PENYAKIT KAKI, TANGAN DAN MULUT ATAU HFMD DAN CARA PENCEGAHANNYA

Salam dan hai.. Penularan penyakit kaki, tangan dan mulut atau HFMD di Sabah semakin membimbangkan apabila beberapa buah Taska, tadika dan sekolah diarahkan tutup di daerah Beaufort, Sandakan dan Tawau

Antara tanda dan gejala HFMD adalah;

1 . Tidak aktif dan nampak lemah

2 . Tidak mahu makan dan minum

3 . Sawan

4 . Demam yang tinggi dan tidak dapat diturunkan

5 . Susah untuk bernafas atau bernafas dengan laju Continue reading

Share

CARA KEMASKINI MAKLUMAT PTPTN

Salam dan hai.. Sejak Kerajaan baharu mengumumkan tentang dasar penaNgguhan PTPTN bagi peminjam PTPTN yang bergaji di bawah RM4, 000 ramai peminjam menarik nafas lega.

Tindakan terbaru dari PTPTN bagi meneruskan dasar baru ini adalah memohon pada semua peminjam untuk mengemaskini maklumat mereka di laman web PTPTN dan hari terakhir untuk mengemaskininya adalah hari ini

Cara-cara untuk mengemaskini makluamat anda adalah;

1 . Perge ke laman web PTPN www.ptptn.gov.my

www.ptptn.gov.my

Klik di perkataan KLIK DI SINI

Boleh juga terus ke link https://www.ptptn.gov.my/akuanpendapatan/

CARA KEMASKINI PTPTN

Masukkan NRIC dan nombor pinjaman

Jika anda tidak ingat nombor pinjaman anda, anda boleh call PTPTN cawangan dan HQ untuk dapatkan maklumat itu

Scroll di bahagian Hubungi dan klik cawangan. Pilih cawangan mana yang anda mahu hubungi

Setelah mendapat nombor pinjaman, anda boleh log in dan isi maklumat anda

cara kemaskini ptptn

Isi sehingga habis ya

Ada beberapa jam lagi untuk anda update maklumat anda. Dan setelah itu kita nantikan pengumuman dari PTPTN tentang langkah seterusnya

Saya pernah hubungi PTPTN tentang isu pennagguhan atau mengurangkan bayaran. Mengikut kata awal, hal itu boleh dilakukan akan tetapi belum ada maklumat terbaru daripada dasar baharu ini. So, untuk update seterusnya kita nantikan pengumuman dari PTPTN ya

Untuk semakan baki pinjaman anda, anda boleh layari https://www.ptptn.gov.my/semakanpinjaman/. Sekiranya anda berminat untuk membayar habsi pinjaman anda, PTPTN memberikan potongan 20% atas penyelesaian awal pinjaman.

Moga maklumat ini membantu anda 🙂

Share

CARA DAPATKAN KULIT SIHAT WALAUPUN SIBUK URUSKAN ANAK YANG RAMAI

Salam dan hai.. Entry sebelum ini saya ada kongsikan tentang skincare selamat iaitu Youth. So, berkesinambungan dengan itu saya, ingin kongsikan cara dapatkan kulit yang sihat, cantik dannampak lebih muda bagi ibu-ibu yang sibuk menguruskan anak yang ramai. Macam sayalah. 5 orang anak tu 🙂

Ia semestinya tidak mudah tapi ibu-ibu jangan ambil mudah. Takkanlah kita biarkan kulit kita ini tidak terurus walaupun sesibuk manapun kita. Hanya kita mampu menjaga diri sendiri kerana bukan semua orang faham dan ambil tahu

5 orang permata hati kami. Sepenat mana pun ummi dalam membesarkan kamu, kamu tetap cinta hati ummi selamanya. U always make my day

So, apa kata ibu ambil 7 langkah ini sebagai permulaan:

1 . Minum air kosong dan elakkan minuman manis serta berkafein

Bila ibu sibuk, memang tidak sempat minum air kan? Baru ke dapur hendak minum air, anak sudah memanggil. Baru hendak minum, ternampak meja makan bersepah. Letak air dan terus kemas meja makan tadi. Dan the list go on..

Tapi sangat penting ibu cukupkan air dalam badan agar keseimbangan tubuh dapat dipenuhi. Apabila keseimbangan tubuh dapat dipenuhi, kulit akan jadi lebih sihat dan lembab

Dan tolong, kurangkanlah minum minuman manis dan berkafein. Ia sangat tidak membantu kerana gula berlebihan dalam badan akan ‘membunuh’ nutriis dalam badan hingga menyebabkan ia kelihatan pada kulit. Kulit akan menjadi semakin kusam

2 . Pastikan muka dibersihkan dengan betul

Kadangkala kerana mahu cepat, kita hanya cuci muka dengan air sahaja. Adalah sangat penting kita pastikan kita membersihkan muka sebaiknya dengan pencuci muka yang selamat agar sisa-sisa kotoran di muka dapat dibuang

Selepas itu, apa kata bersihkanya dengan toner agat kotoran yang tidak kelihatan di bawah kulit akan dapat dibersihkan

Kedua-dua perkara ini hanya mengambil masa sekitar 5-10 minit. Ia tidak mengambil masa lama.. So, cubalah..

3 . Pakai pelembab dengan sun block apa keluar rumah

Sinaran uv daripada matahri jika berlebihan boleh menyebabkan kulit muka menjadi rosak. Pakai  pelembab untuk pastikan kulit tidak kering dan sun block untuk melindunginya daripada sinaran matahari yang merbahaya. Boleh cuba pelembab Youth dengan SPF 50 kalau mahu 🙂

4 . Senyum dan berfikiran positif

Apabila sudah sibuk memang kita kurang masa untuk senyum apa lagi untuk berfikiran positif. Kadang-kadang kita lebih cepat marah.

Untuk kekalkan wajah yang cantik dan sihat, selalu berfikiran positif dengan melakukan sesuatu yang anda sukai, meluangkan masa buat diri anda sendiri atau pergi melancong. Saya tau ianya tidak mudah tapi apa kata anda cuba dahulu lakukannya. 🙂

5. Elakkan stres

Marah, geram dan penat memang tidak dapt dijauhkan apabila kita sudah stress. Ia sangat-sangat tidak mudah untuk elakkan stres apatah lagi bila banyak yang perlu kita uruskan dan siapkan

Tapi ia boleh dilakukan. Mungkin anda boleh rehat sekejap setelah seharian berdiri dan melakukan kerja-kerja rumah dan relax dengan bermain bersama-sama anak. Kain baju boleh tunggu untuk dijemur . You have to let go little things agar fikiran anda tidak sesak

6 . Ambil makanan seimbang

Cuba amalkan pemakanan seimbang mengikut piramid makanan. Banyakkan pengambilan sayur dan buah-buahan. Pemakanan seimbang membantu badan cukup nutrisi. Badan yang cukup nutrisi akan salurkan tenaga yang lebih dan minda yang cergas. Ambil suplemen yang selamat dan sesuai. Mahu suplemen untuk kesihatan menyeluruh boleh cuba multivitamin, B Complex, Vitamin C dan minuman protein

7 . Amalkan zikir

Sambil membuat kerja-kerja rumah, anda boleh beristighfar, berselawat dan mendengan alunan bacaan suci ayat Al-Quran melalui handphone dan sebagainya.

Saya suka amalkan membaca Al-Fatihah 41 kali selepas solat subuh bagi membantu urusan saya setiap hari dipermudahkan. Dan selalunya masa akna rasa panjang dan banyak kerja rumah dapat diselesaikan

Buat ibu-ibu yang membaca tips ini, saya doakan anda semua akan mendapat kulit yang lebih sihat, hati yang lebih tenang dan minda yang lebih positif. Ingatlah, bila aada gembira semua di sekeliling anda akan jadi lebih mudah dan menyenangkan 🙂

Share

PRODUK PENJAGAAN MUKA TERBAIK DAN SELAMAT

Salam dan hai.. Hari ini saya sangat-sangat gembira untuk kongsikan dengan anda tentang Set Penjagaan muka jenama Youth Shaklee yang baru sahaja saya gunakan 24 hari yang lalu.

Kenapa sangat gembira? Sebab saya dapat lihat liang roma muka saya semakin mengecil setelah beberapa hari konsisten menggunakanya. Ini adalah sesuau yang menggembirakan kerana saya memang mempunyai masalah liang roma di wajah sejak remaja

Shaklee sebenarnya baru saja melancarkan produk penjagaan mukanya yang terbaik ni pada Mac 2018 setelah 8 tahun kajian dibuat. Set yang terdiri daripada pencuci muka, pembersih, krim siang dengan SPF 50, krim malam, serum dan Radiance C + E adalah bebas darpada 1500 bahan kimia merbahaya yang selalu digunakan dalam pembuatan skincare dan sangat cepat menampakkan kesan penggunaannya

Antara kelebihan serta cara menggunakan Set Penjagaan wajah Shaklee ini adalah;

1 . Pencuci muka atau Luminous Gel Oil Cleanser

Pembersih ini menggabungkan campuran vitamin yang dipaten dalam polifenol serta alga untuk memperhalus dengan lembut, menyuci dan memyediakan kulit untuk langkah yang setersunya.

Tidak mengandungi sabun, PH-seimbang ia mampu membersihkan secara lembut dan memastikan kulit berseri secara semualjadi. Ia juga bertndak sebagai make-up remover

pencuci muka youth

Bahan-bahan utama:

Vital Repair, Muscadine Grape Extract, Ekstrak Alga Hjau yang menghaluskan

Cara menggunakannya :

Pusing kepala cleanser sedikit, picit pembersih muka sebesar saiz kacang pea ke atas tapak tangan yang basah, ratakan ke seluruh wajah dan bilas

Harga : RM193.75

2 . Pembersih atau Perfecting Skin Toner

Membersihkan sel kulit mati, menghidratkan dan membekalkan nutrisi kepada kulit anda

Bebaskan kulit anda daripada sel-sel kusam  dan ejen pencemar persekitaran dengan rejim pembersihan wajah bersama dengan campuran vitamin penting, polifenol dan bahan-bahan botanikal yang berpaten untuk kulit yang berseri

pembersih muka youth

Bahan-bahan utama:

Vital Repair, Muscadine Grape Extract, Ekstrak Alga Hjau yang meremajakan

Cara menggunakannya :

Basahkan kepingan kapas dengan toner dan sapukan seluruh wajah anda

Selalunya anda akan nampak sisa kotoran melekat pada wajah anda kerana ia membersih dengan berkesan

Harga : RM200

3 .  Youth Activating Serum

Menjana dan memperbaharui kulit pada peringkat  sel untuk kulit lebih berseri dan lebih muda

Serum ini mengandungi 10 kali ganda bahan aktif untuk memulakan langkah pembaharuan sel yang kritikal. Terdiri daripada campuran vtiamin. polifenol dan YOUTH Complex yang berkesan, ia menggalakkan penghasilan kolagen dan pembaharuan pada peringkat sel sesuatu yang tidak semua skincare mampu lakukannyaserum shakleeBahan-bahan utama:

Youth Complex dngan Apple Cell, Lotus Japonicus, Vitamin A berkapsul

Cara mengunakannya : Tekan 1 pam d hujung jari dan ratakan secara lembut ke seluruh wajah

Semasa talk Shaklee Academy yang saya ikuti, Speaker mengatakan dalam banyak-banyak produk Youth ini, paling penting adalah serum kerana ia mampu memperbaiki sel kulit dari dalam

Harga : RM412

4 . Radiance C+E

Mengebu, mencerah dan mengurangkan penampilan garis halus, kedutan, pigmentasi, menambahbaik tekstur serta tona kulit yang lebih sekata

radiance c dan e

Cara menggunakannya: Putarkan hujung kapsul dan picitkan C+E ke atas hujung jari dan sapukan pada wajah

Untuk kulit sensitif, campurkan Radiance C +E ini dengan night cream dan sapukan pada kulit yang lembab

Radiance C+E ini dikatakan sangat istimewa kerana diformulasikan dengan Vitamin C dan E yang merupakan antioksidan yang sememangnya mampu membuatkan kulit lagi sihat dan berseri. Tidak payah suntik-suntik vitamin lagi di wajah 🙂

Harga : RM412.50

5 . Krim Siang atau Age Defense Moisturizer dengan SPF 50

Melindungi, menyubur dan melembabkan kulit serta meningkatkan penampilan keseluruhan tona kulit

Perlindungan untuk kulit anda adalah lebih daripada hanya melindunginya daripada sinaran matahari. Lindunginya dengan pelindung matahari berspektrum luas SPF 50 UVA.UVB. Botani bernutrien dan vitamin melembabkan kulit dan menambaik penampilan kulit secara menyeluruh

moisturizer yyouth

Bahan-bahan utama:

SPF 50, Vital Repair Complex, Muscadine Grape Extract

Cara menggunakannya :

Ambil setitik pelembab di hujung jari, titikkan pada seluruh muka dan sapukan ke atas kulit

Salah satu produk kesukaan saya. Ia sangat membantu mengurangkan sunburn buat saya yang selalu terlibat dengan sukan yang perlu berpanas sepanjang hari

Harga : RM206.25

6. Krim malam atau Advanced Renewal Night Cream

Menyokong proses pembaharuan sel kulit semasa tidur agar kulit tampak lebih muda, halus dan berseri. Campuran botanikal yang khas membantu merangsang penghasilan kolagen dan elastin membuatkan  kulit kelihatan lebih muda, licin dan cerah

moisturizer youth

Bahan-bahan utama:

Vital Repair Complex, Schisandra Chinensis, Lotus Japonicus

Cara menggunakannya:

Letakkan krim di hujung jari, titikkan pada seluruh muka dan leher. Ratakan pada keseluruhan kulit

Saya selalu gunakannya selepas solat Isyak. Ternyata menggunakannya membuat kult jadi lembut dan tidak mudah kering. Kulit yang kering akan membuatkan garis halus atau garis penuaan cepat kelihatan

Harga : RM250

STARTER YOUTH SET ATAU SET PERMULAAN YOUTH

Set inilah yang saya pakai kini. Terdiri darpada Cleanser, toner, Age Defense Moisturizer dan Advanced Renewal Night Cream, saya gunakannya setiap hari bagi membantu kult saya menjadi lebih sihat.

set permulaan youth

Youth Starter Set RM850

Selepas hampir sebulan menggunakannya, saya perasan liang roma muka semakin mengecil dan kulit semakin lembab. Saya jadi lebih yakin pada diri sendiri. Toing tong effect pun sudah mula kelihatan 🙂

Jom kita tengok antara testimoni pengguna Youth Shaklee ini

youth shaklee testimoni

youth shaklee testimoni

Jika anda berminat dengan Youth Skincare anda boleh terus menghubungi saya atau klik link di bawah untuk membeli Starter Set Youth yang lebih jimat dengan harga RM850;

Saya nak Youth

FB : Aryn Fadz Lee

No hp : 0165879882

Whatsapp : http://arynfadzlee.wasap.my/

Email : arynfadzlee@gmail.com

Jo, mari kita berYouth! 🙂

Share

TIPS MEMBELI BELAH BERSAMA ANAK SEBELUM ADILFITRI

Salam dan hai semua. Beberapa hari lagi kita akan menyambut Aidlfitri dan semestinya antara orang yang palng seronok adalah anak-anak

Ramai ibu bapa masih membeli untuk keperluan anak sebelum Aidilfitri ini bukan? Bandar Kota Kinabalu pun dari Sabtu lepas memang penuh dan sesak dengan orang ramai

cara membeli bersama anak ramai

Keluar bersama anak-anak memnag mencabar tapi seronok lebih-lebh lagi bila melihat mereka happy

Bukan mudah sebenarnya untuk membawa anak membeli belah terutama bila ada anak ramai dan dalam keadaan yang sesak. Ada yang cadangkan baik hanya ibu bapa sahaja yang belikan untuk anak tetapi ada ketikanya anak perlu dibawa kerana ingn memastikan barangan yang dipilih seperti baju, kasut, tudung, seluar dan sebagainya muat dengan anak dan mereka sukai

Begitu juga dengan kami, dengan anak seramai 5 orang memang agak mencabar untuk membawa anak-anak membeli belah dan saya kongsikan beberapa tips untuk anda lakukan agar perjalanan membeli belah bersama anak ini berjalan lancar ( Walaupun hakikatnya pasti ada yang terkandas 🙂 Continue reading

Share

SET MANDIAN DAN PENJAGAAN DIRI BAYI YANG SELAMAT, ORGANIK DAN SESUAI UNTUK KULIT SENSITIF

Salam dan hai semua..Alhamdulillah. Hari ni genap Eishal berumur 50 hari dan kami akan berjumpa doktor untuk mengetahui keputusan Prolonged Jaundice nya hari ini. Sungguh tidak sangka begitu cepat masa berlalu dan saya pun sudah habis pantang.

Hari ini saya ingin kongsikan dengan pembaca semua tentang sabun mandian,krim dan minyak urut bayi yang saya gunakan untuk Eishal. Baunya yang segar, strukturnya yang lembut serta bebas bahan kimia yang merbahaya buatkan saya sangat-sangat sukakannya

Set penjagaan diri bayi ini terdiri daripada sabun mandi, lotion dan massage oil sangat sesuai untuk kulit bayi yang masih lembut dan sensitif. Ia juga organik dan tahan lama. Ada pengguna  mengatakan mereka gunakan set ini hingga 3 bulan lamanya. Jimat bukan?😊

Saya sendiri sudah gunakannya selama 3 minggu dan hingga kini kandunganya masih banyak

set mandian bayi selamat

3 produk ini dipanggil Shakleebaby. Botol ungu adalah sabun mandi, botol hijau adalah Soothing Lotion dan botol orange adalah Massage Oil. Eishal memang sukakan set ini kerana buatkan dia relax and calm

Sabun mandi yang mengandungi antaranya chamomile, lavender dan aloe vera organik ini merupakan mandian yang lembut, mententeramkan, menenagkan dan melegakan kulit

Ianya tidak menimbulkan alahan, mempunyai PH yang seimbang dan diuji untuk sensitiviti, sememangnya sesuai untuk mandian yang penuh dengan kasih sayang bagi kulit yang lebih lembut

Saya hanya gunakan sedikit untuk Eishal ketika mandi kerana ia memang pekat dan kongsi penggunaannya dengan kakak-kakaknya juga. Strukturnya yang lembut dan bau yang segar serta jimat buatkan saya teruja untuk menggunakannya pada anak-anak

Soothing Lotion atau losyen pelembab bantu mengekalkan pipi gebu si manja dan kelembapan jair-jemarinya. Ia mengandungi chamomile, lavender, minyak rosemary, minyak vanila, mnyak bunga matahari, minyak jojoba dan shea buter organik yang mana selamat untuk bayi

Kebiasaannya, saya akan pakaikan krim ini pada seluruh badan Eishal sambil melakukan urutan manja dan Eishal memag enjoy that moment. Saya sangat sukakan baunya yang segar dan strukturnya yang tidak terlalu berminyak

Dan yang ketiga adalah Massage oil atau minyak urut yang mempunyai campuran organik yang menenangkan, sangat lembut yang sememangnya sempurna untuk mengurut bayi pada bila-bila masa ataupun untuk digunakan sebagai pelembab selepas mandian.

Mengandungi minyak biji bunga mathari, lavender dan chamomile, ia memberikan sentuhan yang lembut dan penuh kasih sayang. Saya gunakan Massage Oil ini di perut Eishal untuk elakkan kembung perut, selain kaki dan rambut Eishal

Dan selepas tu saya akan cium Eishal berabis sebab saya sangat sukakan baunya 🙂

Set penjagaan diri bayi ini telah dibuktikan selamat dan sesuai untuk kulit sensitif. Ketiga-tiga produk ini tidak mengandungi paraben, Natrium Lauril Sulfat (SLS), Phthalates, BPA, Formaldehid, 1,4- dioxan, warna tiruan dan wangian, diuji pakar pediatrik dan diuji secara klinikal.

Wangian yang ada padanya adalah wangian semulajadi daripada bahan-bahan semulajadi  dan organik yang diadun bersama. Dan ia juga sangat-sangat sesuai buat bayi yang mempunyai masalah kulit sensitif atau alergik

Mari kita baca pengalaman ibu-ibu yang telah menggunakannya;

testimoni shakleebaby

Dan berita baiknya untuk anda, bulan ini set mandian selamat ini boleh dibeli dengan harga 2 set dan anda akan diberi 3 set termasuk diberi percuma tuala bayi yang lembut serta sebuah beg comel bayi

set mandian bayi selamat

Untuk dapatkannya anda boleh terus hubungi saya di;

Whatsapp : www.wasap.my/60165879882

FB : Aryn Fadz Lee

Atau anda boleh terus klik di Set Penjagaan Diri Bayi selamat

With Love,

Aryn Fadz Lee 🙂

Share