MINUMAN TENAGA UNTUK BERSUKAN

Salam dan hai semua. Sibuk betul kami 2-3 miggu ini kerana kami terlibat dengan sukan antara IPG di Sabah dan Sarawak yang akan berlangsung pada minggu depan. Saya akan mewakili IPG dalam permainan Badminton dan Petanque dan suami akan mewakili IPG dalam game Bowling dan Bola Sepak

Nervous juga sebenarnya kerana lama sudah kami tidak join pertandingan besar begini. So, bila ada peluang begini kami memang excited dan training bersungguh-sungguh untuk pastikan IPG kami menang.Hihi..

Sepanjang training ini, saya pastikan saya ambil minuman tenaga untuk kekal bertenaga dan tidak cepat semput. Memandangkan saya masih menyusukan anak, tenaga saya cepat hilang jika tidak ambil suplemen yang betul. Selain konsisten dengan Set Penyusuan, saya juga ambil gabungan ESP, Performance dan Meal Shakes sebelum, semasa dan selepas bersukan

Minuman tenaga

Shake kan 5 sudu Performance, 3 sudu ESP dan 2 sudu kecil Meal Shakes untuk dapatkan minuman shake yang sedap dan bertenaga

ESP untuk bekal protein agar saya mampu bermain dengan baik. Sebagai ibu yang menyusukan anak, saya perlu protein yang banyak since bila menyusukan anak protein antara yang banyak disalurkan kepada anak melalui susu ibu

Performance pula adalah minuman isotonik yang boleh membantu mengekalkan tenaga semasa bersukan. Ahli sukan mesti tahu kepentingan minuman isotonik ni. Ibarat kita main satu-satu game dan rasa mau pancit sudah, so bila ambil Performance ni kita rasa bertenaga semula

Meal Shakes pula sebagai tambahan pada minuman saya ini kerana ia multivitamin. Penting untuk pastikan badan saya cukup nutrisi agar mampu berikan performance terbaik lebih-lebih ketika bermain badminton kerana permainan badminton adalah permainan yang banyak menggunakan tenaga

Seronok juga training ni. Yalah, setelah lama berehat dari bersukan. Sebelum ni, baru anak besar sikit, dah mengandung. Tidak sempat mahu join Games yang diminati. Hihi

Oh. ya, doakan kami berjaya untuk sukan SAKSI ini ya.. Sebenarnya tidak sabar ke sana kerana Kuching adalah tempat kenangan kerana saya belajar diploma di UiTM Kampus Samarahan, Sarawak. Tidak sabar mau tengok tempat mula-mula belajar erti betul-betul berdikari dan berjauhan dari keluarga. Insha Allah.. Nanti saya update tempat-tempat menarik di Kuching dan kawasan yang akan kami singgah di Sarawak nanti 🙂

With Love,

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

7 TIPS MEMULAKAN BISNES ATAU PERNIAGAAN ONLINE DARI RUMAH

Salam dan hai semua. Tahun ini adalah tahun keempat saya bisnes secara online. Bermula dengan menjual kerongsang sehinggalah saya menjual produk Shaklee hingga ke hari ini

Boleh dikatakan macam-macam yang saya belajar. Syukur Alhamdulillah, saya berjumpa dengan group Shaklee yang hebat. Dari mentor-mentor inilah saya belajar cara yang betul berbisnes secara online dan dapat menjana jualan walaupun saya seorang ibu yang perlu menjaga empat orang anak kecil

cara mula bisnes maya, tips bisnes maya

Bukan mudah sebenarnya melakukan bisnes secara online di samping perlu menjaga anak-anak dan melakukan kerja-kerja rumah. Tapi, itu bukan alasan. Bisnes secara online adalah salah satu cara saya boleh menjana pendapatan tanpa perlu meninggalkan anak-anak

Bagai para isteri yang ingin memulakan bisnes online, antara tips bisnes online dari rumah yang ingin saya kongsikan adalah

1 . Sediakan gajet yang sesuai

Jika mampu, sediakan komputer atau laptop untuk memudahkan anda update blog, Facebook, Instagram atau kedai maya anda. Tidak mampu beli semua tu? Bermulalah dari Handphone anda 🙂

2. Gali ilmu

Ini adalah modal yang paling penting dalam memulakan bisnes. Carilah mentor, mulakan membaca dan gali ilmu tentang bisnes yang ingin anda ceburi. Ilmu yang betul akan membantu anda memulakan perniagaan dan terus dapatkan jualan

3. Sediakan jadual

Berniaga dari rumah sambil menjaga anak-anak memerlukan disiplin yang tinggi. Buat jadual dan pembahagian masa antara kerja rumah dan bisnes. Ambil sekurang-kurangnya 2-3 jam untuk fokus pada bisnes anda. Macam saya, saya ambil masa waktu anak-anak tidur untuk update blog dan coaching downlines

4. Buat To Do list

List ini sangat penting. Buat senarai apa yang ingin anda lakukan setiap hari mengikut keutamaan. Ini bagi memastikan anda tidak tertinggal sebarang perancangan anda pada hari tersebut

5. Dapatkan sokongan suami dan keluarga

Bisnes dari rumah perlu sokongan yang kuat dari suami dan keluarga. Maklumkan suami dan keluarga yang anda ingin memulakan perniagaan online. Mungkin ada masa anda perlukan bantuan suami atau keluarga pada ketika anda bertemu pelanggan dan hadir ke kelas perniagaan. os, penting untuk mereka tahu

6. Mohon petunjuk dan pertolongan Yang Esa

Ini perkara utama apabila memulakan bisnes dari rumah. Perniagaan bukannya seperti makan gaji yang mana kita akan terima gaji tiap-tiap bulan. Dekati diri dengan Maha Pencipta kerana Dialah business partner kita yang utama. Mohon pertolongan dan letakkan sepenuhnya pergantungan padaNya

7. Sediakan modal jika perlu

Tipu jika saya katakan bisnes tidak perlukan modal. Walaupun berbisnes Shaklee dan produk boleh beli di branch, saya perlu modal untuk membeli produk apabila ada pelanggan yang minta hantar produk ke rumah mereka. Begitu juga dengan perniagaan pembuatan makanan seperti kek, biskut dan sebagainya di mana kita perlukan sediakan produk terlebih dahulu sebelum hantar kepada pelanggan

Jika tidak modal wang, modal ilmulah yang sangat penting. Jika punya modal wang yang banyak tapi tidak punya modal ilmu, mungkin modal wang akan habis begitu sahaja.

Saya percaya walaupun hanya surirumah dan perlu menguruskan anak yang ramai, kita boleh menjana pendapatan secara online tanpa mengabaikan keluarga. Pastikan anda gunakan masa dan kemudahan yang ada sebaiknya. Selamat maju jaya

Ingin join saya dalam bisnes Shaklee? Cari saya di 016-587 9882 🙂

CARA TANGANI CHICKEN POX ATAU CACAR ANAK

Salam dan hai semua. Lama tidak update di sini. Hati rasa digaru-garu untuk update penulisan di sini tapi anak-anak perlu perhatian lebih. Setelah suami terkena Chicken Pox, anak-anak lagi yang terkena. Mula-mula Furqan, selang 3 hari Putri pula kena. Dan kini Fyrash dan bayi kami, Farhah.

set cacar shaklee

Kasihan sunggguh dengan Fyrash. Cacarnya paling teruk antara mereka 4 beradik. Demam panas selama 2 hari dan bintik-bintik merah di badannya juga banyak

Hati ibu mana yang tidak risau dengan keadaan ini. Mana lagi dalam masa yang sama perlu menjaga setiap seorang yang sakit setiap minggu.. Saya anggap ini dugaan untuk kami. Baru rasanya dapat rehat setelah suami sihat, anak-anak pula berganti sakit. Walaupun penat, saya percaya pasti ada yang ingin Allah berikan nanti dengan kami, kan?:)

set chicken pox shaklee

Syukur Alhamdulillah, Chicken Pox Farhah tidak terlalu teruk . Bintik-bintik merah yang timbul di badannya sikit dan kecil-kecil sahaja

Bila anak-anak yang sakit, saya konsisten mereka dengan Performance dan Nutriferon. Penting suplemen ini agar demam mereka tidak berpanjangan dan sistem pertahanan badan mereka kuat. Selain itu, saya juga tambah Meal Shakes dengan susu mereka sebagai multivitamin mereka agar badan mereka lebih kuat menentang penyakit ini

Selain itu, saya juga pastikan mereka kerap minum air dan mandi. Selain mengelakkan panas badan mereka tinggi, ia juga untuk pastikan mereka tidak dehidrasi. Sangat penting badan mereka cukup air agar badan mereka kuat menentang virus ini

Basic H saya gunakan sebagai sabun mandi mereka kerana Basic H boleh membantu  bintik-bintik di badan mereka cepat kering dan cepat pudar. Basic H juga mampu membantu menurunkan suhu panas badan mereka

Selepas mandi kebiasaannya saya sapu bintik dan ruam merah di badan anak-anak dengan Herbal Blend. Anak-anak memang suka dengan krim ni sebab dorang rasa sejuk-sejuk lepas pakai krim ini dan gatal-gatal akan berkurangan. Pemakaian krim ini juga sangat membantu kurangkan parut kerana Chicken Pox ini

Saya juga ambil minuman Performance drink dan Nutriferon serta Vita Lea, B Complex dan Vitamin C. Since Farhah dan Puteri masih menyusu, penting untuk saya salurkan kebaikan suplemen-suplemen ini melalui susu ibu. Vitamin-vitamin ini banyak membantu saya agar kekal bertenaga, tidak mudah stres dan pertahanan badan lebih kuat.

Kini, Fyrash dan Farhah dalam fasa penyembuhan. Doakan mereka cepat sembuh ya 🙂

With Love,

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

BACAAN KENCING MANIS TURUN DALAM MASA 2 MINGGU

Salam dan hai semua. Antara penyakit atau yang sering dialami dewasa ini adalah kencng mansi atau buah pinggang tidak berfungsi dengan baik. Ikuti testimoni ini apabila kadar atau bacaan kencing manis menurun selepas 2 minggu emak ini amalkan Vivix.

Assalamualaikum. Ini Maksu saya. Adik bongsu mak. Mak kata family mak memang ada kencing manis. Penyakit keturunan. Bila kena kencing manis confirm lah sangkut buah pinggang kan. Seram tahu tak. Hahaha.. kena prevent dari sekarang ni.

Bulan lepas melawat Cu, bila nak balik tu Cu kata nak beli Vivix. Untuk buah pinggang. 26/9/2016 hantar Vivix ke rumah Cu. Lepas explain semua terus gerak pegi kerja sebab dah lambat. 2 minggu lepas tu Whatsapp Cu balik nak followup OK ke tak makan Vivix tapi 25/10 baru Cu reply. Hahaha..

testimoni kencing manis dan vivix
Alhamdulillah terkejut dan bersyukurnya kencing manis Cu turun dari 20 kepada 10. Belum lagi tahap normal but its going there. Syukuuurrr sangat. Itu selepas sebotol Vivix. Bila sendiri dah rasa bagusnya Vivix ni, mesti akan repeat nak Vivix lagi. And yes, Cu repeat her second Vivix! Bila hantar Vivix kat Cu 27/10/2016, Cu pun nampak lebih sihat, muka lebih ceria. Cu kata badan pun rasa sedap sihat. Siap boleh kejar-kejar dengan angsa.

Sejak kebelakangan ni Cu ada masalah untuk bertutur dengan baik. Cu tak sihat and tend to lost her vocabulary at times. Tapi bila jumpa Cu hari tu dah lancar sikit. Lebih baik dari sebelum ni. Sebelum ni baca dan promote Vivix membantu meningkatkan fungsi otak. Tapi sekarang dah nampak sendiri dan semakin yakin dengan Vivix. Dengan izin Allah, what Vivix did worth the price!

Is it my eyes playing trick or she does look younger? 🤔

shaklee kk, shaklee sabha, shaklee papar

Mahu order Vivix? Hubungi saya terus 🙂

#supermomshakleestory
#myvivixstory
#vivixse

BADAN LEBIH CERGAS DAN LUKA CEPAT SEMBUH BILA BERPANTANG DENGAN VIVIX

Salam dan hai semua. Alhamdulillah.. Tamat sudah hari berpantang saya. Tapi, bukan bermakna saya boleh makan sesuka hati. Still kena jaga diri kerana anak masih menyusu dan untuk pastikan badan sentiasa fit. Hari ini saya ingin kongsikan kisah seorang ibu yang mengambil Vivix semasa berpantang seperti saya. Memang rasa perbezaannya kerana mengambil Vivix semasa berpantang selain mengambil Set Berpantang Shaklee membuatkan badan lagi cergas dan rasa lagi cepat sihat. Ikuti pengalaman ibu ini ya 🙂

PENGALAMAN TERINDAH BERPANTANG BERSAMA VIVIX SHAKLEE

Assalamualaikum W.B.T. Nama saya Nor Shahizan Rahimi Bt. Mohd Saad lebih senang dengan panggilan Yan. Sedikit perkongsian yang bakal di terjemahkan dalam sebuah penulisan ini bukanlah satu omongan kosong tapi satu perkongsian yang memberi manfaat extra pada diri saya. Syukur Alhamdulillah saya diberi kesihatan yang baik.

Sejak lahir saya jarang sakit. Mungkin itu salah satu sebab mengapa saya kurang kesedaran untuk mengambil sebarang vitamin secara rutin. Suka-suka ambil. Terlupa, maka jadilah vitamin itu bagai tukun tiruan. Lebih menyedihkan apabila “tukun tiruan” luput tarikh begitu sahaja.

Shaklee bukanlah satu jenama asing bagi saya kerana saya sering terbaca tentang kebaikan-kebaikan setiap vitaminnya. Dek kerana tabiat yang tidak disiplin untuk mengamalkan vitamin maka segala kebaikan itu bagai angin lalu. Namun, masa berganjak dan usia juga meningkat seiring masa. Mengandung anak pertama bagaikan satu rahmat buat saya dan bermulalah episod merasai sakit dalam hidup saya.

Berpantang dengan Vivix buat muka cantik berseri :)

Berpantang dengan Vivix buat muka cantik berseri 🙂

Jika dulu saya tidak mengenal jarum suntikan, vitamin sudahlah tentu tidak menjadi rakan tapi semasa mengandung anak pertama segalanya berubah. Saya mengalami morning sickness yang teruk, HB rendah dan disahkan diabetik. Teringat tentang Shaklee, saya pun mendapatkan Set Hamil. Sungguh bagai dikata tabiat manusia memang sukar di ubah. Sedar tanpa insaf tidak akan membawa kita kemana-mana. Set hamil menjadi “tukun”. Perkara yang sama berulang semasa hamil anak kedua. Saya hanya membeli dan mengambil vitamin Shaklee berdasarkan pembacaan semata-mata. Sifat acuh tak acuh terhadap pengambilan vitamin masih menebal.

Sehinggalah hamil anak ketiga, sifat sambil lewa berkaitan pengambilan vitamin masih ada. Hamil kali ketiga tidak terlalu mengganggu rutin harian namun pada trimester ketiga saya mudah merasa mengah. Apabila berada di akhir kehamilan saya melihat entry seorang SID yang juga teman lama seuniversiti berkaitan Shaklee. Saya mula menghubunginya. Perbualan kami lebih mudah kerana kami saling mengenali. Setelah diterangkan pelbagai manfaat saya mendaftar sebagai ahli dan membeli vitamin untuk keperluan ibu saya yang mengidap diabetis dan Set Berpantang Shaklee yang akan saya gunakan semasa tempoh berpantang.

Teman Shaklee saya ada menyatakan bahawa saya sebenarnya saya sudah boleh mula mengambil sebahagian daripada vitamin dalam set berpantang yang saya beli itu semasa mengandung. Saya di beri panduan dan cara yang betul untuk mengambil setiap vitamin dan memang tidak dinafikan di akhir-akhir kehamilan saya masih bertenaga untuk menaiki bangunan 3 tingkat untuk ke kelas kerana kerjaya sebagai seorang guru.

Vitamin yang sepatutnya saya makan semasa berpantang sudah mulai surut kerana saya mula mengambilnya sebelum tempoh berpantang. Maka saya putuskan untuk mengambil set berpantang premium dan berkenalan dengan VIVIX. Teman Shaklee saya berpesan agar VIVIX hanya boleh diambil selepas bersalin.

Hari yang ditunggu pun tiba. 7 September 2016 saya telah melahirkan bayi lelaki. Syukur, letih melahirkan kali ini kurang terasa. Syukur dengan izin-Nya pengambilan vitamin Shaklee secara konsisten sebelum proses melahirkan memberikan impak positif kepada diri saya. Selesai melahirkan saya tidak merasa lesu malah merasa bosan untuk berbaring semata-mata. Saya mula bergerak ke tandas sendiri untuk membersihkan diri tanpa rasa pening.

Selesai membersihkan diri, saya sudah mampu tunduk untuk mengenakan stokin pada kaki. Pergerakan terasa tidak terbatas dan bertenaga. Cukup berbeza pengalaman kali ini berbanding pengalaman bersalin anak pertama dan kedua. Dulu, usai bersalin saya perlu di papah untuk ke bilik air kerana bimbang saya akan pitam kerana tekanan darah sangat rendah.

Setelah dibenarkan pulang ke rumah,saya melalui saat berpantang yang sangat “heaven”. Badan terasa cergas dengan penambahan VIVIX dalam rutin pemakanan sihat setiap hari. Dengan VIVIX sememangnya luka dan bengkak cepat sembuh. Pada kebiasaannya pada minggu pertama berpantang saya akan merasa seperti ada ketulan yang akan bergerak-gerak di dalam perut. Kata orang-orang tua “batu meroyan belum kecut”. Tapi kali ini, rasa itu tiada dengan pengambilan VIVIX.

Anak kampung seperti saya masih lagi mengamalkan urutan selepas bersalin. Dek kerana saya melahirkan pada saat orang lain hendak menyambut Aidiladha maka proses berurut agak lambat. Minggu kedua saya didatangi bidan kampung yang sering mengurut orang-orang bersalin. Melihat pergerakan saya yang agak lincah beliau bertanya “hang ni dah berapa hari sebenaqnya, mak hang kata baru masuk dua minggu tapi aku tengok macam orang dah sebulan”.

Hakikatnya memang baru masuk minggu kedua. Saya hanya tersenyum dan mengucap syukur dalam hati kerana diberi kesihatan yang baik dengan ikhtiar ber’Shaklee’. Sekali lagi saya mendapat soalan cepu emas “hang bertungku sehari berapa kali ni….ka memang pesen badan hang tak masuk angin”. Biasa la mak-mak bidan orang Kedah memang kuat berbual. Sekali lagi saya hanya tersenyum.

Di akhir proses berurut mak bidan teringin sangat nak tau jenis ubat yang saya ambil semasa berpantang kali ini. Saya pun menunjukkan barisan vitamin Shaklee dan tidak terkecuali VIVIX. Mak bidan pun berpesan…. “hang jangan tukaq-tukaq dah ‘ubat’ kalau beranak lagi sebab aku tengok hang kemaih beranak kali ni” (kemaih dalam loqhat kedah merujuk kepada orang yang sedang berpantang bermaksud sangat bertenaga).

Selain manfaat kesihatan tubuh badan sendiri, Alhamdulillah bayi saya juga mendapat tempias kebaikannya. Susu badan sangat meriah. Bayi lelaki memang kuat menyusu. Alhamdulillah susu badan cukup untuk menampung keperluan anak kecil itu. Saat saya menulis kisah ini saya sebenarnya mulai runsing dalam kesyukuran kerana bahagian peti sejuk beku sudah hampir penuh dan sedang memikirkan kaedah terbaik untuk membawa stok susu tersebut pulang ke tempat mencari rezeki selepas tamat tempoh berpantang nanti.

VIVIX dan barisan vitamin lain dalam Shaklee telah mengubah persepsi saya dalam rutin pengambilan vitamin. Pengambilan vitamin yang betul dengan cara yang betul akan memberi kesan terbaik kepada diri seseorang individu. Syukur ke hadrat Ilahi kerana mendorong hati ini mencari yang terbaik.

Terima kasih sahabat Shaklee yang sudi berkongsi ilmu dan manfaat Shaklee. Semoga dengan kebaikan yang ada pada produk terbaik ini membuka mata semua orang tentang kepentingan hidup secara sihat. Saya masih lagi baru belajar dan ingin terus menggali ilmu dalam gaya hidup sihat bersama SHAKLEE.

#supermomshakleestory
#myvivixstory
#vivixse