5 TIPS MENGEPAM SUSU IBU BAGI IBU YANG BEKERJA

Salam dan hai semua. Masuk 2 minggu sudah saya mula bekerja semula dan meninggalkan anak-anak di rumah. Sedih sungguh rasa hati tapi ada tanggungjawab yang perlu saya jalankan. Doakan saya berjaya menjadi Work At Home Mother (WAHM)  pada tahun 2019 ya 🙂

Bila mula bekerja, bermulalah perjuangan mengepam susu ibu saya. Alhamdulillah.. Setakat ini Farhah mahu menggunakan botol semasa menyusu. A good news untuk kami kerana bukan mudah memperkenalkan penyusuan menggunakan botol bagi bayi yang biasa menyusu direct dengan ibu

Syukur juga kerana susu ibu saya maintain banyak dan saya dapat simpan banyak stok susu ibu buat Farhah. Tahun ini masuk tahun ke 6 saya mengepam atau memerah susu ibu ketika bekerja. Pada mulanya ia agak susah lebih-lebih lagi saya tidak mempunyai ilmu yang cukup untuk memulakan proses mengepam

tips mengepam bagi ibu bekerja

Kini, setelah 6 tahun pelbagai perkara yang saya pelajari dan saya akan teruskan usaha mengepam susu ibu ini selagi saya mampu agar anak kami mendapat susu terbaik ciptaan Allah ini

Ok, hari ini saya ingin kongsikan 5 tips mengepam atau memerah susu ibu semasa bekerja. Anda boleh ikuti video ini untuk tips ringkas ini terlebih dahulu

5 TIPS MENGEPAM ATAU MEMERAH SUSU IBU BAGI IBU YANG BEKERJA

1 . Sediakan peralatan mengepam yang sesuai

Pam susu ( saya suka guna jenis elektrik agar tangan tidak penat dan pam yang senyap), botol penyimpanan susu ibu, ice pack ( untuk letak dalam beg setelah susu ibu diperah), beg  tempat penyimpanan susu ibu adalah benda asas untuk pastikan anda dapat mengepam dan menyimpan susu ibu anda sebaiknya.

Sediakan jadual mengepam dan pastikan ibu mengepam ikut jadual tersebut setiap hari dan tanpa skip.

2. Cari tempat yang sesuai untuk mengepam

Anda cari dan pilih tempat yang sesuai untuk mengepam seperti surau atau bilik-bilik kecil agar anda berasa selesa semasa mengepam. Penting untuk berasa selesa agar anda tidak stres. Semasa mengepam  pastikan badan anda lurus dan tidak bongkok supaya tulang belakang anda tidak sakit.

3. Elakkan minuman berkafein

Minuman kafein sangat tidak membantu dalam penyusuan susu ibu anda. Untuk meriahkan susu ibu anda perlu minum air banyak

4. Lihat gambar anak-anak semasa mengepam

Saya suka lakukan ini kerana ia buatkan saya rasa happy. Bila happy badan akan lebih relax dan tidak stres dan susu akan lebih banyak. Susu banyak, ibu tambah happy 🙂

5. Yakin dengan diri sendiri

Pernah anda alami keadaan di mana anda cuma dapat 2oz atau kurang semasa mengepam dan ia buatkan anda rasa berputus asa?

Saya pernah dan saya sangat kecewa. Dari situ juga saya mengenali Shaklee kerana saya terbaca ia boleh membantu meningkatkan penghasilan susu ibu

Paling penting sebenarnya adalah anda yakin dengan diri anda. Berada dalam situasi ini tidak mudah tapi anda perlu yakin susu anda banyak dan cukup untuk anak anda. Banyakkan pengambilan protein, buat sesuatu yang anda suka dan jangan fikir banyak. Doa dan minta dengan Tuhan agar susu ibu anda cukup untuk anaak-anak anda

Yakin dan yakin susu anda banyak dan cukup. Insha Allah.. Bila anda yakin akan kemampuan diri anda, susu ibu anda akan meriah semula

Sekian perkongsian saya pada hari ini. Pada ibu yang bekerja dan mengepam di pejabat, yakinlah anda boleh melakukannya dan berikan susu ibu terbaik buat anak anda. Semoga berjaya saya ucapkan buat anda

Ingin order Set Penyusuan Shaklee untuk memeriahkan susu ibu? Cari saya di 016-587 9882 🙂

RABUN MATA DAN SILAU MATA KURANG DENGAN CAROTOMAX

Salam dan hai.. Anda apa khabar? Saya doakan anda semua sihat di samping keluarga tercinta.

Bulan ini sangat istimewa kerana selain Vivix, satu lagi produk Shaklee yang promo ialah Carotomax. Kebanyakan pengguna Carotomax mengatakan pengambilannya secara konsisten membantu mengurangkan rabun dan silau mata dengan cepat. Bagaimana Carotomax boleh membantu memgurangkan rabun dan silau?

Carotomax mengandungi pelbagai karotena, diekstrak daripada rangkaian sayuran dan buah-buahan yang kaya dengan sifat antioksidan seperti rumpai laut, tomato, biji anggur, brokoli , marigoled ,epal, kentang, minyak sawit dan beberapa bahan lagi. Ia juga mengandungi fitokimia semulajadi yang penting untuk mata sihat, kulit dan membran mukosa

carotomax, shakee carotomax, ubat rabun mata

Antara kelebihan bahan-bahan yang terdapat dalam Carotomax ini adalah;

1 . Alpha Carotene

Untuk penglihatan malam, mata sihat dan menghalang degenerasi penglihatan

2.  Beta Carotene

Memperbaiki kulit, percepat pemulihan luka, pertingkatkan sistem imun, mengurangkan risiko kanser usus, payudara dan prostat

3. Lycopene

Bersifat anti-oksidan, menghalang penuaan organ. Sangat baik utuk serviks yang sihat, kitaran jantung, sistem imun serta megurangkan penyakit kelenjar prostat

4. Astaxanthin

Piemen di dalam alga dan fitoplankton memberikan warna pink ikan salmon. Walaubagaimanapun, Shaklee menuai karotenoid astaxanthin dari mikroalga laut, sumber yang poten dan tulen. Ia membantu melindungi kerosakan oksidasi kolestol LDL

5 . Zeaxanthin

Melindungi mata, menuras cahaya gelombang biru pendek berbahaya. Membantu mengurangkan risiko kanser payudara, ovari, endmetrial dan serviks

Antara kelebihan Carotomax Shaklee ini adalah;

1 . Lebih selamat daripada vitamin A

Vitamin A merupakan vitamin terawal yang dijumpai. Kajian menunjukkan pengambilan berlebihan vitamin A akan menyebabkan toksisiti. Ahli sains menemui beta karotena pada tahun 1932 yang merupakan satu prekusor Vitamin A dan mendapati ia selamat untuk diambil

2. Pertingkatkan penglihatan

Ia menghasilan ‘ungu visual’ yang membolehkan kita mengekalkan penglihatan di dalam gelap. Ia juga membantu mengurangkan masalah sperti rabun malam, rabun dekat, xerophthalmia ( mata kering), kelesuan, glaucoma, katarak, floaters, eye bag dan gegelung hitam di mata

3. Melegakan masalah kulit

Pengambilannya akan membantu melegakan masalah kuit seperti psoriasis, senile plaque, kulit kering, kulit gugur, pustule, scabies, ulser kulit dan jerawat

4. Melindungi Ephiteal

Memelihara lapisan luar kornea, rongga oral, usus, perut, paru-paru, bronkus, pundi kencing, ovari  dan mengurangkan msalah ulser saluran usus

5. Melawan kanser dan Oksidasi

Pengambilan kerap beta karotena mengukuhkan sistem imun, melambatkan penuaan dan menyekat aktiviti kanser serta menghalang pembentukan sel-sel kanser. Ia juga mengurangkan risiko kanser terutama sekali kanser paru-paru dan payudara dan radikal bebas

6. Menghalang jangkitan

Carotomax merangsang enzim membunuh kuman , menyekat dan mempertingkatkan sistem respiratori paru-paru

7. Galak perkembangan kanak-kanak dan remaja

Merangsang perkembangan kenak-kanak dan remaja, menguatkan tulang, melindungi rambut, kulit, membran mukosa, gigi sihat, gusi dan sistem reproduksi sert membantu penghasilan sprema yang sihat

Sangat banyak kelebihan Carotomax Shaklee tau. So jom dapatkannya bulan ini! Hubungi saya segera 🙂

Aryn Fadz Lee

016-587 9882

SELAMAT TAHUN BARU DAN PROMOSI VIVIX SHAKLEE

Salam dan hai semua.. Selamat Tahun Baru saya ucapkan pada keluarga, sahabat dan  semua pembaca, Followers serta pelanggan blog dan Shaklee saya. Saya doakan semua anda berjaya mencapai apa yang anda inginkan tahun ini dan menjadi lebih baik dari diri kita sebelum ini

Januari ini Shaklee memulakan promosi produk terbaiknya iaitu Vivix. Dicipta dengan ujian klinikal, Vivix adalah antara salah satu suplemen yang boleh mengurangkan kependekan Telomere sebanyak 40%.

Landmark Study Shaklee yang kedua menemui bahawa  kromosom kita yang dilindungi Telomere daan enzim Telomerase akan memendek disebabkan faktor pencemaran di dalam badan dan faktor usia. Pendeknya Telomere akan menyebabkan kita mudah mendapat penyakit, akan cepat menghadapi masalah ketika usia makin lanjut dan akan kelihatan lebih tua. Kajian ini dilakukan bersama Dr. Elizabeth Blackburn, pemenang The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009

Telomere adalah seperti pelindung pada kromosom kita. Kita bayangkan kromosom  seperti tali kasut. Di hujung tali kasut ada pelindung kecil yang seperti diikat bukan? Dan Telomere lah seperti apa yang berada di hujung tali kasut dan kromosom kita. Vivix membantu agar Telomeres kita sentiasa panjang dan sel/DNA kita terlindung daripada kerosakan dan radikal bebas. Menurut kajian ini, pengambilan suplemen Shaklee secara konsisten (Vitalizer, Vivix dan Cinch) secara konsisten setiap hari selama 5 tahun akan membantu mengurangkan kependekan Telomere sebanyak 40%

Insha Allah, kita akan jadi lebih sihat, sistem pertahanan badan semakin kuat dan kita kelihatan awet muda. Apa lagi penting daripada sihat pada usia yang semakin meningkat, bukan?

vivix shaklee, shaklee vivix, vivix shaklee sabah

Pelbagai testimoni didapati daripada pengguna Vivix Shaklee ini. Antaranya ada yang berjaya pulih daripada masalah buah pinggang atau diabetes hingga tidak perlu lagi dialisis,  bacaan darah tinggi semakin turun hingga tidak perlu ambil ubat lagi, bapa yang selama ini tidak mampu berjalan seperti biasa kerana gout dapat berjalan secara normal  dan yang pastinya kulit jadi semakin cantik dan kelihatan awet muda

Ikuti video di bawah di mana suami Puan Hafza berjaya pulih daripada strok asbab Vivix

 

Apa kata anda cuba Vivix bulan ini? Bulan ini jika anda beli Vivix 6 botol anda akan dapat PERCUMA 1 botol, free keahlian dan bonus sekitar RM240 ke atas. Jika anda beli 2 botol pula, anda akan dapat diskaun sebanyak 5%, percuma keahlian dan bonus Shaklee dalam RM36 ke atas. Seronok bukan? Jom try Vivix!!!!

Cari saya jika anda mau ya 🙂

With Love,

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

KENAPA SAYA MASIH SETIA BERSAMA SHAKLEE SELEPAS 4 TAHUN

Salam dan hai semua. Baru teringat ini bulan Disember dan bulan inilah saya mendaftar menjadi ahli Shaklee 4 tahun lalu kerana ingin dapatkan harga ahli ketika membeli Meal Shakes bagi membantu meningkatkan selera makan Furqan ketika itu.

Ketika itu saya belum berniat untuk menjual produk Shaklee sehinggalah pada Januari 2012 di mana saya melihat seorang Sideline Shaklee saya mendapat income 4 angka apabila naik rank menjadi Supervisor.. Saya fikir banyak juga tu bagi kami kerana waktu itu kami bakal mendapat cahayamata kedua. Lebihan income ketika itu pasti sangat-sangat membantu.

Sejak itulah saya betul-betul serius dengan Shaklee dan sehingga kini. Walaupun pada mulanya saya lakukannya untuk menambah pendapatan keluarga tapi saya semakin jatuh cinta apabila lebih dalam mengenali Shaklee. Dan inilah antara sebabnya saya masih bertahan bersama Shaklee selepas 4 tahun.

shaklee sabah

1) Shaklee Effect

Sepanjang 3 tahun menggunakan produk Shaklee, semakin banyak kesan best yg saya rasai. Start konsisten dengan ESP, badan rasa lebih cergas dan tidak mudah letih. Kalau anak dah 4 ni badan memang cepat rasa penat, tapi bila ambil vitamin Shaklee memang rasa kebertenagaannya..Hehe..Jadi kenapa saya perlu stop bila saya sudah rasa pelbagai kebaikannya? 🙂

2) Affordable

Tahukah setiap produk Shaklee yg dihasilkan adalah murah dan mampu milik? Bayangkan 1 botol Vit C ada 180 biji di dalamnya dan kita cuma bayar RM91 untuk penggunaan 6 bulan? Kira RM0.50 sehari kita perlu bayar untuk keperluan Vit C dlm badan kita..Murahkan?😊😊😊

3) Green

Produk Shaklee dijamin semulajadi. Maaf ya, bukan saya kata sembarangan. 51 orang Saintis Shaklee yang merupakan pakar dalam bidang masing-masing  dan ada title Professor yang claim semua tu. Since mereka yang buat ujian klinikal every year dan pada setiap bahan yg Shaklee ambil untuk hasilkan satu-satu produk, susah juga untuk tidak mempercayainyakan.. Mereka juga antara orang yg menyambut pengedar-pengedar Shaklee sewaktu lawatan Pengedar Shaklee di Shaklee US tahun 2015 dlu..Jumpa dgn saintis ni buat fikiran kita lagi terbuka,terbuka sebab banyak yg kita dapat belajar 😃

ejen shaklee sabah

4) Always Safe

Berani betul Shaklee claim produk mereka Always Safe kan?Tau kenapa? Ini kerana para saintis Shaklee inilah yg buat 350 ujian ke atas setiap bahan baru untuk logam berat, racun perosak atau mana-mana ratusan bahan tercemar lain yg berbahaya. Dan mereka juga yang menjalankan lebih 83,000 ujian kualiti setiap tahun untuk menjamin ketulenan n keselamatan produk. Secara teknikal, produk Shaklee tiada Parabens, Triclosan, Phthalates, Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Natrium Sulfate Eter Lauryl (SLES), 1,4-Dioxane atau propylene Glycol

5) Dijamin keberkesanannya

Hoho.. betulkah ni??? Ada lebih 100 kertas kerja saintifik, 300 juta USD dilaburkan untuk ujian klinikal, penyelidikan dan pembangunan dan 100 terbitan jurnal penyelidikan saintifik telah dihasilkan dan berjuta-juta org yg telah hidup lebih sihat dan produktif dengan pengambilan suplemen Shaklee secara konsisten buat Shaklee berani claim produknya berkesan. Kenapa kita ragu-ragu lagi? 🙂

Ingin tahu lebih lanjut tentang Shaklee? Jangan malu CAll/Message / Whatsapp/ Telegram saya di 016-587 9882 ya 🙂

STAYCATION DI GRAND BORNEO HOTEL, 1 BORNEO HYPERMALL KOTA KINABALU DENGAN ANAK-ANAK

Salam dan hai semua. Isnin dan selasa lepas kami bawa anak-anak staycation di Grand Borneo Hotel dan jalan-jalan di 1 Borneo Hypermall serta sekitar bandar Kota Kinabalu. Staycation yang best sebab anak-anak betul-betul enjoy 🙂

Booking di Grand Hotel Borneo ini saya lakukan melalui application Agoda di HP. Rupanya, booking melalui apps Agoda lagi murah berbanding melalui Desktop. Saya juga sudah bandingkan booking melalui hotel atau menggunakan Government Rate. Ternyata booking melalui apps Agoda lagi murah. Kami bayar RM148, dengan 1 katil Queen termasuk sarapan untuk 2 orang. Sarapan untuk kanak-kanak bawah 6 tahun adalah percuma

Rupanya Hotel Grand Borneo ini banyak menerima award daripada Agoda.com dan Booking. com. Patutpun booking melalui Agoda jadi lebih murah. Ada entrance direct dari hotel ke 1 Borneo Hypermall yang bagi saya sangat-sangat memudahkan kami. Juga ada parking khas untuk Guest hotel ini. Jimatlah daripada bayar Jockey Parking RM10 di 1 Borneo ni 🙂

Sebelum check in kami bawa anak-anak ke tempat permainan dan seterusnya belikan dorang mainan di D.I.Y. Then kami check in dan solat. Lepas solat, kami bawa mereka ke Kidzoona. Rupanya Kidzoona sudah bertukar milik kepada Molly Fantasy. Bayaran RM10 seorang dengan diskaun RM2 kerana like page Molly Fantasy

Seterusnya kami tapau Nasi Ayam Penyet di Koki Bandung dan anak-anak request for KFC. Terpaksa tapau sebab kami berkejar mau tengok wayang Sing pada jam 8.45malam. Wah, best juga cerita Sing ni. Banyak nyanyian dan pengajaran daripada cerita ini. Anak-anak memang suka. Kami pun 🙂

The next day, awal pagi kami Breakfast dan bawa anak-anak mandi kolam. Lepas tu kami check out dan bawa anak-anak ke Trick-Eye Museum ni. Kasihan anak-anak. Penat jadi model. Sempat lagi 1 keluarga kehilangan anak mereka dalam museum ni. Gambar-gambar juga, anak-anak jangan lupa 🙂

Antara gambar menarik kami di Trick-Eye Museum

Lama juga kami tidak pergi ke 1 Borneo Hypermall ni. Selain Kidzoona yang sudah bertukar milik, ada Trick-Eye Museum, Laser tag yang belum lagi kami kunjungi. Yuran Laser Tag adalah RM15 seorang.  Ada Familia Store yang besar juga di sini

Selepas dari 1 Boneo, singgah sekejap di Kingfisher untuk menikmati Pisang Goreng Cheese yang sedap dan seterusnya ke Oceanus. Niat mau bawa dorang cuba Robotic tu, tapi hujanlah pula. So, plan tu kami cancel. Terpaksalah ganti dengan bawa dorang ke Playground di Ground Floor Oceanus dengan bayaran RM10 per entry. Lain hari kita pergi ya nak.. Insha Allah

Sempat lagi kami mandikan dorang di Baby’s Room di tingkat 1 Oceanus. Best bilik ni. Besar dan sangat selesa untuk Breastfeed atau tukar  diaper baby. Lepas tu, Babah dan Ummi dorang lagi lepas gian main bowling dan kami dinner di Restoran D’Soka Kinarut

Alhamdulillah.. Anak-anak sangat-sangat enjoy. Inilah yang buat ibu bapa happy kan. Terima kasih atas peluang ini Allah. Dan terima kasih Shaklee kerana dengan bonus Shakleelah kami berani bawa anak-anak berseronok begini

Info lebih lanjut tentang Grand Borneo Hotel, Trick-Eye Musem serta 1 Boneo Hypermall akan saya kongsikan di www.encikbos.com ya. Insha Allah..

Thank you for reading 🙂

Aryn Fadz Lee l 016-587 9882

DUIT SELALU KERING DI TENGAH BULAN? ANDA PATUT CUBA BISNES INI

Salam dan hai semua. Salam Maulidur Rasul dan Selamat bercuti..  Harga barangan semakin meningkat. Baru 2 hari lepas kami makan di Esplanade Sipitang. 25 cucuk sate, tambah soto dengan 2 minuman sudah cecah RM26. Belum lagi kalau order nasi kan ( sebenarnya kami sudah order nasi, tapi tidak sampai-sampai. Rupanya dorang belum masak. Jadi kami cancel la. )

Rasanya perkara ini dirasai oleh semua orang. Apatah lagi yang sudah berkeluarga dan punya anak ramai. Perbelanjaan rumah semakin  meningkat manakala pendapatan pula tidak berubah

Justeru itu, adalah sangat penting untuk mencari alternatif lain. Untuk mengubah ekonomi negara bukan mudah tapi kita boleh mengubah ekonomi keluarga kita. Apa kata kita mula dengan berbisnes

Kami sendiri sebenarnya telah cuma bermacam-macam bisnes. Dari jual baju, jual makanan dan jual minuman dan akhirnya kami terus setia memilih Shaklee. Kenapa bisnes ini best dan sesuai untuk anda terutama yang sudah berkeluarga?

1 . Boleh dilakukan secara online

Dewasa ini perkataan online itu sudah sinonim dengan semua orang. Bersosial melalui Facebook, Instagram, Twitter, berkomunikasi melalui Whatsapp atau telegram semuanya kedengaran biasa.

Dengan Shaklee, anda boleh menjana pendapatan secara online tanpa perlu keluar rumah kecuali perlu. Anda juga akan mendapat info dan maklumat daripada mentor melalui medium seperti Whatsapp, telegram dan so on. Juga, anda boleh hantar order Shaklee anda kepada pelanggan anda melalui online juga. Mudah bukan? 🙂

2. Tidak perlu hasilkan produk sendiri

Untuk hasilkan produk sendiri bukannya mudah. Apa lagi perlu melalui pelbagai ujian dan kelulusan. Pasti modal juga perlu.

Dengan Shaklee semua itu tidak perlu. Shaklee mempunyai produk berkualiti yang sudah mempunyai pelbagai ujian klinikal, mempunyai kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia dan terbukti berkesan. Jadi kita tidak perlu pening kepala memikirkan formula produk kita kerana produk Shaklee sudah tersedia

3 . Tidak perlu keluar modal besar

Bila berbisnes, pasti kita akan fikirkan tentang modal. Dengan Shaklee anda cuma perlu bayar yuran keahlian sebanyak RM68.90 dan sudah boleh mula berbisnes. Kalau beli produk sebanyak 200 uv pula, anda dapat keahlian percuma. Seronok bukan?

4 . Latihan, info, support group diberi

Ini antara perkara penting untuk kita bila memulakan perniagaan. Dengan Shaklee anda akan dapat semuanya. Mentor atau upline akan kongsikan cara untuk memulakan perniagaan dengan Shaklee, cara untuk mempromosikan produk, juga poster-poster yang sesuai

Support group juga ada agar kita boleh berkongsi pengalaman dengan kawan-kawan lain dan ada rakan-rakan lain memberi sokongoan ketika kita rasa down.

Mahu join Shaklee dengan kami? Hubungi saya terus di talian 016-587 9882 🙂