MINUMAN DAN VITAMIN PEMBERI TENAGA UNTUK IBU MENYUSU

Salam dan hai.. Kelmarin entah apalah yang saya salah makan sampai cirit birit dari pagi sampai petang. Sudahlah petang kelamrin ada Friendly Match Petanque dengan staff SMK Peter Mojuntin. Memang tidak fokus lah jawapnya. Hingga kami ketinggalan mata pada awal perlawanan.Tapi setelah saya dapat semula consistency saya, akhirnya kami menang dengan 13 – 5 mata

Petang tu sebelum pergi Friendly Match saya minta suami belikan Performance untuk saya bagi bantu kurangkan masalah cirit-birit ni. Alhamdulillah.. Lepas minum Performance perut semakin ok. Walaupun agak lapar waktu match, saya masih boleh konsisten sebab Performance bantu untuk beri tenaga semasa bersukan

Jika letih sangat, saya memang suka ambil Performance dan mix dengan Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee. Bila kedua-dua minuman ini bergabung ia bantu saya rasa lebih bertenaga , tidak mudah rasa letih  dan lapar. Badan jadi cergas! Apa lagi kalau belum sempat breakfast atau makan nasi

Dan saya sentiasa pastikan  saya ambil multivitamin Shaklee iaitu Vita Lea setiap hari kerana ia mempunyai 28 jenis vitamin dan mineral yang sangat diperlukan oleh badan. Pengambilan Vita Lea membantu menambah nutrisi yang kurang dalam badan.

Bial nutrisi badan cukup, kita tidak mudah letih, lapar dan penat. Bila cepat lapar dan penat, buat kita cepat stress juga. Badan yang stress akan sebbakan susu ibu boleh berkurang. Sangat penting untuk pastikan susu ibu saya berkualiti dan cukup untuk Farhah yang berusia 5 bulan hari ini kerana hanya susu ibu boleh diberikan untuknya sehingga dia 6 bulan

vitamin dan minuman untuk tenaga, minuman tenaga ibu menyusu

Minuman dan vitamin penting untuk tingkatkan tenaga bagi ibu menyusu

Kalau anda bukan ibu menyusu, ketiga-tiga suplemen ini juga sesuai untuk anda ambil. ESP adalah minuman protein, Performance adalah minuman isotonik dan Vita Lea adalah multivitamin dan ketiga-tiganya penting untuk lengkap nutrisi badan dan untuk cukupkan bendalir yang diperlukan badan

Tapi, mesti juga ambil hidangan utama seperti nasi, sayur, protein yang cukup ya.. Yang tu jangan skip pula.. Hihi..

Mahu order Shaklee? Boleh cari saya di 016-587 882 🙂

KETAHUI TENTANG MEROYAN ATAU KEMURUNGAN POSNATUM

Salam dan hai.. Kecoh 1 Malaysia apabila banyak kes ibu yang meroyan atau menghadapi Kemurungan Postnatum membunuh bayi mereka semasa berpantang dan selepas melahirkan. Hal ini sangat membimbangkan kerana ibu-ibu ini melakukannya dalam keadaan yang tidak sedar dan di luar kawalan mereka

Meroyan atau Postnatal Depression ini adalah kemurungan atau gangguan emosi dan perasaan selepas bersalin dan semasa berpantang. Semasa berlakunya gangguan emosi ini, ibu boleh melakukan sesuatu yang tidak diingini atau mencederakan bayi, dirinya sendiri atau orang disekelilingnya tanpa disedari

postnatal depression

Meroyan boleh dielakkan dengan mengambil langkah awal yang betul

Gila meroyan boleh terjadi kerana beberapa faktor. Antaranya adalah;

  1. Mengalami kemurungan semasa kehamilan
  2.  Tidak mendapat sokongan suami, keluarga atau rakan-rakan
  3. Mengalami masalah kewangan
  4. Mengalami komplikasi selepas melahirkan anak sehingga menjejaskan kesihatan
  5. Melahirkan bayi yang perlukan penjagaan dan pemerhatian yang rapi
  6. Mendapati sukar untuk menyusukan anak dengan susu ibu
  7. Mempunyai penyakit mental
  8. Perubahan hormon dalam badan
  9. Wujudnya ingatan atau memori-memori sedih semsa berpantang

Gangguan perasaan selepas bersalin dikelaskan kepada tiga peringkat iaitu postpartum blues, postpartum depression dan postpartum psychosis (gila meroyan). Postpartum Blues adalah masalah perubahan emosi yang normal dan tidak serius dan kerap berlaku selepas bersalin. Ia memuncak pada hari ketiga hingga kelima selepas bersalin. Ia akan berkurangan selepas lebih kurang 10 hari bersalin dan akhirnya emosi mereka kembali seperti sediakala. Ia boleh berlaku selepas kelahiran pertama dan seterusnya kerana setiap kelahiran adalah berbeza. Ibu-ibu yang mendapat perubahan emosi ini mudah mendapat penat dan keletihan

Postpartum Depression

Postpartum Depression pula adalah kemurungan selepas bersalin dan ia lebih teruk dan perlu mendapat rawatan pakar. Ia lebih kerap berlaku pada bulan pertama sehingga selepas setahun kelahiran anak. Malah ia juga boleh berlaku selepas keguguran atau kematian bayi dalam kandungan . Ibu-ibu yang menghidap kemurungan selepas bersalin mengalami perubahan emosi lebih teruk dan lebih lama berbanding perubahan emosi pada postpartum blues

Postpartum Psychosis

Psikosis atau gila meroyan pula adalah peringkat paling teruk tapi jarang berlaku selepas bersalin. Ia biasanya bermula tiga hingga lima hari selepas bersalin dan dua pertiga daripada pesakit mendapati psikosis  dalam dua minggu pertama selepas kelahiran. Gejala ini juga boleh berlaku sehingga satu atau dua tahun selepas bersalin. Ia bermula dengan gangguan emosi seperti perasaan resah dan tidak tenang

Psikosis berlaku apabila ibu-ibu ini mula mempunyai perasaan ragu-ragu, bercelaru, merapu dan mengeluarkan fakta-fakta yang sukar diterima akal yang waras. Sesetengah daripada mereka mempunyai delusi dan kepercayaan karut. Satu perrempat daripada mereka mengalami gangguan halusinasi dengan mendengar suara-suara ghaib yang memburukkan mereka, menyuruh membunuh bayi dan sebagainya. Dan ada juga yang tidak mahu menjaga bayi sendiri, membenci bayi atau cuba untuk membunuh diri

Ibu-ibu, para suami serta keluarga, tolong jangan ambil mudah dengan perkara ini. Emosi ibu selepas bersalin dan semasa berpantang janganla diambil mudah. Jada diri anda kerana anda adalah seorang IBU, orang terpenting dalam keluarga. Insha Allah..akan saya kongsikan tentang tips untuk elak meroyan di entry seterusnya

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

Sumber rujukan;

http://www.babycenter.com.my/a1044775/meroyan-kemurungan-posnatum

http://ww1.utusan.com.my/utusan/kesihatan/20120513/kn_01/gila-meroyan-selepas

7 PERKARA YANG PATUT SUAMI LAKUKAN BILA ISTERI PILIH BREASTFEEDING

Salam dan hai semua. Kelmarin saya ada tulis tentang 6 tahun perjuangan susu ibu saya dan hari ini saya ingin kongsikan 7 perkara yang suami patut lakukan apabila isteri memilih untuk memberikan anak susu ibu sepenuhnya

1 . Beri isteri sokongan

Beri siteri sokongan dalam pelbagai segi. Kata-kata semangat, sokongan dari segi membantu isteri dalam menguruskan anak-anak lain ketika isteri menyusukan anak, bantu isteri dari segi kewangan dan jadilah orang yang berada di sebelah isteri ketika pelbagai tohmahan diberikan

2. Masak untuk isteri 

Adakalanya isteri tidak sempat untuk memasak lebih-lebih lagi apabila anak sentiasa mahu mengempeng dengan ibunya. Dan selalunya bila tidak sempat masak, isteri yang mudah lapar tidak pun sempat untuk makan. Apa kata suami masakkan isteri sedikit hidangan sebagai alas perut si isteri agar isteri tidak lapar. Kasihan pada isteri, mana lagi penat susukan anak, perlu urus anak-anak lain lagi dan dalam masa yang sama perlu menyusukan dan menguruskan si kecil lagi

Kalaupun tidak pandai memasak, suami belikanlah lauk di luar sebagai pengalas perut isteri. Isteri kenyang anak pun mudah untuk kenyang dan susu ibu yang terhasil pun jadi lebih berkualiti

Sokongan suami sangat penting buat isteri

3. Bantu isteri kemas rumah

Isteri yang menyusukan anak kecil terutamanya mengambil masa sekurang-kurangnya 10-30 minit untuk susukan si kecil hingga ia tertidur. Dan selalunya bila anak tidur isteri akan segera melakukan kerja-kerja rumah yang tergendala. Tapi adakalanya semua itu tidak sempat dilakukan lebih-lebih jika bayi kerap bangun

Ambillah inisiatif untuk bantu isteri kemas rumah agar kita sendiri pun tidak rasa sesak bila lihat rumah yang semak dan tidak kemas 🙂

3. Urut belakang isteri

Seringkali ibu yang menyusukan anak tidak duduk atau baring dengan betul semasa menyusukan membuatkan belakang atau pinggang isteri cepat sakit. Ambillah sedikit masa untuk mengurut belakang isteri bila isteri mengadu sakit. Sesungguhnya itu sangat-sangat melegakan si isteri

4. Letak bantal di belakang isteri

Semasa menyusukan ibu perlu berada dalam keadaan dan kedudukan yang betul untuk pastikan tulang belakang ibu tidak mudah sakit kerana proses menyusukan akan mengambil masa yang lama. Suami berilah atau letaklah bantal yang sesuai di belakang atau di tempat baring bayi agar bayi dan ibu sama-sama berada dalam kedudukan yang betul

5. Jaga anak sebentar bila isteri perlu berehat

Adakalanya anak bukan sahaja mahu menyusu tapi perlukan perhatian si ibu. Bantulah isteri dengan jaga anak sebentar bila ibu perlu berehat leih-lebih lagi selepas isteri selesai melakukan kerja-kerja rumah

6. Bantu isteri menepis segala kata-kata negatif

Bukan semua orang faham tentang betapa pentingnya memberikan anak kita susu ibu sepenuhnya. Bantu isteri menepis segala kata-kata negatif ini dan berdirilah sebelah isteri apabila berdepan situasi ini agar isteri tidak rasa berseorangan

7. Buat isteri happy

Menyusukan anak dengan susu ibu sepenuhnya memerlukan banyak pengorbanan. Ibu akan cepat lapar, cepat penat dan cepat stres

Ambil inisiatif untuk lakukan sesuatu yang buat isteri happy agar isteri tidak mudah stres dan penat. Berilah isteri kata-kata penghargaan. Penting untuk pastikan isteri tidak stres agar penghasilan susu ibu tidak terjejas dan untu mengelak ibu meroyan. Dan cubalah belikan isteri suplemen untuk penyusuan, pasti isteri gembira 🙂

Good luck buat anda suami isteri yang memilih memberikan anak tersayang susu ibu sepenuhnya. Keputusan anda memang terbaik dan betul 🙂

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

SET PENYUSUAN SHAKLEE BANTU PERJUANGAN 6 TAHUN MENYUSUKAN ANAK

Salam dan hai semua.. Jarang sudah saya share tentang anak-anak di sini.. Ibu anak empat ini sekarang mengalami fasa ‘Asal bangun anak ikut bangun’.. Hihihi..

Alhamdulillah. Saya masih teruskan penyusuan susu ibu buat anak-anak saya., Putri dan Farhah. 6 tahun sudah melaluinya cuma kali ini saya harapkan Farhah dapat saya susukan susu ibu sepenuhnya lebih dari 2 tahun. Doakan saya ya..

Shaklee kk,shaklee sabah,shaklee papar

Luangkan masa bersama anak-anak adalah sesuatu yang sangat menyeronokkan

6 tahun di dalam perjuangan susu ibu bukan mudah. Dan ada juga bertanya bagaimana saya bertahan melakukannya. Antara sebab utamanya adalah kerana ingin anak saya mendapatkan yang terbaik dan susu ibu penuh dengan khasiat yang anak-anak saya perlukan biarpun saya akan rasa sakit elakang, sakit gigi, letih dan macam-macam lagi 🙂 Dan syukur Alhamdulillah, suami sangat-sangat memahami dan membantu sepanjang perjuangan ini.

Dan saya sangat-sangat bersyukur kerana dipertemukan dengan Set Penyusuan Shaklee kerana set ini banyak membantu agar saya tidak mudah penat, lapar , stres dan mampu bertahan walaupun perjuangan susu ibu ini tidak pernah mudah

Ejen shaklee sabah

Inilah suplemen yang banyak membantu saya sepanjang perjalanan dan perjuangan saya dalam Breastfeeding

Ibu-ibu yang Breastfeeding, anda perlukan semangat yang kuat. Galilah ilmu tentang penyusuan susu ibu, abaikan kata-kata yang membuatkan kita lemah semnagat. Susu ibu adalah anugerah istimewa dari Illahi khas untuk insan yang bergelar ibu. Gunakanlah ia sebaiknya dan berikanlah ia kepada anak-anak anda, orang yang paling berhak untuk menerimanya

Buat para suami, ambilah tahu tentang isteri anda. Menyusukan anak dengan susu ibu perlukan sokongan suami yang kuat. Sokongan suami menentukan sekuat mana semangat si isteri. Jika isteri lapar sediakanlah hidangan yang sepatutnya, jika si isteri mengadu sakit belakang, urutlah belakang isteri. Jika isteri perlu masa rehat sebentar, ambillah anak anda sebenatar dan jagalah ia.

Belikan si isteri suplemen atau produk yang boleh menyokong perjuangan si isteri itu. Set Penyusuan Shaklee misalnya. Ingatkan isteri selalu untuk kurangkan minuman berkafein dan yang sejuk sejuk ya:)

Good Luck buat anda. Teruskan perjuangan dan jangan pernah berputus asa

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882 🙂

JANGAN BIAR BABAT ANDA SEMAKIN MENEBAL. AMBIL INI SEGERA!

Salam dan hai. Antara search tertinggi di blog saya ini adalah tentang babat. Apa itu babat? Babat, dalam bahasa orang Sabah adalah bahagian perut dan selalunya ia dikaitkan dengan lemak berlebihan atau lemak jahat yang terkumpul di bahagian perut yang menyebabkan seseorang nampak semakin buncit cari hari ke sehari walaupun badan tidak gemuk.

Saya ada share di sini tentang 5 cara untuk mengurangkan babat yang semakin menebal. Anda boleh baca entry itu terlebih dahuu kerana hari ini saya ingin share suplemen yang sesuai untuk membantu pembakaran babat atau lemak jahat ini jadi lebih mudah

Antara suplemen yang sesuai adalah:

1 . Herb Lax

Antara penyebab babat susah untuk dikurangkan adalah apabila bahagian perut kita penuh dengan kotoran daripada sisa makanan. Selalunya akan melekat di tepi dinding perut. Ini menyebabkan apabila kita mengambil sesuatu suplemen, penyerapan supplemen menjadi tidak efektif dan kita tidak mendapat khasiat suplemen itu 100%

Oleh itu, perlu untuk kita detox atau membersihkan kotoran atau lumut ini dahulu dengan mengambil Herb LAx. Dan selepas itu baru teruskan dengan suplemen yang lain

2 . Omega Guard

Minyak ikan yang membantu membakar lemak jahat di dalam badan. Insha Allah, dengan pengambilan Omega Guad secara konsisten dan disertai dengan senaman yang betul, babat akan perlahan-lahan kurang dan lemak-lemak jahat di dalam badan akan berkurangan juga. Omega Guard juga boleh membantu mengawal selera makan. Jadi kita kurang lah berkeinginan untuk mengunyah sepanjang masa. Hihi..

3 . Alfalfa

Alfalfa membantu untuk membantu lemak-lemak jahat yang telah dibakar oleh Omega Guard tadi. Ia juga membantu kita membuang dengan lebih baik dan mudah. Penting kerana ramai yang mempunyai masalah babat tebal ini, mempunyai masalah susah untuk membuang atau sembelit

4 . Cinch atau ESP

Kita perlukan protein untuk mengurangkan rasa lapar dan juga supaya kita tidak mudah letih. Apabila kita mudah letih, kita akan mudah untuk berasa lapar. Saya cadangkan anda ambil Cinch atau ESP sebagai protein yang mengenyangkan anda setiap hari.

Insha Allah, jika diambil secara konsisten kesemua produk ini anda akan nampak hasil yang anda mahu. Tapi, sila kawal juga pola pemakanan anda ya. Jangan bergantung 100% dengan suplemen. Bersenam, kurangkan stres dan kawal selera makan antara cara yang boleh anda lakukan untuk percepatkan proses mengurangkan babat tebal ini . Selamat mencuba 🙂

Aryn Fadz Lee l 016- 587 9882 

CLOSING SHAKLEE YANG MENDEBARKAN

Salam dan hai semua. Maaf, agak sibuk dengan kerja di office dan anak-anak buatkan masa yang ada agak terhad. Tapi itu bukanlah menjadi halangan sepatutnya kan? Hihi..

Hari ini Closing shaklee, bermakna hari ini adalah hari terakhir untuk perkiraan unit value atau point bagi mendapatkan bonus Shaklee bulan hadapan. Sesuatu yang mendebarkan kerana percapaian Januari dikira terakhir pada hari ini. Doakan kami mencapai GUV yang kami perlukan ya. Aminnn..

Akhir-akhir ini saya jug aktif di Channel Youtube saya iaitu Aryn Fadz Lee Keluarga Hebat Dot Com. Masih berada di tapak permulaan, kadang-kadang tergagap bila bercakap dan tersasul tapi i really enjoy it buat masa ini. Jom subscribe channel Youtube saya ni. Pada yang telah subscribe, jutaan terima kasih saya ucapkan 🙂

shaklee sabah, ejen shaklee sabah, pengedar shaklee sabah, ejen vivix shaklee, vivix shaklee sabah

Baru dapat bergambar sekeluarga 2 minggu lepas. Biasalah kalau anak-anak posing berlainan dan tidak mengikut tema 🙂

Dan jangan lupa promo Vivix Shaklee akan berakhir pada jam 11.59 malam ini. Jom dapatkannya segera! Tengok video ini kenapa harus anda dapatkan Vivix, suplemen yang selamat dan berkesan dan terbukti dapat meningkatkan tahap kesihatan badan apabila diambil secara konsisten

Antara 3 kelebihan Vivix adalah;

1 . Produk yang mempunyai Resveratol dan Polifenol, antioksida terbaik yang mampu untuk memperbaiki DNA dan sel dalam badan. Dan ini tiada dalam suplemen lain. Apabila DNA dan sel badan kita sihat, past kulit luaran dan sistem pertahanan badan  kita juga sihat

2. Terlibat dengan Landmark Study, kajian yang dilakukan oleh badan bebas yang mana membuktikan pengambilan Vivix secara konsisten akan melambatkan pemendekan Telomeres, penutup kromosom. Apabila penutup atau pelindung kromosom ini lambat untuk pendek, kita akan kurang terdedah kepada risiko penyakit merbahaya terutama apabila usia meningkat

3. Pengambilan Vivix secara konsisten membantu DNA dan sel dalam badan 25 tahun lebih  muda. Ini membuatkan kulit kita akan kelihatan lebih sihat, glowing dan awet muda.

Insha Allah pengambilan Vivix secara konsisten boleh membantu kita lebih sihat, ceria dan bebas daripada masalah stress. Mau tahu bagaimana? Anda harus hubungi saya 🙂

Sehingga bertemu lagi di next entry 🙂

With Love,

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882