiah yang dibaca mampu merawat jiwa yang gelisah menjadi tenang, fikiran yang kacau menjadi rapi dan tersusun.

Selain itu, antara kelebihan surah ini adalah :

1.  Dengan mewiridkan surah Al-Waqiah sebagai bacaan rutin setiap hari dan malam, maka Allah menjauhkan kefakiran selamanya. Sa’ad Al Mufti mengatakan, bahawa hadis ini sahih.
Rasulullah SAW bersabda:
“Sesiapa (membiasakan) membaca surah Al-Waqiah, maka ia tidak akan kefakiran selamanya.”
 .
2.  Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa membaca surah Al-Waqiah setiap hari, ia tidak akan ditimpa kefakiran.”

3.  Daripada Ibnu Mas’ud r.a., Rasulullah SAW bersabda:  “Sesiapa membaca surah Al-Waqiah setiap malam, maka dia tidak akan ditimpa kesusahan atau kemiskinan selama-lamanya.” (HR: Al- Baihaqi)

4.  Rasulullah SAW bersabda:  “Ajarkanlah surah Al-Waqiah kepada isteri-isterimu. Kerana sesungguhnya ia adalah surah Kekayaan.” (Hadis riwayat Ibnu Ady)

5. Bila kita biasakan membaca surah ini setiap malam satu kali, maka dijauhkan dari kemiskinan selamanya

6. Bila ia dibaca 14 kali setiap selesai Solat Asar, maka orang yang membacanya itu akan memperoleh kekayaan yang melimpah ruah

7. Jika ia dibaca sebnayak 41 kali dalam satu majlis ( sekali duduk),Insha Allah ditunakan segala hajatna khususnya yang berkaitan dengan rezeki

8. Supaya menjadi orang kaya yang sentias bersyukur, amalkan membca surah ini sebanyak 3 kli selepas solat subuh  dan 3 kali selepas solat Isyak . InshaAllah tidak akan berlalu masa setahu itu melainkan ia akan dijadikan seorang hartawan lagi dermawan

Inshaallah..sama-samala kita amalkannya seikhlas hati ya..bukan kerana ingin dimurahkan rezeki semata-mata. Sesungguhnya amalan yang ikhlas itu yang mampu menarik perhatian allah kepada kita dan seterusnya mudah untuk Allah makbulkan doa kita itu.. amin Ya Rabbal Alamin
Share

Cara-cara Meningkatkan Kesuburan Suami Isteri

Tahukah anda tahap kesuburan pasangan suami isteri antara faktor penting merangsang peluang untuk menimang cahaya mata. Jika anda masih belum dikurniakan anak, berikut adalah beberapa cara untuk tingkatkan kesuburan suami isteri;

1. Kurangkan berat badan


Anda mahupun suami yang mungkin mengalami masalah kegemukan perlu menurunkan berat badan beberapa bulan sebelum merancang untuk hamil dengan serius.

2. Rajin bersenam

Tingkatkan kekerapan bersenam dengan melakukan aktiviti-aktiviti fizikal yang mudah seperti joging, berenang dan seumpama dengannya.

3. Hadkan pengambilan kafein

Produk makanan dan minuman yang mengandungi kafein perlu dikurangkan. Hal ini kerana kafein yang banyak di dalam darah akan mengurangkan penghasilan hormon kesuburan.

husband and wife

4. Ambil makanan yang  kaya dengan mineral

Makan lebih banyak tiram, ikan sardin, udang. Pengambilan ayam dan daging yang tidak berlemak, keju, telur, beras perang elok diamalkan bagi meningkatkan penghasilan sperma.

5. Elakkan makanan berproses

Makanan yang diproses mengandungi kurang vitamin dan mineral. Sebaliknya ia mempunyai lebih tinggi kalori yang boleh mengganggu tahap kesuburan diri. 
Saya merupakan Pengedar Sah Shaklee di kawasan Kota Kinabalu, Papar, Beaufort dan seluruh Malaysia. Hubungi saya sekiranya anda perlukan konsultasi berkaitan produk Shaklee. 
Call/Msg/Whatsapp : 016-587 9882
FB: Aryn Fadz Lee
FB Page : Vitaminku Sefamilee
Email : kawan_sya@yahoo.com

Share

SET IBU MENGANDUNG TRIMESTER KE-2 DAN KE-3 BUAT IBU LEBIH BERTENAGA MENJELANG KELAHIRAN

Salam Ahad semua.. Terkejar-kejar saya untuk update blog since agak sibuk dengan kerja d ops..balik di rumah pula, petang da ready untuk memasak untuk keluarga. Da siap berbuka ready untuk solat Maghrib..dan kebiasaannya da selesai Solat sambil tunggu isyak confirm budak botak 2 orang tu da serbu nak menyusu.. Itulah cabarannya kan.. Cabaran menjadi seorang ibu, ibu yang mengamalkan fully breastfeed, tanderm nursing and Natural Parenting memang bukan sesuatu yang mudah.

Pengambilan makanan yang seimbang ketika hamil sangat penting kerana nutrisi lengkap diperlukan bukan sahaja buat ibu malahan buat bayi yang sedang di dlam kandungan si ibu

Di awal usia kehamilan, biasanya doktor anda akan mewajibkan pengambilan asid folik. Kenapa? Kerana pengambila asid folik yang mencukupi akan membantu melindungi bayi yang dikandung daripada kecacatan saraf tunjang. Terbaik,
Selain itu, pengambilan kalsium. iron (zat besi) dan DHA juga penting ketika hamil. Para ibu boleh mendapatkannya melalui amalan pemakanan yang seimbang atau melalui pengambilan vitamin khusus untuk wanita hamil

SET IBU HAMIL TRIMESTER 2 DAN 3
SET IBU HAMIL TRIMESTER 2 DAN 3


Inilah vitamin-vitamin yang sesuai diambil ole ibu hamil atau ibu mengandung bagi mempastikan ibu dan anak mendapat khasiat terbaik dan secukupnya ketika anak dalam kandungan. SET IBU MENGANDUNGI TRIMESTER KE-2 DAN KE-3 ini membantu ibu-ibu agar lebih bertenaga menjelang kelahiran, tidak mengalami kekejangan atau kebas-kebas badan dan sentiasa sihat. 


Set ini terdiri daripada;

1) VITA-LEA
– Membantu bekalkan vitamin dan mineral yang diperlukan oleh ibu dan bayi

2) B COMPLEX DENGAN FOLIK ASID
– Membantu melindungi bayi daripada kecacatan saraf tunjang

3) CHEWABLE VITA C
– Membantu melengkapkan nutrisi dalam badan ibu agar tidak mudah sakit

4) OSTEMATRIX
– Kalsium Shaklee yang mana mempunyai Vitamin D yang membantu penyerapan kalsium terus ke tulang

5) OMEGAGUARD
– Membantu perkembangan otk bayi agar lebih cerdas

Hubungi saya sekiranya anda memerlukan maklumat lanjut. Konsultasi percuma dan HARGA ISTIMEWA sentiasa ada untuk pelanggan online kami.

Call/Msg/Whatsapp : 016-587 9882
FB : Aryn Fadz Lee
FB Page : Vitaminku Sefamilee
Email : kawan_sya@yahoo.com
Share

GLA COMPLEX SHAKLEE MEMBANTU KESUBURAN WANITA YANG INGIN HAMIL

Salam Ahad semua.. Masuk hari ke-5 kita berpuasa kan.. Alhamdulillah saya semakin bersemangat since memang excited sambut Ramadhan kali ni.. Tiada muntah-muntah macam pengalaman tahun pertama mengandung dan tiadalah kasi biar hubby sorang-sorang makan macam tahun lepas sebab berpantang.. hihi..

Ok2, kita stop dulu.. Melalut-lalut da saya.. Ok, untuk pengetahuan semua, produk promosi Shaklee bulan ini adalah GLA COMPLEX.. Apakah GLA COMPLEX ini? Kenapa dikaitkan dengan kesuburan?
GLA COMPLEX
GLA COMPLEX

Inilh dia GLA Complex tu.. Kenapa ia dikaitkan dengan kesuburan wanita..jom baca kawan-kawan ^_^;

Kebanyakan GLA( GAMMA-LINOLENIC ACID) yang wujud dipasaran dihasilkan daripada Evening Primrose Oil (EPO). Manakala GLA Complex shaklee pula diekstrak dari borage yang mengandungi lebih 2 kali ganda GLA dalam EPO. Borage juga adalah 3 kali lebih dari segi bioavailabiliti dan 3 kali lebih berkesan dari EPO.
Setiap kapsul mempunyai lebih 300mg GLA yang mana ia adalah sumber terbaik Omega-6. Ia telah digabungkan dengan minyak sunflower dan Vitamin E untuk meningkatkan keberkesanan dan kestabilannya. Kesegaran dan keberkesanannya terpelihara oleh Shaklee Guard, anti-oksidan semulajadi.

GLA digunakan oleh rawai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan . Ia merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin- bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawal atur proses-proses badan yang normal. GLA Complex mengandungi minyak benih bunga matahari yang merupakan satu lagi sumber asid lemak Omega-6. Ia mengandungi Vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memeihara integriti sel. Kiranya kalau kita ambil GLA Complex hormon kita akan stabil, bila hormon stabil kitaran haid akan teratur.. So, bila teratur lebih subur lah kiranya.. So, lebih mudah mau concieve. Insha Allah..

Antara kebaikan dan kelebihan GLA  Shaklee ini adalah;
1) Membantu kesuburan isteri
2) Membantu mencantikkan kulit
3) Menstabilkan hormon
4) Mengurangkan kegatalan atau keradangan akibat alergik
5) Membantu mengurangkan kolestrol
6) Membantu dan mengawal kitaran haid agar teratur atau stabil
7) Sangat sesuai untuk sesiapa yang mempunyai Diabetes

Saya sangat suka ambil GLA Complex masa hidung tengah gatal-gatal.. Since saya memang ada alergik dan resdung, GLA selalunya mengurangkan keradangan atau kegatalan tidak lama selepas saya mengambilnya.. Tidak perlu bergantung pada ubat yang mengandungi dadah bukan? 🙂

Hubungi saya sekiranya anda perlukan maklumat lebih lanjut mengenai GLA Complex ini. Jangan segan silu untuk terus hubungi saya melalui cara berikut;
Call/Msg/Whatsapp : 016-587 9882
FB Page  : Vitaminku Sefamilee
FB Profile : Aryn Fadz Lee
Email : kawan_sya@yahoo.com

Oh, ya! Sempena Julai ini, ada HARGA ISTIMEWA menanti sesiapa yang inginkan GLA COMPLEX ini.. So, hubungi kami segera! Promosi sehingga penghujung Julai sahaja! 
Share

SET RAMADHAN SHAKLEE BANTU KEKAL BERTENAGA SEPANJANG RAMADHAN

Salam semua.. Ramadhan in da corner..so excited untuk bertemu Ramadhan since rasa boleh full puasa tahun ni.. Dan yang paling best, dapat berpuasa bersama-sama budak kecik 2 orang tu.. Tahun lepas saya melahirkan yang no 2 tu, so orang berpuasa saya berpantang la pula. Jadi tahun ni mau puasa sekali dengan suami…. Semangatnya!! hihi..

Ok, since tahun ni saya berpuasa dengan menyusukan kedua-dua anak saya, saya amat-amat perlukan suplement yang boleh bantu saya lebih bertenaga dan tidak cepat penat.. Bagi ibu menyusu, anda pun boleh cuba yang ni..

SET RAMADHAN
SET RAMADHAN ATAU SET PUASA GANTI MEMBANTU IBU TIDAK MUDAH LETIH SEHINGGA MENGGANGGU PENGHASILAN SUSU IBU

SET RAMADHAN ATAU SET PUASA  ini terdiri daripada;

1) Energizing Soy Protein
– Merupakan satu-satunya produk di dalm pasaran yang menjamin peyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Ia turut diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Sangat sesuai untuk semua peringkat umur dan kandungan Indeks Glisemik (G.I) yang rendah iaitu 39, menjadikan ia sangat sesuai untuk penghidap kencing manis

2) Meal Shakes
– Nutrisi Lengkap yang menyediakan 24 jenis vitamin, mineral dan zat yang diperlukan oleh badan. Ia juga kaya dengan protein yang membantu pembinaan sel-sel kulit, kuku, rambut, darah, imun dan lain-lain

3) Performance Drink
– Meningkatkan daya ketahanan badan dengan memberikan tenaga kepada otot dan sel dengan cepat, menggantikan air yang hilang sewaktu latihan fizikal, meningkatkan daya tahan otot dan memanjangkan waktu latihan tanpa mencederakan tubuh

Gabungan ketiga-tiga suplemen ini pabila digaul bersama, membantu mengekalkan tenaga agar kita tidak mudah letih dan cepat berasa tidak bermaya ketika berpuasa. Gabungan lengkap vitamin , mineral serta zat ini juga mampu membantu kita agar bertahan sehingga berbuka . Bagi ibu-ibu yang menyusukan atau mengandung, sangat  sesuai mengambil gabungan suplement ini agar tidak mudah letih. Ingat ya ibu, keletihan semasa berpuasa boleh menyebabkan kita stres dan menjejaskan penghasilan susu ibu. 

Dan, Allamdulillah.. Saya sudah mencubanya sebelum Ramadhan hari tu since saya mau ganti puasa. Dan apa yang saya perasan susu masih banyak dan saya bertenaga sepanjang hari 🙂 ..

Hubungi saya ya ibu-ibu, jika anda memerlukan KONSULTASI PERCUMA dan BILA-BILA MASA.. Saya sedia membantu anda;
Call/Msg/ Whatsapp : 016-587 9882
FB Page : Vitaminku Sefamilee
Email : kawan_sya@yahoo.com

Saya merupakan Pengedar Sah Shaklee di seluruh Malaysia. Jika anda inginkan maklumat lanjut tentang produk Shaklee, hubungi saya pada bila-bila masa 🙂
Share