KULIT CANTIK, BADAN CERGAS DAN STRES TIADA DENGAN SET KECANTIKAN SHAKLEE

Salam dan hai semua.. Teringat 3 tahun lepas bila saya mula berblogging, antara produk shaklee yang menjadi kegemaran saya ketika itu adalah Set Kecantikan Shaklee yang terdiri daripda ESP, B Complex, Vitamin C dan Vitamin E yang saya ambil setiap hari.

Masa tu saya sangat teruja melihat perubahan pada kulit wajah sendiri setelah sebulan mengamalkan set ini dan berkongsi dengan pembaca blog ini tentang perbezaan yang saya rasai.

Saya bermula sebenarnya dengan mengambil minuman protein Shaklee iaitu ESP sebagai membantu meningkatkan pengeluaran air susu ibu. Setelah teruja dengan peningkatan jumlah air susu ibu saya, saya mula tertarik untuk mencuba pula Vitamin E yang dikatakan mampu membuat muka flawless. Dan dalam masa yang sama saya ambil juga B Complex dan Vitamin C Shaklee. Saya tulis tentang perubahan yang saya rasai itu di link ini

Gambar no filter masa Aidilfitri lepas :)

Gambar no filter masa Aidilfitri lepas 🙂

Tahukah anda selain daripada rasa kulit kembali Marvellous, banyak perbezaan yang saya rasai setelah ambil set ini? Antaranya saya rasakan badan tidak lagi cepat lemah atau penat. Perkara yang selalu terjadi pada ibu yang menyusukan anak.

Kalau selalu lepas anak menyusu, saya cepat rasa lapar atau terus tertidur sebab penat. Tapi saya selalunya akan ambil ESP sebelum bayi menyusu dan ini membantu saya tidak mudah lapar dan letih dan dapat buat kerja rumah yang lain pula

Saya juga suka ambil B Complex kerana selalunya saya mudah stres lebih-lebih lagi anak dah 4 orang ni. Saya selalunya akan ambil B Complex selepas sarapan agar otak terus cergas dan mood terus bagus di awal pagi.. Hihi..

Vitamin C pula saya mesti ambil setiap hari. Since saya memang ada masalah resdung, saya kena pastikan pertahanan badan saya kuat agar resdung tidak datang. Selalunya kalau resdung saya datang, memang saya rasa sangat-sangat tidak selesa kerana saya akan bersin sepanjang hari dan hingus meleleh tanpa berhenti. Rasa tidak best sungguh!

Vitamin E pula sangat membantu bekas-bekas jerawat makin pudar dan kulit muka makin glowing.. Sangat penting untuk ibu anak 4 yang sudah berusia 30-an untuk menjaga kulit muka,kan? Hihi..

Sebenarnya, semua vitamin dalam set kecantikan ini membantu sel dalam badan jadi lebih sihat. Setiap 120 hari sel badan akan renew dan ia akan duplicate ciri-ciri yang ada di sel lama. Apabila sel lama rosak, maka ia akan duplicate yang rosak itu.

Tapi apabila kita ambil suplemen, perlahan-lahan sel lama akan diperbaiki dan sel baru akan duplicate sel lama yang diperbaiki itu. Dan organ yang paling cepat memperlihatkan kerja pembaikan sel itu berjalan dari dalam badan adalah kulit. Sebab tu paling senang nampak adalah perbezaan dari kulit.

Bukan kulit sahaja yang dapat manfaat bila kita ambil suplemen akan tetapi seluruh badan. So, bagi sesiapa yang mengamalkan produk Shaklee, terus konsisten ya. Bila tidak konsisten, badan kita akan kembali kekurangan nutrisi.

WIth love,

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

IBU BERPANTANG CEPAT CERGAS DENGAN SET BERPANTANG / BERSALIN SHAKLEE

Salam dan hai semua.. Hari ini masuk hari ke 13 saya berpantang. Alhamdulillah.. Setakat hari ni, tiada sudah rasa sakit-sakit badan atau badan rasa tidak best. Sampai ada orang tegur saya berjalan bukan macam  orang baru bersalin atau beranak, bilang orang Sabah. 🙂

Alhamdulillah.. Masa bersalin hari tu, memang saya tidak ada luka dan tiada sebarang jahitan. Mungkin sebab tu saya cepat untuk recover dan juga sebab seawal hari pertama baby lahir saya terus ambil Set Berpantang Shaklee yang terdiri daripada ESP, Vita Lea, B Complex, Vitamin C, Ostematrix dan Zinc Complex

set brpantang shaklee

Sebenarnya suplemen-suplemen ini juga adalah suplemen yang sama yang saya ambil semasa mengandung. So, bila sudah bersalin, saya continue jala. Jimat sebab dalam 1 botol, tabletnya ada yang  120 – 180 bij. Kalau ambil sebiji sehari, dapatlah guna untuk 4-6 bulan 🙂

Ok, apa yang saya perasan bila ambil Set Berpantang best ini, saya cepat rasa bertenaga, tidak mudah stres, tidak mudah lapar, badan cepat rasa cergas dan luka dalaman pun cepat bagus. Kelebihan setiap suplemen dalam Set Berpantang ini adalah;

1 . ESP

Minuman tenaga segera yang bantu ibu tidak mudah lapar dan penat, juga salah satu Milk Booster yang sedap

2 . Vita Lea

Multivitamin yang bantu cukupkan nutrisi dan vitamin dalam badan ibu agar ibu dapat hasilkan susu ibu berkualiti. Juga Energy Booster yang best

3 . B complex

Viamin antistres. Penting untuk elak meroyan dan beri tenaga pada ibu. B Complex sangat sesuai diambil selepas makan kerana ia akan memproses makanan untuk menjadi tenaga

4 . Vitamin C

Vitamin yang bnatu kuatan pertahahanan badan agar ibu tidakmudah jatuh sakit dan percepatkan penyenbuhan luka

5 . Ostematrix

Kalsium yang bantu agar badan ibu tidak mudah sakit dan mudah lawas. Kalsium penting kerana apabila bayi menyusu, kalsium adalah antara yang paling banyak bayi serap daripada ibu.

6. Zinc complex

Suplemen yang membantu percepatkan peyembuha luka dan kuatkan pertahanaan badan. Juga untuk elak rambut cepat gugur

Saya memang suka set ini kerana ia banyak membantu saya. Susu ccepat banyak, bayi cepat kenyang dan bayi juga tidak mempunyai masalah kuning tinggi. Paling best rasa sakit selepas bersalin cepat hilang dan rahim cepat kecut. Selalu orang cakap, lepas beranak ramai ni badan cepat letih dan sakit-sakit. Alhamdulillah, dengan mengamalkan set ini saya berpantang dengan sihatnya. Dan saya sangat-sangat bersyukur kerana Allah pertemukan saya dengan set ini 🙂

Sekiranya anda berminat dengan Set Berpantang atau Set Ibu Bersalin ini, boleh terus hubungi saya di talian 016-587 9882 ya 🙂

With Love,

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

IBU BERPANTANG NGERI UNTUK MEMBUANG? ANDA PATUT CUBA INI

Salam dan hai semua.. Masuk 6 hari berpantang. Alhamdulillah.. Kelmarin saya telah berjaya ‘membuang’, sesuatu yang ramai ibu selepas bersalin ngeri untuk melakukannya akan tetapi WAJIB lakukannya ( Kalau tak, nurse balik-balik tanya :))

Membuang selepas bersalin amat penting bagi memastikan badan kita melakukan rutinnya dan untuk keseimbangan badan juga.. Akan tetapi, bagi kebanyakan ibu selepas bersalin, membuang selepas bersalin menjadi satu perkara yang ngeri. Ini kerana, mereka masih terasa trauma dan najis seakan payah untuk dikeluarkan selepas bersalin atau sembelit. Bila sembelit, ibu perlu meneran lagi untuk membuang. Sesuatu yang ngeri untuk dilakukan lebih-lebih lagi kalau luka atau jahitan selepas bersalin itu besar

sembelit

Saya pernah mengalami situasi ini pada kelahiran anak pertama lebih-lebih lagi sebelum kelahiran saya dimomokkan dengan ngerinya meneran semasa membuang selepas bersalin. Saya jadi trauma untuk membuang mengenangkan kesakitan yang mungkin dialami. Akan tetapi saya gagahi jua untuk melakukannya since nurse pun balik-balik bertanya sama ada saya sudah membuang atau tdiak. Memang agak payah juga membuang buat kali pertama selepas bersalin, tapi saya gagahi jua. Akan tetapi, selepas membuang kali pertama, membuang untuk seterusnya akan jadi lebih mudah

Justeru itu saya mengambil pendekatan berbeza untuk mengelakkan sembelit dan mudah membuang selepas bersalin pada kelahiran anak ke tiga. Setelah mengetahui bahawa kalsium Shaklee boleh membantu memudahkan pelawasan bagi ibu yang baru bersalin, saya amalkannya sejak day 1 bayi saya lahir. Alhamdulillah.. Ia sangat-sangat membantu saya membuang dengan mudah dan saya tidak perlu meneran. 🙂

Kalsium Shaklee ini saya biasanya ambil sebelum tidur, antara 4 ke 6 biji. Saya amalkannya sebelum kelahiran lagi dan apabila ada tanda-tanda kelahiran bayi, saya ambil lagi 4 biji bagi menguatkan tulang kaki. Ia sangat-sangat membantu saya semasa hamil, pra kelahiran dan selepas bersalin

Kalsium Shaklee yang dikenali sebagai Ostematrix ini mampu melembutkan otot yang terlibat dengan pembuangan najis. Sebab itu kita jadi mudah membuang dan tidak perlu meneran

Bagi ibu-ibu yang mempunyai masalah untuk membuang atau sembelit semasa berpantang, saya sangat-sangat cadangkan anda ambil Ostematrix ini. Selain itu, jangan lupa untuk minum banyak air kosong, makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang lebih kerana ia mempunyai banyak serat yang membantu pembuangan jadi lebih lancar.

With Love,

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

PENTINGNYA MEMULAKAN PENYUSUAN SUSU IBU SEAWAL KELAHIRAN

Salam dan hai semua..Alhamdulillah.. Menjengah hari ke empat berpantang dan memulakan kehidupan dengan pertambahan orang baru. Bukan sesuatu yang mudah kerana ada 3 orang anak kecil yang over excited dengan kehadiran orang baru dan tidak henti-henti mencium adik mereka 🙂

Banyak yang ingin saya ceritakan, tapi hari ini saya ingin kongsikan pentingnya penyusuan susu ibu seawal kelahiran lebih-lebih lagi jika anak mempunyai masalah jaundice atau bacaan kuning yang tinggi

Susu ibu yang dianugerahkan tuhan pada ibu-ibu selepas melahirkan mempunyai antibodi yang mampu membantu menurunkan kadar bacaan kuning bayi. Susu ibu mampu memperkuatkan pertahanan badan bayi dan membantu hati bayi agar mampu mengeluarkan bilirubin daripada badan

Sangat penting memulakan penyusuan susu ibu seawal kelahiran bayi bagi merangsang pengeluran kolostrum, susu awal terpenting

Sangat penting memulakan penyusuan susu ibu seawal kelahiran bayi bagi merangsang pengeluran kolostrum, susu awal terpenting

Seawal kelahiran saya sangat cadangkan ibu-ibu untuk terus offer bayi untuk menyusu agar dapat memulakan rangsangan pertama pada ibu. Ini juga membantu agar otak dapat memberi signal pada badan agar mengeluarkan susu ibu buat bayi yang baru lahir

Usah stres atau katakan pada diri susu ibu tidak banyak jika anda tidak merasa sebarang kehadiran cecair pada payudara anda. Ini adalah normal kerana susu permulaan yang dipanggil kolostrum adalah sangat pekat dan akan keluar jika bayi menyusu. Dan kolostrum inilah susu yang paling penting kerana ia mempunyai antibodi pertama dan kuat untuk bayi

Teruskan menyusukan bayi anda. Offer susu ibu kepada bayi anda secara berterusan dan jangan putus asa. Bayi anda juga dalam proses belajar seperti anda

Penting juga untuk pastikan anda;

1 . Jaga pemakanan

Makan mengikut jadual sepatutnya dan jangan lengahkan waktu makan. Kalau rasa lapar selepas bayi menyusu, makanlah sesuatu untuk mengelakkan anda lapar. Menyusukan bayi akan membuat anda cepat lapar kerana kalori anda banyak terbakar

2 . Berfikiran positif

Penting untuk yakin bahawa susu ibu anda ada dan banyak. Jangan ragu dengan itu. Anda perlukan pemikiran yang positif untuk bantu badan anda mampu mengeluarkan susu ibu

3 . Elak stres

Memang stres apabila kita rasakan susu ibu tidak cukup untuk bayi. Tapi stres inilah salah satu penyebab utama susu ibu tidak dapat dihasilkan. Otak perlukan hormon ‘ gembira’ daripada anda untuk meyakinkan badan anda boleh menghasilkan susu ibu

4 . Gali ilmu

Ada banyak ilmu penyusuan masa kini sama ada secara online atau offline. Cari ilmu berkaitan penyusuan sebelum kelahiran. Ia sangat-sangat membantu

5 .  Minum banyak air

Pastikan badan tidak dehidrasi. Anda perlu banyak minum air agar badan anda cukup air

6 . Sokongan suami

Bawa suami bersama-sama dalam menjayakan penyusuan susu ibu ini. Sokongan dan understanding suami sangat penting. Jika suami tidak faham, berikan info yang betul pada suami anda. Sokongan suami sangat-sangat membantu

7 . Talk to somebody

Jika rasa stres tidak berkurangan, talk to somebdoy yang tahu atau berpengalaman tentang susu ibu. Anda perlukan sokongan tentang hal ini. Saya pasti ramai yang boleh membantu. Anda juga boleh hubungi Kumpulan Sokongan Susu Ibu atau Unit Laktasi di hospital berdekat anda

8 . Ambil suplemen jika perlu

Suplemen yang sesuai mampu membantu anda lebih bertenaga, tidak cepat letih dan kurang stres. Ada suplemen yang boleh dijadikan sebagai Milk Booster. Apabila anda bertenaga dan happy, susu ibu pasti akan jadi lebih banyak

Ok, nanti saya kongsikan lagi tentang penyusuan susu ibu ini ya. Good luck untuk ibu-ibu berpantang ini. Kita pasti boleh menjayakan penyusuan susu ibu kita kepada bayi tersayang

With Love,

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

PROTEIN PEMBERI TENAGA

Salam dan hai semua. Alhamdulillah..Dengan izinNya, saya selamat melahirkan bayi keempat kami seberat 2.63kg pada 15 September jam 11.50pagi.

Alhamdulillah.. Masuk ke labour room pada 11.30pagi dan bayi lahir pada 11.50pagi. Contraction tidak lama..Dan bayi lahir dengan mudah. Nanti saya tuliskan di entry seterusnya tentang kelahiran bayi kami ini ya

Hari ini saya ingin kongsikan tentang produk pemberi tenaga yang saya minum sebelum kelahiran bayi saya ini walaupun saya belum mengisi perut. ESP, protein soya Shaklee ini saya minum pada awal pagi bagi membantu saya bertenaga semasa meneran

ESP ini juga saya selalu ambil semasa hamil bagi memastikan protein untuk saya dan bayi cukup memandangkan saya mengalami kekurangan selera makan

Ambil ESP dapat macam-macam kesan sampingan 😊

Ambil ESP dapat macam-macam kesan sampingan 😊

Untuk berpantang ini pula, saya rancang untuk mengambil ESP setiap hari agar saya tidak mudah letih, lapar dan susu ibu lebih berkualiti

Untuk info, pada bulan ini anda boleh mendapatkan ESP dengan harga yang lebih istimewa dan penjimatan yang berbaloi. Hubungi saya jika anda berminat ya 😊

With Love

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882