Archive | June 2013

TIPS MEMULAKAN PENYUSUAN SUSU IBU

Salam Jumaat semua.. Saya hari ini sangat teruja untuk bercerita tentang tips dan cara memulakan penyusuan susu ibu. Ini kerana saya sangat gembira kerana sejak akhir-akhir ini semakin ramai sahabat saya ingin memperjuangkan penyusuan susu ibu. Satu keputusan yang bukan mudah lebih-labih sekiranya kurang mendapat sokongan keluarga dan orang sekeliling.

Saya sendiri tidak mendapat sokongan dari ibu saya bila saya mengambil keputusan untuk menyusukan anak dengan susu ibu sepenuhnya. Ketika itu, pengetahuan saya tentang susu ibu amat-amatlah kurang dan saya hanya mengetahui tentang Penyusuan susu ibu Eksklusif melalui majalah Pa&Ma. Dengan kurangnya sokongan keluarga, dengan ilmu di dada yang kurang, dengan stok susu yang saya tidak pernah disimpan saya berusaha mencari maklumat tentang penyusuan susu ibu sendiri.

Antara langkah-langkah yang saya ambil adalah;

1) Mencari maklumat lebih terperinci melalui internet
Saya berusaha mencari dan Alhamdulillah banyak sebenarnya blog dan laman web yang wujud yang menceritakan pengalaman ibu-ibu. Cuma mungkin di Sabah maklumat tentang Penyusuan Susu Ibu EKsklusif ini kurang mendapat liputan yang meluas

2) Belajar tentang cara-cara mengepam
Ada pelbagai cara untuk mengepam susu sama ada melalui Skin to Skin iaitu memerah menggunakan tangan atau menggunakan pam.

3) Belajar tentang cara-cara penyimpanan stok susu ibu atau Expressed Breast Milk ( EBM)
IBU PERLU DAN MESTI tahu tentang cara menyimpan stok susu ibu. Pastikan bekas yang digunakan adalah dari bekas yang bebas BPA. Alaa…banyak da supermarket jual Storage Bottle untuk susu ibu..hihi..

4) Ketahui cara untuk memanaskan EBM
Cara untuk memanaskan atau mensuamkan serta mencairkan EBM WAJIB diketahui oleh ibu kerana bila ibu balik bekerja, ibu perlu menerangkan bagaimana hendak memanaskan EBM kepada penjaga bayi nanti. Ibu juga perlu pastikan EBM yang telah dicairkan tidak disimpan semula di tempat sejuk beku kerana EBM yang dicairkan cuma boleh bertahan selama 24jam sebelum dipanaskan. Manakala EBM yang sudah panas atau suam hanya bertahan selama 2 jam untuk digunakan.

Spectra 3
Nila Spectra 3, pam elektrik yang saya gunakan sejak Furqan berusia 2 bulan sehingga kini.. Sudah 2 tahun lebih saya guna 🙂
Saya akan kongsikan lagi cara-cara menguruskan EBM dalam post saya yang seterusnya ok.. Yang penting ibu-ibu mesti KUAT SEMANGAT dan BERTAHAN walau apapun orang sekeliling katakan.. Kalau orang cakap bukan-bukan, kita senyum ja.. Dorang cakap macam tu sebab dorang kurang ilmu tentang kebaikan susu ibu.. 🙂

Hubungi saya pada bila-bila masa sekiranya anda perlukan bantuan atau konsultasi tentang pengurusan Susu Ibu atau tentang Suplement Shaklee yang saya ambil untuk maintainkan perjuangan Susu Ibu saya 🙂

Saya adalah Pengedar Sah Shaklee di kawasan Kota Kinabalu, Papar, Beaufort dan seluruh Malaysia. Hubungi saya sekiranya anda perlukan maklumat lanjut tentang produk Shaklee

Call/Msg/Whatsapp : 016-587 9882
FB Profile : Aryn Fadz Lee
FB Page : Vitaminku Sefamilee
Email : kawan_sya@yahoo.com
Share

VITAMIN E BANTU SEMBUH LUKA DI BIBIR ANAK

Selamat petang semua.. petang-petang ni teringat pula sya dengan si furqan anak pertama saya yang kini berusia 2 tahun 3 bulan.

Furqan adalah seorang yang suka main bola. Almaklumlah , babah dia suda train sejak dia baby lagi. Macam mana? Haha…dari kecik lagi babah dia suda belikan permainan bola, bawa Furqan tengok dia main bola,ajar Furqan macam mana tendang bola dan macam-macam lagila.

Dan kerana bola jugalah bibir Furqan luka hingga berdarah banyak n bengkak beberapa hari..huhu..

Nilah gambar bibir Furqan masa kejadian tu dan selepas saya amalkan Vitamin E dengan meletakkan sedikit di tempat luka di bibur dia tu. Alhamdulillah dalam masa seminggu luka dia sembuh dan xda kesan parut 🙂
Testimoni Vitamin E

Dan sesungguhnya walaupun sudah pernah merasa sakit kerana bermain bola Furqan masih minat mau main bola juga..oh anakku.. Ikutkan sajala walaupun dalam hati macam mau larang ja dia main bola lagi. Tapi takkan mau larang anak buat benda yang dia minatkan..hihi..

Jika anda perlukan maklumat lanjut tentang lebih banyak kebaikan Vitamin E Complex ini, hubungi saya segera! Konsultasi PERCUMA dan HARGA ISTIMEWA sentiasa ada untuk pelanggan online saya;

Call/Msg/Whatsapp : 016-587 9882
FB : Aryn Fadz Lee
FB Page : Vitaminku Sefamilee
Email : kawan_sya@yahoo.com
Share

MEMULAKAN MAKANAN PEJAL BUAT BAYI TERSAYANG

Keperluan makanan bayi memang berbeza dengan orang dewasa. Ini kerana bukan semua bayi dapat menerima perubahan pada makanan mereka dengan mudah.

Oleh itu, lakukan secara perlahan-lahan untuk memperkenalkan makanan pejal pada bayi anda mengikuti tahap usianya. Berkenalan dengan makanan pejal adalah proses yang mesti dilalui oleh semua bayi.

Kementerian kesihatan menyarankan supaya ibu menyusukan bayi sehingga berusia enam bulan dan memulakan makanan pejal setelah bayi berusia enam bulan.

baby eat apple
Terdapat beberapa perkara yang perlu ibu dan bapa ambil tahu sebelum memberi anak makan. Antaranya;

1) Pastikan bayi selesa
Bayi dipangku untuk memberi keselesaan semasa makan. Pastikan bahagian kepala ditinggikan supaya bayi dapat makan dengan baik. Gunakan bib dan letakkan bayi dlaam kerusi makan bayi setiap kali waktu makan tiba.

2) Makanan Sesuai
Pastikan makanan pertama lembut dan tidak berperisa. Lazimnya bayi baru menyukai bubur nasi dan puri sayur-sayuran dan buah-buahan yang dikisar halus. Elakkan makanan manis untuk si manja anda

3) Makanan tidak panas
Pastikan makanan tidak panas dan tidak sejuk. Cukup sekadar suam sahaja. Beri anak makanan sedikit demi sedikit. Ia mengajar anak menelan makanan.

4) Bersabar
Memberi suapan makanan kepada anak memerlukan kesabaran. Ini ada sesetengah bayi menunjukkan aksi menolak makanan kerana sukar menerima perkara baru

5) Jaga Kebersihan
Pastikan semua peralatan makanan bayi dicuci dengan bersih. Ia bertujuan untuk mengelak bayi sakit perut. Makanan bayi yang tidak habis harus terus dibuang


Saya merupakan Pengedar Sah Shaklee di kawasan Kota Kinabalu, Papar, Beaufort dan seluruh Malaysia. Hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi PERCUMA dari saya 🙂

Call/Msg/Whatsapp/Wechat : 016-587 9882
FB: Aryn Fadz Lee
FB Page : Vitaminku Sefamilee
Email : kawan_sya@yahoo.com
Share

MEAL SHAKES – SUPPLEMENT TERBAIK UNTUK ANAK TERSAYANG

Salam semua..hari semakin hari, makin semangat mau update blog lebih-lebih lagi bila cerita pasal Meal Shakes yang mana menyebabkan saya menjadi Pengedar Sah Shaklee. Hanya kerana risaukan Furqan yang tidak mahu langsung dan susah menjamah nasi, saya mencari-cari cara untuk naikkan selera makannya. Iyala, ibu mana yang tidak risau, anak yang selama ini berselera makan tiba-tiba menolak nasi dan cuma makan makanan ringan. LAgilah susah hati tengok yang dimakan adalah makanan yang tidak berkhasiat.. Dan akhirnya, saya bertemu dengan Meal Shakes.. 🙂

Ok, berbalik kepada Meal shakes. Untuk makluman ibu-ibu sekalian Meal Shakes merupakan makanan tambahan yang mempunyai 24 vitamin dan mineral. Selalunya anak-anak yang kurang selera makan ini kekurangan vitamin dalam badan mereka. Itulah sebab bila kita bawa anak seperti ini buat check up di hospital kerajaan mesti doktor bagi Multivitamin Appeton, kan? 🙂

Meal Shakes
Meal Shakes June Promosi Beli 6 Percuma 1
Bagaimana Meal Shakes membantu menaikkan selera makan anak kita? Ini jawapannya;

1) Meal Shakes Shaklee menyediakan hidangan lengkap dan asid amino serta nutrisinya mudah diserap untuk kegunaan seharian. 
 2) Ia diperbuat daripada bahan-bahan semulajadi- buah-buahan, sayur-sayuran, kacang soya, lactalbumin ( sejenis susu) dan lain-lain
3) Lactalbumin adalah bahan yang terbaik dan mengandungi organisma protein yang sangat berkualiti dan mudah diserap ke dalam sis tem tubuh dari penyakit bayi hingga ke orang dewasa. Kebiasaannya ia mengandungi pelbagai nutrisi seperti immunoglobulin, lactoferrin, bacteriolysin dan sebagainya.
4) Dihasilkan untuk semua golongan – bayi, pelajar, kanak-kanak membesar, ibu mengandung, para atlet, pengamal sayuran (vegetarian), orang sakit, orang yang sibuk bekerja atau orang yang mengambil makanan segera. Jika ibu mencari sarapan pagi yang berkhasiat, Meal Shakes adalah merupakan pilihan yang bijak 🙂

Pengalaman saya sendiri sejak mula bagi Furqan Meal Shakes, furqan mula berselera makan dan alhamdulillah sehingga kini kami tidak perlu risau lagi tentang Furqan yang tidak mahu makan. Malah sekarang, kami lagi kena tunggu dia habis makan kalau makan di restoran. ;)
Hubungi saya jka anda perlukan maklumat lanjut tentang Meal Shakes Shaklee atau produk Shaklee yang lain. Saya sedia memberikan konsultasi PERCUMA untuk anda.. 🙂

Call/Msg/Whatsapp/Wechat : 016-587 9882
FB : Aryn Fadz Lee
FB Page : Vitaminku Sefamilee
Email : kawan_sya@yahoo.com
Share

BAGAIMANA DAN KELEBIHAN MENJADI AHLI SHAKLEE

Salam semua dan selamat pagi..

Alhamdulillah, semakin ramai yang menyedari kebaikan produk dan Suplement Shaklee sehingga mereka sukarela ingin menjadi ahli atau Pengedar Sah Shaklee. Semuanya kerana mereka sendiri merasa kehebatan produk-produk Shaklee ini sampai mereka sendiri berfikir untuk menjadi ahli. Dan Alhamdulillah , ada yang mula-mula jadi ahli untuk nak dapatkan harga ahli tapi lepas tu mau buat secara serius biz Shaklee ni sebab melihat sendiri kehebatan keluarga Shaklee kami yang sudah melahirkan Master-Master yang hebat dan menjana 6 angka pendapatan padahal mereka cuma seorang surirumah!

Saya sendiri tiap-tiap bulan mendapat 4 angka income. Alhamdulillah, sekarang ni kalau tengah-tengah bulan tidaklah rasa ‘semput’ macam dulu. Tidaklah korek simpanan masa waktu-waktu terdesak, tidaklah berfikir banyak kali kalau teringin nak bawa anak kat tempat favourite dorang. Alhamdulillah.. dan yang paling seronok sebenarnya, melihat ahli-ahli baru ini mendapat bonus seperti saya di tengah-tengah bulan lebih-lebih yang memang perlukannya di waktu terdesak 🙂 

Bagaimana menjadi ahli Shaklee?
Caranya mudah, cuma;

1) Isi borang pendaftaran
2) Bayar RM65 untuk yuran keahlian atau beli produk shaklee dalam RM650 KE ATAS yang melebihi 200uv dan akan mendapat keahlian percuma
3) Boleh terus menghubungi saya dan saya aanbantu uruskan pendaftaran untuk anda 
4) Pergi sendiri ke Shaklee Branch dan daftar menggunakan ID saya 592034 sebagai sponsor anda

Maintan Point dan keahlian
1) Tidak perlu maintain points atau uv jika merancang untuk makan sendiri mealinkan anda ingin memulakan perniagaan Shaklee secara serius, anda perlukan dapatkan points tertentu dan maintain points tertentu

Wajib buat pembelian setiap bulan untuk maintain keahlian
1) Tidak perlu

Manakala, kelebihan-kelebihan menjadi ahli Shaklee adalah;
1) Dapat membeli produk Shaklee dengan harga ahli
2) Boleh dapat untung retail
3) Jika mencapai points yang ditentukan, anda layak mendapat bnus bulanan dalm bentuk cash
4) Mendapat bimbingan istimewa dari team kami
5) Shaklee menawarkan Cash, Car (bonus kereta) dan Convention dan trip istimewa seperti Umrah, National Trip, International Trip

Apakah kelebihan mendaftar ahli dengan Vitaminku Sefamilee
1) Mendapat bimbingan secara online atau offline tentang BAGAIMANA MEMPROMOSIKAN PRODUK, MENDAPAT PENDAPATAN PASIF YANG HEBAT, CARA PENGAMBILAN PRODUK dan banyak lagi..



Jom Jadi Ahli Shaklee dengan kami 🙂

Hubungi kami segera sekiranya anda ingin menjadi ahli Shaklee. Kami akan membimbing dan membantu anda sebaik mungkin hingga berjaya mencapai puncak kejayaan dalam Shaklee.

Call/Msg/Whatsapp : 016-587 9882
FB Page : Vitaminku Sefamilee
Fb : Aryn Fadz Lee
Email : kawan_sya@yahoo.com
Share

Vitamin Untuk Ibu Mengandung Trimester l

Asalammualaikum dan Salam Sejahtera semua..Tidak konsisten la saya ni update blog..hihi..akan dikonsistenkan.. Ok, bulan ni saya mau cerita tentang kehamilan. Kenapa? Sebab ramai orang sekeliling saya tengah berasa dalam fasa ini. Kebanyakannya hamil atau mengandung anak ke-2.. Alhamdulillah.. Saya da berlalu menghadapi fasa itu. Untuk merasa mengandung lagi buat masa ini, lama lagi kot..hihi..
SET IBU MENGANDUNG TRIMESTER 1
SET IBU MENGANDUNG TRIMESTER I

Inilah Set yang saya ambil ketika mengandung anak ke-2..Masa mengandung anak pertama, saya tidak mengenali Shaklee lagi. Kalau sebut Shaklee pun, memang terpinga-pingalah.. hehe.. Bermulanya saya ambil Set ini adalah kerana masa tu risau dengan air susu yang semakin kurang lebih-kebih lagi saya mengandung anak ke-2.. Masa tu balik-balik ja kerja rsa penat sangat da. Balik rumha rasa mau tidur terus tanpa memikirkan hal-hal rumah.. Akan tetapi, masa tu kami sudah punya anak..Takkan mau biarkan dia macam tu, tercari-cari umminya untuk minta susu tapi ummi dia sedap tidur..hihi.. So, masa tula saya decide untuk ambil SET IBU MENGANDUNG TRIMESTER 1 ini 🙂

Ok, untuk makluman semua set ini terdiri daripada

1) Vita- Lea (Multivitamin)
– Multivitamin yang mempunyai 19 jenis vitamin dan mineral. Sanagt-sangat diperlukan oleh sesiapa sahaja terutaman ibu mengandung atau menyusukan bagi mempastikan anak mendapat khasiat terbaik daripada ibu
2) B Complex dengan Asid Folik
– Asid Folik sangat diperlukan bagi membantu dalam perkembangan otak bayi dalam kandungan
– Membantu menukar makanan kepada tenaga

3) Chewable Vita-C
– Membantu menambah kekurangan Vitamin c di dalam badan especially cara makankita sekarang ini yang kurang makan sayur dan buah-buahan
4) Ostematrix
– Kalsium shaklee dengan Vitamin D yang membantu agar penyerapan kalsium di tahap optimum
– Kalsium adalah antara zat yang di’ambil’ banyak oleh bayi dlaam kandungan. Ibu-ibu mengandung dan menyusukan sangat memerlukan Ostematrix agar kalsium dalam badan mencukupi untuk bayi dan juga ibu

Inginkan maklumat lanjut? Hubungi saya! Konsultasi PERCUMA sentiasa ada untuk anda. Boleh berhubung juga dengan saya berkenaan BF, KECANTIKAN DAN TENTANG PRODUK SHAKLEE;
Call/Msg/Whatsapp : 016-587 9882
Fb :Aryn Fadz Lee
FB Page : Vitaminku Sefamilee
Email : kawan_sya@yahoo.com

Saya merupakan Pengedar Sah Shaklee di kawasan Kota Kinabalu, Papar, Beaufort serta seluruh Malaysia. Hubungi saya pada bila-bila masa jika sekiranya anda inginkan maklumat atau konsultasi tentang produk-produk Shaklee 🙂
Share